Slané koláče
Houbový páj
- 400 g hladké mouky
- 1 nastrouhaná hera
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 10 lžic mléka
- žloutek na potření
Náplň:
- 250 g čerstvých nebo zmrazených hub (nebo žampionů)
- 50 g másla nebo oleje
- 3 vejce
- 100 g šunky nebo salámu
- asi 2 lžíce mléka
- sůl
- pepř
Všechny suroviny rychle zpracujeme na hladké těsto a hned rozválíme na dva kulaté pláty. Horní plát můžeme ozdobně vykrájet nebo jen propícháme vidličkou. Očištěné houby nakrájíme a podusíme s ostatními přísadami. Na spodní plát rozprostřeme náplň, překryjeme horním plátem a okraje přitiskneme. Houbový páj potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
—————
Kapustový koláč se šunkou
12 kousků
Náplň:
- 1/2 malé hlávky kapusty (600 g)
- 150 g šunky
- 150 ml smetany
- 2 cibule
- asi 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 1 lžíce mouky
- špetka muškátového oříšku
Těsto:
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička soli
- 150 g měkkého tvarohu
- 7 lžic oleje
- asi 8 lžic mléka
- hladká mouka na vál
- tuk a hrubá mouka na formu
- 1 vejce na potření
Na oleji osmahneme kostičky cibule a nudličky kapusty. Osolíme, opepříme a mícháme, dokud neslehne. Přidáme mouku, vodu a asi po 5 minutách smetanu. Dochutíme muškátovým oříškem a vaříme do zhoustnutí.
Mouku promísíme s práškem do pečiva a solí. Přidáme tvaroh a olej, dle potřeby mléko. Vypracujeme těsto.
Těsto rozválíme, dáme do formy, rozprostřeme na něj náplň. Okraje potřeme vajíčkem. Při 175 °C pečeme. Po 15 minutách posypeme kostičkami šunky a 15 minut dopékáme.
—————
Koláč s krabím masem
4 porce
Doba přípravy: 60 minut, bez času chlazení
Těsto:
- 120 g hladké mouky
- sůl
- 100 g másla
- 4 lžíce studené vody
Náplň:
- 200 g krabího masa
- 2 vejce
- 1/8 l smetany do kávy
- sůl
- bílý pepř
- 2 lžíce nasekaného kopru
V míse smícháme mouku, sůl, tuk a vodu. Vypracujeme na těsto. Necháme odstát přikryté na 60 minut do ledničky. Těsto vyválíme a vymažeme kruhovou formu na pečení. Naplníme těstem. Těsto vidličkou propícháme. V předehřáté troubě pečeme 15 minut při 225 °C.
Mezitím smícháme vejce se smetanou a kořením. Přidáme krabí maso a kopr. Směs rozprostřeme na těsto. Pečeme dalších 25 minut při 200 °C.
—————
Koláč ze slaných tyčinek
8 porcí
- 200 g slaných tyčinek
- 1 vejce
- 80 g másla
- asi 1 lžíce pomazánkového másla
- tuk na formu
Náplň:
- 1/2 brokolice
- 1 červená paprika
- 120 g žampionů
- 80 g šunky
- 1 lžíce oleje
- 4 vejce
- 250 ml 12 % smetany
- 60 g strouhaného sýra
- 1 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, plochá petržel)
- sůl
Slané tyčinky dáme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem. Drť nasypeme do mísy, přidáme vejce, změklé máslo a asi lžíci másla pomazánkového. Vypracujeme tužší hmotu (nesmí se drolit) a necháme ji při pokojové teplotě asi 15 minut odležet.
Brokolici, papriku i žampiony očistíme. Brokolici rozebereme na malé růžičky, které krátce spaříme ve vroucí osolené vodě, pak zchladíme ve vodě studené, scedíme a necháme okapat. Papriku, žampiony a šunku nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji.
Připravenou zeleninu se žampiony a šunkou nasypeme do mísy. Přidáme vejce, smetanu, strouhaný sýr, bylinky a sůl. Hmotu z tyček rozválíme mezi dvěma listy fólie na plát silný asi 4 mm a vtlačíme ho do vymaštěné koláčové formy. Přidáme náplň a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 130 °C a dopékáme ještě asi 35 minut.
—————
Lotrinský slaný koláč
8 porcí:
Těsto:
- 250 g mouky polohrubé
- 1 vejce
- 125 g měkkého másla
- tuk na vymazání formy o průměru 26 cm
Obložení:
- 250 g plátků anglické slaniny
- 100 g plátků polotvrdého sýra
- 4 vejce
- 2,5 dl smetany ke šlehání
- sůl, čerstvý mletý pepř
- kayenský pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- 1/2 svazku petrželky
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a vyložíme formu. Okraje zvýšíme na zhruba 4 cm a dno koláče propícháme vidličkou a dáme zatuhnout do ledničky.
Troubu zahřejeme na 200 °C. Plátky slaniny přepůlíme a při mírné teplotě je lehce rozškvaříme, vyjmeme a dáme okapat. Plátky sýra nakrájíme na 3 cm široké nudličky. Vejce, sůl, vydatnou špetku muškátového oříšku a další koření rozšleháme ve smetaně. Přimícháme opláchnutou a na jemno nasekanou petrželku.
Na dno koláče šupinovitě a střídavě skládáme slaninu a sýr. Zalijeme smetanovou směsí a pečeme 30 minut. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na 8 dílů.
Vlažné podáváme. Jako přílohu zvolíme listový salát.
—————
Mrkvový koláč
12 kousků
- 200 g prosáté hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
- sůl
- tuk na formu
Náplň:
- 400 g oloupané mladé karotky nakrájené na plátky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g nastrouhaného sýra feta
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- 2 vejce
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Mouku, máslo, žloutek, 30 ml vody a sůl zpracujeme. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Rozváleným těstem vyložíme formu a vytvoříme zvýšené okraje. Na dně propíchneme. Pečeme při 170 °C 25 minut.
Karotky povaříme v osolené vodě do poloměkka. Tvaroh smícháme s vejci, 1/2 fety a 1/2 tymiánu. Přisolíme. Na korpus vrstvíme náplň, karotku, náplň a karotku. Svrchu pokapeme olejem. Zakryté alobalem pečeme při 130 °C asi 40 minut. Posypeme fetou, prohřejeme a dozdobíme tymiánem.
—————
Paprikový koláč s bazalkou
8 kousků
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 40 g strouhaného parmazánu
- 50 g nasekaných černých oliv
- 3 menší papriky (různé barvy)
- 1 oloupaná cibule
- 2 lžíce vody
- špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst nasekaných lístků bazalky
- 80 g lučiny
- 4 vejce
- sůl
- mletý černý peř
- tuk a hrubá mouka na formu
Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto. Ve fólii dáme na 2 hodiny do lednice. Z těsta vyválíme plát, přeneseme ho do koláčové formy a propícháme. Rozprostřeme na něj bazalku a při 190 °C asi 15 minut předpečeme.
Měsíčky cibule a nudličky papriky orestujeme na oleji. Osolíme, opepříme a odstavíme. Do směsi vmícháme lučinu a po jejím rozpuštění přidáme vejce a parmazán. Náplň rozprostřeme na korpus, přidáme olivy a při 160 °C dopékáme 40 minut.
—————
Slaný koláč s čínským zelím
4 porce
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g změklého másla
- sůl
- 1 stroužek česneku
- asi 2 cm kořene čerstvého zázvoru
- 500 g čínského zelí
- 2 lžíce másla
- mletý černý a kayenský pepř
- 3 lžíce sojové omáčky
- 100 g cherry rajčátek
- 250 g tofu
- 250 g zakysané smetany
- 2 lžíce sezamových semínek
- čerstvý koriandr na ozdobu
- tuk na formu
Z mouky, másla, špetky soli a vejce vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odležet.
Česnek, zázvor oloupeme, nasekáme nadrobno. Zelí pokrájíme na nudličky. Zeleninu orestujeme na másle, osolíme a dochutíme oběma pepři a sojovou omáčkou.
Těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu a vytvoříme zvýšené okraje. Naplníme ho zeleninou, navrch poklademe půlky rajčat a kostičky tofu. Zalijeme smetanou. Při 180 °C pečeme asi 40 minut. Koláč zdobíme sezamem a koriandrem.
—————
Slaný koláč s fazolkami a bramborem
8 porcí
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- asi 40 ml vody
- 1 vejce
- špetka soli
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Náplň:
- 300 g zelených vařených fazolek
- 250 g oloupaných vařených brambor
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 40 g strouhaného parmazánu
- sůl
- mletý bílý pepř
Z mouky, másla, vejce, soli a vody vypracujeme hladké těsto. Ve fólii je na 30 minut uložíme do chladu uležet.
Z těsta vyválíme kulatý plát, přeneseme ho do formy, propícháme vidličkou a v troubě při 190 °C předpékáme asi 15 minut.
Asi 2/3 fazolek a 2/3 brambor rozmixujeme s vejci, mlékem a 1/2 parmazánu. Náplň osolíme a opepříme.
Těsto poklademe plátky brambor a fazolkami.Zalijeme náplní, posypeme sýrem a dopékáme při 160 °C asi 35 minut.
—————
Slaný koláč s rajčaty
Doba přípravy: 70 minut
4 porce
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 g rostlinného tuku
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g středně velkých rajčat
- 3 vejce
- 100 ml smetany
- 120 g nastrouhaného sýra
- provensálské koření
- sůl
- pepř
Z mouky, tuku, soli a 3 lžic vody vypracujte hladké těsto, které necháte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Mezitím si připravte náplň. Vejce rozšlehejte se smetanou, podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte nastrouhaný sýr. Omytá rajčata rozkrojte na poloviny. Těsto rozválejte a položte do pekáčku vymazaného tukem tak, aby vznikl kraj vysoký asi 2 cm. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Přebytečné těsto odkrojte rádýlkem. Vaječnou směs nalijte na těsto a pokryjte rajčaty. Koláč pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě. Podávejte teplý.
—————