Něco na zobání

Hořčičné sušenky

 

30 kousků 

  • 200 g polohrubé celozrnné mouky
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 60 g drcených ovesných vloček
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce lístečků tymiánu
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • ovesné vločky a sezamová semínka na posypání

 

Mouku prosijeme a promícháme s práškem do pečiva, solí, cukrem, vločkami a lístečky tymiánu.

Přidáme změklé máslo s hořčicí a sezamová semínka. Vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a na 30 minut ho uložíme do chladna proležet.

Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát a formičkami z něj vykrojíme různé tvary.

Sušenky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je vodou, posypeme semínky a vločkami a vložíme do trouby. Při 180 °C je pečeme 10 - 15 minut.

—————

Jihočeské zelňáky

 

 

  • 500 g hladké mouky
  • 400 g kysaného zelí
  • 150 g sádla
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 lžíce celého kmínu
  • sůl

Do mísy prosijeme  mouku. Smícháme ji se solí a mletým kmínem. Přidáme pokrájené zelí i s nálevem, rozpuštěné sádlo a vejce. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme asi 15 minut v chladu rozležet.

Těsto rozválíme na pláty silné asi 1 cm a nakrájíme na malé čtverečky. Zelňáky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme celým kmínem. Vložíme je do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 15 minut.

—————

Kmínové zubatky

  • 400 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 180 g másla
  • 1 balení prášku do pečiva
  • sůl
  • kmín či sladká paprika

Prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme nakrájené máslo, 2 vejce a poté vypracujeme těsto. Na pomoučeném válu rozválíme těsto na placku silnou asi 1 cm. Pomocí vykrajovacího kolečka tvarujeme malé zubaté tyčinky, nebo formičkou malé hvězdičky. Poté je dáme na plech, který je vyložen pečícím papírem, a rovnoměrně je potřeme jedním ušlehaným vejcem. Osolíme, posypeme kmínem nebo sladkou paprikou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut.

—————

Kořeněné grissini

 

16 kousků 

  • 200 g celozrnné mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • bylinková sůl a mletá paprika na posypání

 

Z rozdrobeného droždí, 50 ml vody a 2 lžic mouky vymícháme kvásek a necháme ho vzejít.

Zbylou mouku prosijeme, přidáme sůl, vzešlý kvásek, zbylou vodu s olejem a vypracujeme hladké těsto. V teple necháme nakynout.

Vykynuté těsto rozdělíme asi na 16 kousků. Vymodelujeme z nich 25 cm dlouhé válečky.

Válečky na plechu vyloženém pečícím papírem potřeme vajíčkem, posypeme bylinkovou solí a paprikou. V troubě je při 180 °C pečeme asi 12 minut.

—————

Kostky se sušenými rajčaty a olivami

 

16 kousků 

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 30 g černých oliv
  • 120 ml mléka
  • 50 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • asi 4 lžíce mléka na potření
  • mletá paprika na posypání

 

Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Vmícháme hořčici, papriku, sůl, máslo s mlékem. Vypracujeme těsto.

Sušená rajčata a olivy nasekáme nadrobno a spolu s bazalkou je zapracujeme do těsta.

Těsto rozválíme na silnější obdélníkový plát a nožem rozdělíme na čtverečky asi 4 x 4 cm velké.

Kostky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je mlékem, poprášíme mletou paprikou a vložíme do vyhřáté trouby. Při 180 °C je pečeme asi 15 minut.

—————

Křupky z rohlíků

 

Rohlíky (mohou být i starší) nakrájíme na kolečka. Naskládáme je na plech jedno vedle druhého, posypeme nastrouhaným sýrem, červenou paprikou, kmínem a dáme zapéci do trouby. Po chvíli, až jsou křupavé, je nasypeme do misky a podáváme. Jsou dobré k pivu a vínu.

—————

Nivové kornoutky

 

  • 1 balíček listového těsta (500 g)
  • 150 g sýru niva
  • 1 vejce
  • suroviny na posypání (hrubá sůl, kmín, semínka)

Těsto rozdělíme na polovinu, každou zvlášť rozválíme. Rádýlkem rozkrájíme na pásky asi 2 x 15 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem. Zešikma zamotáme a poklademe na plech. Povrch potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme solí, semínky apod. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a upečeme dozlatova (asi 10 minut).

—————

Pikantní slané pečivo

 

40 kousků 

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • 125 g másla
  • 150 g strouhaného sýra ementálského typu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • pečící papír na plech

Dozdobení: 

  • hrubá sůl
  • mák
  • kmín
  • oříšky apod.

 

Do mísy prosijeme mouku. Přisypeme prášek do pečiva se solí a muškátovým oříškem a vše dobře rozmícháme.

Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, sýr, smetanu, 1 vejce a žloutek. Vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a hodinu necháme v chladnu proležet.

Proleželé těsto rozválíme na tenký plát a formičkami z něj vykrájíme různé tvary. Pečivo na plechu potřeme bílkem a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem apod. Při 180 °C pečeme 12 - 15 minut.

—————

Podmáslové biskvity

 

 

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 100 g másla nasekaného na malé kousky
  • asi 1/2 hrnku podmáslí (zbytkem potřeme biskvity)
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • mouka na vál

 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku prosejeme a smícháme se solí a nasekaným máslem a rozmixujeme nebo rozdrobíme na drobenku. Spojíme podmáslím a šlehačkou na hustší těsto. Na pomoučeném válu je rozválíme na 3 cm, vykrájíme kolečka a přendáme na plech. Potřeme je zbylým podmáslím a pečeme dozlatova asi 20 až 25 minut.

—————

Silvestrovské klíče

 

30 kousků 

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g rostlinného tuku
  • 250 g slaniny (plátky)
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 1 vejce
  • sůl
  • pečící papír na vyložení plechu

 

Na vál prosijeme mouku se solí, přidáme změklý tuk, smetanu a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladničce. Slaninu nakrájíme na úzké proužky.

Z těsta vyválíme válečky dlouhé asi 15 cm a silné asi 7 mm. Uprostřed je jednou ovineme okolo tenké trubičky na kremrole. Oba konce těsta omotáme proužkem slaniny a stočíme do tvaru klíče.

Klíče pečeme na plechu při 180 °C asi 10 - 15 minut.

—————