Soja a sojové maso

Bramboráky trošku jinak

 

Doba přípravy: 40 minut

4 porce 

  • 7-8 brambor
  • 4 lžíce sojového mléka
  • 200 g celozrnné hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • bylinkovo-česneková sůl
  • majoránka
  • mletý černý pepř
  • olivový olej

 

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přebytečnou vodu z nich slijeme.

Prolisujeme česnek. Sojové mléko ohřejeme a přilijeme k nastrouhaným bramborám, přidáme hladkou celozrnnou mouku, 1 vejce, prolisovaný oloupaný česnek a vše zamícháme.

Pak dochutíme majoránkou, osolíme, opepříme. Znovu promícháme. Těsto nesmí být ani příliš husté, ani řídké.

Na pánvi rozehřejeme olej a z obou stran osmažíme bramboráky dozlatova. Při práci s olivovým olejem se snažte nepřesáhnout teplotu 190 °C. Dle chuti a fantazie můžeme ozdobit listy salátu a nakrájenou zeleninou (okurky, paprika).

—————

Bramborové placky se sojou

 

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 5 větších brambor
  • 300 g sójových bobů
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • bylinno-česneková sůl

 

Sójové boby rozmixujeme na kaši, přecedíme přes středně hrubé plátno a smícháme s nastrouhanými syrovými bramborami a vejcem. Dochutíme kořením, přidáme prolisovaný česnek a důkladně zamícháme.

Placky, které vytvoříme z těsta, osmažíme z obou stran.

—————

Egyptská sojová šunka

 

  • 100 g sójového granulátu šunka
  • 1/2 kg brambor
  • 1 větší konzerva rajského protlaku
  • sůl
  • saturejka
  • voda
  • 1 lžíce oleje
  • tuk a strouhanka na vysypání pekáčku

 

Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky. Do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku poklademe vrstvu brambor, osolíme a posypeme předem namočenou, vymačkanou sojovou šunkou. Okořeníme saturejkou a pokryjeme další vrstvou bramborových plátků. Opět osolíme a vše zalijeme rajským protlakem rozmíchaným s trochou vody a oleje. Celý obsah musí být ponořený v zálivce. Pečeme v troubě asi 45 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

 

—————

Pekingské maso se žampiony

 

100 g pekingského sójového masa
200 g žampionů
1 cibule
3 lžíce oleje
mořská sůl
kmín
Solčanka
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička hořčice

 

Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí, Solčankou a kmínem na oleji. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme sójovou omáčku a hořčici.

—————

Segedinský guláš ze sojy

 

  • 100 g sójových kostek
  • 1 větší cibule
  • 1 sáček kysaného zelí
  • kmín, sladká paprika, špetka pálivé papriky, sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g kysané smetany
  • 1 lžíce mouky

 

Sójové kostky přidáme do kastrolu, ve kterém jsme doměkka uvařili zelí s kmínem. Do druhého kastrolu dáme olej, cibulku a červenou papriku. Mícháme, až cibulka zesklovatí. Zalijeme vodou a asi 20 minut necháme dusit. Pak smícháme se zelím, zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, necháme lehce povařit a je hotovo.

—————

Sojové karbanátky

 

  • 2 balíčky sójového granulátu
  • 6 vajec
  • strouhanka
  • majoránka
  • 1 hlavička česneku
  • sůl

Sóju uvaříme podle návodu, přebytečnou vodu slijeme a vychladlou ještě trochu vymačkáme. Přidáme vejce a ostatní přísady - strouhanku podle potřeby.

Těsto dobře prohněteme a vytvoříme z něj placičky, které opékáme jako klasické karbanátky na oleji dozlatova.

—————

Sojové kousky s paprikou

 

  • 150 g sójových kousků
  • 1 velká cibule
  • 5 rajčat
  • 2 zelené papriky
  • 1 lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • mořská sůl
  • petželová nať

 

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme najemno nakrájenou papriku, rajčata, osolíme a dusíme 10 minut. Vmícháme sojové maso, mouku a dodusíme. Hotové posypeme sekanou petrželkou.

—————

Sojové plátky jako minutka

 

Sojové plátky dáme do rozředěného masoxu, vegety a dusíme asi půl hodiny. Pak je odložíme do ledničky na 1 - 2 dny. Poté je potřeme česnekem, ochutíme majoránkou nebo kari kořením. Rychle je opečeme na oleji nebo na másle. Podáváme s brambory.

—————