Slané koláče

Houbový páj

 

 

  • 400 g hladké mouky
  • 1 nastrouhaná hera
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 10 lžic mléka
  • žloutek na  potření

Náplň: 

  • 250 g čerstvých nebo zmrazených hub (nebo žampionů)
  • 50 g másla nebo oleje
  • 3 vejce
  • 100 g šunky nebo salámu
  • asi 2 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř

 

Všechny suroviny rychle zpracujeme na hladké těsto a hned rozválíme na dva kulaté pláty. Horní plát můžeme ozdobně vykrájet nebo jen propícháme vidličkou. Očištěné houby nakrájíme a podusíme s ostatními přísadami. Na spodní plát rozprostřeme náplň, překryjeme horním plátem a okraje přitiskneme. Houbový páj potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

—————

Kapustový koláč se šunkou

 

12 kousků

Náplň: 

  • 1/2 malé hlávky kapusty (600 g)
  • 150 g šunky
  • 150 ml smetany
  • 2 cibule
  • asi 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce mouky
  • špetka muškátového oříšku

Těsto: 

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 7 lžic oleje
  • asi 8 lžic mléka
  • hladká mouka na vál
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • 1 vejce na potření

 

Na oleji osmahneme kostičky cibule a nudličky kapusty. Osolíme, opepříme a mícháme, dokud neslehne. Přidáme mouku, vodu a asi po 5 minutách smetanu. Dochutíme muškátovým oříškem a vaříme do zhoustnutí.

Mouku promísíme s práškem do pečiva a solí. Přidáme tvaroh a olej, dle potřeby mléko. Vypracujeme těsto.

Těsto rozválíme, dáme do formy, rozprostřeme na něj náplň. Okraje potřeme vajíčkem. Při 175 °C pečeme. Po 15 minutách posypeme kostičkami šunky a 15 minut dopékáme.

—————

Koláč s krabím masem

 

4 porce

Doba přípravy: 60 minut, bez času chlazení

Těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • sůl
  • 100 g másla
  • 4 lžíce studené vody

Náplň:

  • 200 g krabího masa
  • 2 vejce
  • 1/8 l smetany do kávy
  • sůl
  • bílý pepř
  • 2 lžíce nasekaného kopru

 

V míse smícháme mouku, sůl, tuk a vodu. Vypracujeme na těsto. Necháme odstát přikryté na 60 minut do ledničky. Těsto vyválíme a vymažeme kruhovou formu na pečení. Naplníme těstem. Těsto vidličkou propícháme. V předehřáté troubě pečeme 15 minut při 225 °C.

Mezitím smícháme vejce se smetanou a kořením. Přidáme krabí maso a kopr. Směs rozprostřeme na těsto. Pečeme dalších 25 minut při 200 °C.

—————

Koláč ze slaných tyčinek

Koláč ze slaných tyčinek

8 porcí

  • 200 g slaných tyčinek
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • asi 1 lžíce pomazánkového másla
  • tuk na formu

Náplň:

  • 1/2 brokolice
  • 1 červená paprika
  • 120 g žampionů
  • 80 g šunky
  • 1 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • 250 ml 12 % smetany
  • 60 g strouhaného sýra
  • 1 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, plochá petržel)
  • sůl

Slané tyčinky dáme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem. Drť nasypeme do mísy, přidáme vejce, změklé máslo a asi lžíci másla pomazánkového. Vypracujeme tužší hmotu (nesmí se drolit) a necháme ji při pokojové teplotě asi 15 minut odležet.

Brokolici, papriku i žampiony očistíme. Brokolici rozebereme na malé růžičky, které krátce spaříme ve vroucí osolené vodě, pak zchladíme ve vodě studené, scedíme a necháme okapat. Papriku, žampiony a šunku nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji.

Připravenou zeleninu se žampiony a šunkou nasypeme do mísy. Přidáme vejce, smetanu, strouhaný sýr, bylinky a sůl. Hmotu z tyček rozválíme mezi dvěma listy fólie na plát silný asi 4 mm a vtlačíme ho do vymaštěné koláčové formy. Přidáme náplň a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 130 °C a dopékáme ještě asi 35 minut.

 

 

—————

Lotrinský slaný koláč

 

8 porcí:

Těsto: 

  • 250 g mouky polohrubé
  • 1 vejce
  • 125 g měkkého másla
  • tuk na vymazání formy o průměru 26 cm

Obložení: 

  • 250 g plátků anglické slaniny
  • 100 g plátků polotvrdého sýra
  • 4 vejce
  • 2,5 dl smetany ke šlehání
  • sůl, čerstvý mletý pepř
  • kayenský pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 1/2 svazku petrželky

 

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a vyložíme formu. Okraje zvýšíme na zhruba 4 cm a dno koláče propícháme vidličkou a dáme zatuhnout do ledničky.

Troubu zahřejeme na 200 °C. Plátky slaniny přepůlíme a při mírné teplotě je lehce rozškvaříme, vyjmeme a dáme okapat. Plátky sýra nakrájíme na 3 cm široké nudličky. Vejce, sůl, vydatnou špetku muškátového oříšku a další koření rozšleháme ve smetaně. Přimícháme opláchnutou a na jemno nasekanou petrželku.

Na dno koláče šupinovitě a střídavě skládáme slaninu a sýr. Zalijeme smetanovou směsí a pečeme 30 minut. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na 8 dílů.

Vlažné podáváme. Jako přílohu zvolíme listový salát.

—————

Mrkvový koláč

 

12 kousků

  • 200 g prosáté hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • sůl
  • tuk na formu

Náplň:

  • 400 g oloupané mladé karotky nakrájené na plátky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g nastrouhaného sýra feta
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Mouku, máslo, žloutek, 30 ml vody a sůl zpracujeme. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Rozváleným těstem vyložíme formu a vytvoříme zvýšené okraje. Na dně propíchneme. Pečeme při 170 °C 25 minut.

Karotky povaříme v osolené vodě do poloměkka. Tvaroh smícháme s vejci, 1/2 fety a 1/2 tymiánu. Přisolíme. Na korpus vrstvíme náplň, karotku, náplň a karotku. Svrchu pokapeme olejem. Zakryté alobalem pečeme při 130 °C asi 40 minut. Posypeme fetou, prohřejeme a dozdobíme tymiánem.

—————

Paprikový koláč s bazalkou

 

8 kousků 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 50 g nasekaných černých oliv
  • 3 menší papriky (různé barvy)
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst nasekaných lístků bazalky
  • 80 g lučiny
  • 4 vejce
  • sůl
  • mletý černý peř
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto. Ve fólii dáme na 2 hodiny do lednice. Z těsta vyválíme plát, přeneseme  ho do koláčové formy a propícháme. Rozprostřeme na něj bazalku a při 190 °C asi 15 minut předpečeme.

Měsíčky cibule a nudličky papriky orestujeme na oleji. Osolíme, opepříme a odstavíme. Do směsi vmícháme lučinu a po jejím rozpuštění přidáme vejce a parmazán. Náplň rozprostřeme na korpus, přidáme olivy a při 160 °C dopékáme 40 minut.

—————

Slaný koláč s čínským zelím

 

4 porce 

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • asi 2 cm kořene čerstvého zázvoru
  • 500 g čínského zelí
  • 2 lžíce másla
  • mletý černý a kayenský pepř
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 100 g cherry rajčátek
  • 250 g tofu
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • tuk na formu

 

Z mouky, másla, špetky soli a vejce vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odležet.

Česnek, zázvor oloupeme, nasekáme nadrobno. Zelí pokrájíme na nudličky. Zeleninu orestujeme na másle, osolíme a dochutíme oběma pepři a sojovou omáčkou.

Těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu a vytvoříme zvýšené okraje. Naplníme ho zeleninou, navrch poklademe půlky rajčat a kostičky tofu. Zalijeme smetanou. Při 180 °C pečeme asi 40 minut. Koláč zdobíme sezamem a koriandrem.

—————

Slaný koláč s fazolkami a bramborem

 

8 porcí

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • asi 40 ml vody
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň: 

  • 300 g zelených vařených fazolek
  • 250 g oloupaných vařených brambor
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • mletý bílý pepř

 

Z mouky, másla, vejce, soli a vody vypracujeme hladké těsto. Ve fólii je na 30 minut uložíme do chladu uležet.

Z těsta vyválíme kulatý plát, přeneseme ho do formy, propícháme vidličkou a v troubě při 190 °C předpékáme asi 15 minut.

Asi 2/3 fazolek a 2/3 brambor rozmixujeme s vejci, mlékem a 1/2 parmazánu. Náplň osolíme a opepříme.

Těsto poklademe plátky brambor a fazolkami.Zalijeme náplní, posypeme sýrem a dopékáme při 160 °C asi 35 minut.

—————

Slaný koláč s rajčaty

 

Doba přípravy: 70 minut

4 porce

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g rostlinného tuku
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g středně velkých rajčat
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany
  • 120 g nastrouhaného sýra
  • provensálské koření
  • sůl
  • pepř

Z mouky, tuku, soli a 3 lžic vody vypracujte hladké těsto, které necháte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Mezitím si připravte náplň. Vejce rozšlehejte se smetanou, podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte nastrouhaný sýr. Omytá rajčata rozkrojte na poloviny. Těsto rozválejte a položte do pekáčku vymazaného tukem tak, aby vznikl kraj vysoký asi 2 cm. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Přebytečné těsto odkrojte rádýlkem. Vaječnou směs nalijte na těsto a pokryjte rajčaty. Koláč pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě. Podávejte teplý.

—————