Slané bábovky
Slaná bábovka
- 400 g polohrubé mouky
- 1 droždí
- mléko podle potřeby
- 1 vejce
- 50 g másla nebo hery
- 1 až 2 cibule
- 250 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny
- zelená petrželka
- pepř
- sůl
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Do prosáté mouky přidáme kvásek z mléka a droždí, přidáme vychladlou, na másle usmaženou cibulku, nakrájené maso, vejce, sůl a pepř, podle potřeby zředíme mlékem a přidáme nasekanou zelenou petrželku. Těsto vypracujeme dohladka a necháme ho dobře vykynout. Pak naplníme těstem vymazanou a vysypanou formu, necháme ještě chvíli kynout. Bábovku upečeme v troubě předehřáté při 180 °C dozlatova (asi 45 minut). Slaná bábovka je skvělou přílohou třeba k polévce.
—————
Slaná bábovka II
Kvásek:
- 1 kostka droždí
- 200 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
Těsto:
- 150 g uvařených brambor
- 200 g mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička majoránky
- sůl
- pepř
- olej na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Z mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kvásek. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme. Přimícháme k nim mleté maso, cibuli a česnek. Vše osolíme, opepříme, přidáme majoránku. Přidáme vejce spolu s kváskem a prosátou mouku. Těsto dobře promícháme a dáme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
Poté necháme asi 20 minut kynout. Bábovku pečte 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
—————