Slané bábovky

Slaná bábovka

 

 

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • mléko podle potřeby
  • 1 vejce
  • 50 g másla nebo hery
  • 1 až 2 cibule
  • 250 g vařeného uzeného masa nebo uzeniny
  • zelená petrželka
  • pepř
  • sůl
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

Do prosáté mouky přidáme kvásek z mléka a droždí, přidáme vychladlou, na másle usmaženou cibulku, nakrájené maso, vejce, sůl a pepř, podle potřeby zředíme mlékem a přidáme nasekanou zelenou petrželku. Těsto vypracujeme dohladka a necháme ho dobře vykynout. Pak naplníme těstem vymazanou a vysypanou formu, necháme ještě chvíli kynout. Bábovku upečeme v troubě předehřáté při 180 °C dozlatova (asi 45 minut). Slaná bábovka je skvělou přílohou třeba k polévce.

—————

Slaná bábovka II

 

Kvásek:

  • 1 kostka droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru

Těsto:

  • 150 g uvařených brambor
  • 200 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • pepř
  • olej na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Z mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kvásek. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme. Přimícháme k nim mleté maso, cibuli a česnek. Vše osolíme, opepříme, přidáme majoránku. Přidáme vejce spolu s kváskem a prosátou mouku. Těsto dobře promícháme a dáme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.

Poté necháme asi 20 minut kynout. Bábovku pečte 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

—————