Něco na zobání
Hořčičné sušenky
30 kousků
- 200 g polohrubé celozrnné mouky
- 80 g másla
- špetka soli
- 60 g drcených ovesných vloček
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce lístečků tymiánu
- 1 lžíce sezamových semínek
- ovesné vločky a sezamová semínka na posypání
Mouku prosijeme a promícháme s práškem do pečiva, solí, cukrem, vločkami a lístečky tymiánu.
Přidáme změklé máslo s hořčicí a sezamová semínka. Vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a na 30 minut ho uložíme do chladna proležet.
Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát a formičkami z něj vykrojíme různé tvary.
Sušenky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je vodou, posypeme semínky a vločkami a vložíme do trouby. Při 180 °C je pečeme 10 - 15 minut.
—————
Jihočeské zelňáky
- 500 g hladké mouky
- 400 g kysaného zelí
- 150 g sádla
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 vejce
- 1 a 1/2 lžíce celého kmínu
- sůl
Do mísy prosijeme mouku. Smícháme ji se solí a mletým kmínem. Přidáme pokrájené zelí i s nálevem, rozpuštěné sádlo a vejce. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme asi 15 minut v chladu rozležet.
Těsto rozválíme na pláty silné asi 1 cm a nakrájíme na malé čtverečky. Zelňáky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme celým kmínem. Vložíme je do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 15 minut.
—————
Kmínové zubatky
- 400 g hladké mouky
- 3 vejce
- 180 g másla
- 1 balení prášku do pečiva
- sůl
- kmín či sladká paprika
Prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme nakrájené máslo, 2 vejce a poté vypracujeme těsto. Na pomoučeném válu rozválíme těsto na placku silnou asi 1 cm. Pomocí vykrajovacího kolečka tvarujeme malé zubaté tyčinky, nebo formičkou malé hvězdičky. Poté je dáme na plech, který je vyložen pečícím papírem, a rovnoměrně je potřeme jedním ušlehaným vejcem. Osolíme, posypeme kmínem nebo sladkou paprikou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut.
—————
Kořeněné grissini
16 kousků
- 200 g celozrnné mouky
- 100 ml vlažné vody
- 20 g droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- bylinková sůl a mletá paprika na posypání
Z rozdrobeného droždí, 50 ml vody a 2 lžic mouky vymícháme kvásek a necháme ho vzejít.
Zbylou mouku prosijeme, přidáme sůl, vzešlý kvásek, zbylou vodu s olejem a vypracujeme hladké těsto. V teple necháme nakynout.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 16 kousků. Vymodelujeme z nich 25 cm dlouhé válečky.
Válečky na plechu vyloženém pečícím papírem potřeme vajíčkem, posypeme bylinkovou solí a paprikou. V troubě je při 180 °C pečeme asi 12 minut.
—————
Kostky se sušenými rajčaty a olivami
16 kousků
- 200 g hladké mouky
- 60 g sušených rajčat v oleji
- 30 g černých oliv
- 120 ml mléka
- 50 g změklého másla
- špetka soli
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce nasekané bazalky
- asi 4 lžíce mléka na potření
- mletá paprika na posypání
Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Vmícháme hořčici, papriku, sůl, máslo s mlékem. Vypracujeme těsto.
Sušená rajčata a olivy nasekáme nadrobno a spolu s bazalkou je zapracujeme do těsta.
Těsto rozválíme na silnější obdélníkový plát a nožem rozdělíme na čtverečky asi 4 x 4 cm velké.
Kostky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je mlékem, poprášíme mletou paprikou a vložíme do vyhřáté trouby. Při 180 °C je pečeme asi 15 minut.
—————
Křupky z rohlíků
Rohlíky (mohou být i starší) nakrájíme na kolečka. Naskládáme je na plech jedno vedle druhého, posypeme nastrouhaným sýrem, červenou paprikou, kmínem a dáme zapéci do trouby. Po chvíli, až jsou křupavé, je nasypeme do misky a podáváme. Jsou dobré k pivu a vínu.
—————
Nivové kornoutky
- 1 balíček listového těsta (500 g)
- 150 g sýru niva
- 1 vejce
- suroviny na posypání (hrubá sůl, kmín, semínka)
Těsto rozdělíme na polovinu, každou zvlášť rozválíme. Rádýlkem rozkrájíme na pásky asi 2 x 15 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem. Zešikma zamotáme a poklademe na plech. Povrch potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme solí, semínky apod. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a upečeme dozlatova (asi 10 minut).
—————
Pikantní slané pečivo
40 kousků
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- na špičku nože muškátového oříšku
- 125 g másla
- 150 g strouhaného sýra ementálského typu
- 2 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
- pečící papír na plech
Dozdobení:
- hrubá sůl
- mák
- kmín
- oříšky apod.
Do mísy prosijeme mouku. Přisypeme prášek do pečiva se solí a muškátovým oříškem a vše dobře rozmícháme.
Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, sýr, smetanu, 1 vejce a žloutek. Vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a hodinu necháme v chladnu proležet.
Proleželé těsto rozválíme na tenký plát a formičkami z něj vykrájíme různé tvary. Pečivo na plechu potřeme bílkem a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem apod. Při 180 °C pečeme 12 - 15 minut.
—————
Podmáslové biskvity
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- čtvrt lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 100 g másla nasekaného na malé kousky
- asi 1/2 hrnku podmáslí (zbytkem potřeme biskvity)
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- mouka na vál
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku prosejeme a smícháme se solí a nasekaným máslem a rozmixujeme nebo rozdrobíme na drobenku. Spojíme podmáslím a šlehačkou na hustší těsto. Na pomoučeném válu je rozválíme na 3 cm, vykrájíme kolečka a přendáme na plech. Potřeme je zbylým podmáslím a pečeme dozlatova asi 20 až 25 minut.
—————
Silvestrovské klíče
30 kousků
- 500 g hladké mouky
- 260 g rostlinného tuku
- 250 g slaniny (plátky)
- 100 ml smetany (12 %)
- 1 vejce
- sůl
- pečící papír na vyložení plechu
Na vál prosijeme mouku se solí, přidáme změklý tuk, smetanu a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladničce. Slaninu nakrájíme na úzké proužky.
Z těsta vyválíme válečky dlouhé asi 15 cm a silné asi 7 mm. Uprostřed je jednou ovineme okolo tenké trubičky na kremrole. Oba konce těsta omotáme proužkem slaniny a stočíme do tvaru klíče.
Klíče pečeme na plechu při 180 °C asi 10 - 15 minut.
—————