Housky

Domácí houstičky

 

 

  • 1 kg hladké mouky
  • 1/2 l mléka
  • 10 dkg rostlinného tuku
  • 3 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • 4 dkg droždí
  • lžička soli

 

Do mísy prosejeme mouku a trošku jí oddělíme na přisypání. V hrnečku necháme v části vlahého osoleného mléka nakynout droždí (cukr odebíráme z celkového udaného množství).  Když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutek a pak přiléváme kvásek, který hned do žloutku zapracováváme vařečkou. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk a nakonec sůl. Po vykynutí z těsta odkrajujeme malé kousky, z nichž vyválíme tyčinky. Splétáme je od středu ke konci, houstičku obrátíme a dopleteme druhou stranu. Houstičky ukládáme na pomaštěný plech, potřeme vejcem, posypeme mákem a hrubou solí nebo kmínem a solí. Pečeme asi 30 až 40 minut v dobře vyhřáté troubě.

—————

Houstičky

 

Doba přípravy: 2 hodiny

4 porce

  • 500 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • na posyp: hrubá sůl, kmín, mák
  • tuk na pomazání plechu

Připravíme kvásek a necháme asi 10 minut kynout. Mouku a sůl prosijeme do mísy,přidáme žloutek, vykynutý kvásek a zbylé mléko. Nakonec přidáme máslo.

Vypracujeme hustší těsto a necháme kynout. Rozdělíme na 16 kousků, každý na 3 díly. Tři tenké válečky spleteme do copu.

Houstičky potíráme bílkem a sypeme solí, kmínem a mákem. Necháme několik minut dokynout. Upečeme.

 

—————

Makové hvězdičky

 

 

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 a 1/2 hrnku teplé vody
  • špetka cukru
  • voda dle potřeby
  • olej na vytření mísy
  • vejce na potření
  • mák

 

Sušené droždí se špetkou cukru zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme se solí, těsto zaděláme kváskem a teplou vodou. Hladké těsto necháme pod utěrkou v olejem vytřené míse dobře vykynout. Pak těsto rozdělíme na dílky, zakulatíme a klademe je na pečící papír na plechu. Necháme ještě asi 15 minut kynout. Troubu zatím předehřejeme na 180 °C. Žemličky nastřihneme nůžkami do hvězdiček, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Upečeme je dozlatova.

—————

Ovesné motánky

 

20 kousků 

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g hery
  • 30 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • semínka na posypání (mák, slunečnice, sezam, aj.)

 

Z droždí, cukru, asi 2 lžic mouky a trošky vlahého mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít.

Do mísy prosijeme zbylou mouku. Přidáme sůl, namleté vločky a kvásek. Přilijeme zchladlý rozpuštěný tuk a zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky a vymodelujeme z nich válečky. Ty dle fantazie stočíme do různýh tvarů.

Motánky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je vajíčkem, posypeme semínky a znovu necháme kynout. Asi po 15 minutách je vložíme do trouby a při 190 °C pečeme 15 - 20 minut.

 

TIP: výborné motánky můžeme připravit také z celozrnné špaldové mouky smíchané s klasickou světlou moukou

—————

Pikantní bylinkové trojhránky

 

12 kousků

  • 360 g hladké celozrnné mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • 50 g rostlinného tuku
  • 1 kypřící prášek
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 4 lžíce nasekaných bylinek
  • asi 4 lžíce mléka na potření
  • lněná a sezamová semínka na posypání

 

Obě mouky prosijeme na vál. Vmícháme sůl, kypřící prášek a papriku. Přidáme změklý tuk a bylinky. Přilijeme mléko a rychle vypracujeme hladké těsto.

Těsto rozválíme na silnější plát a nožem ho rozdělíme asi na 12 trojúhelníků.

Trojhránky přeneseme na plech, který vyložíme pečícím papírem. Každý kousek potřeme mlékem a posypeme semínky. Poté trojhránky vložíme do vyhřáté trouby a při 190 °C je pečeme asi 20 minut.

—————

Sýrové hrudky s pažitkou

 

20 kousků 

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml podmáslí
  • 100 g tvrdého sýru (např. čedaru)
  • 100 g másla
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • špetka soli
  • špetka pepře

 

Polohrubou mouku prosijeme s práškem do pečiva. Vmícháme trochu soli a pepře.

K sypké směsi přidáme na malé kousky pokrájené máslo, najemno nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku. Přilijeme podmáslí a vypracujeme těsto.

Pomocí lžíce vykrajujeme z těsta noky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Hrudky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

—————

Vrkoče nebo drdůlky

 

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • lžíce cukru
  • vlažné mléko dle potřeby
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • sůl
  • mák

 

Droždí rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěné vlahé máslo, sůl, dvě vejce a kváskem a vlažným mlékem podle potřeby zaděláme těsto a vypracujeme ho dohladka. Těsto necháme zakryté utěrkou vykynout alespoň hodinu. Vykynuté těsto rozválíme, nakrájíme na pruhy, každý vyválíme dokulata a vždy dva válečky stočíme a svineme do vrkoče.

Klademe je na pomaštěný plech nebo pečící papír a necháme ještě chvíli kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a v předehřáté troubě na 180 °C upečeme dozlatova. Z tohoto těsta příště ve formičkách na muffinky upečeme třeba roládky nebo kuličky.

 

Tip - roládky: těsto rozválené na plát nakrájíme na proužky a potřeme máslem, stočíme a pečeme v muffinových formičkách vytřených máslem.

 

Tip - kuličky: vykynuté těsto nakrájíme na malé dílky, zakulatíme a do muffinových formiček vymaštěných máslem klademe po třech kuličkách. Můžeme je posypat kmínem nebo mákem.

 

Z vykynutého těsta můžeme také vytvořit kulatý věnec, který kolem dokola nastříháme nůžkami, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

—————