- 1/2 kg brambor
- 1 větší konzerva rajského protlaku
- sůl
- saturejka
- voda
- 1 lžíce oleje
- tuk a strouhanka na vysypání pekáčku
Soja a sojové maso
Bramboráky trošku jinak
Doba přípravy: 40 minut
4 porce
- 7-8 brambor
- 4 lžíce sojového mléka
- 200 g celozrnné hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- bylinkovo-česneková sůl
- majoránka
- mletý černý pepř
- olivový olej
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přebytečnou vodu z nich slijeme.
Prolisujeme česnek. Sojové mléko ohřejeme a přilijeme k nastrouhaným bramborám, přidáme hladkou celozrnnou mouku, 1 vejce, prolisovaný oloupaný česnek a vše zamícháme.
Pak dochutíme majoránkou, osolíme, opepříme. Znovu promícháme. Těsto nesmí být ani příliš husté, ani řídké.
Na pánvi rozehřejeme olej a z obou stran osmažíme bramboráky dozlatova. Při práci s olivovým olejem se snažte nepřesáhnout teplotu 190 °C. Dle chuti a fantazie můžeme ozdobit listy salátu a nakrájenou zeleninou (okurky, paprika).
—————
Bramborové placky se sojou
Doba přípravy: 40 minut
4 porce
- 5 větších brambor
- 300 g sójových bobů
- 1 vejce
- 4 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- mletý černý pepř
- majoránka
- bylinno-česneková sůl
Sójové boby rozmixujeme na kaši, přecedíme přes středně hrubé plátno a smícháme s nastrouhanými syrovými bramborami a vejcem. Dochutíme kořením, přidáme prolisovaný česnek a důkladně zamícháme.
Placky, které vytvoříme z těsta, osmažíme z obou stran.
—————
Egyptská sojová šunka
- 100 g sójového granulátu šunka
Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky. Do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku poklademe vrstvu brambor, osolíme a posypeme předem namočenou, vymačkanou sojovou šunkou. Okořeníme saturejkou a pokryjeme další vrstvou bramborových plátků. Opět osolíme a vše zalijeme rajským protlakem rozmíchaným s trochou vody a oleje. Celý obsah musí být ponořený v zálivce. Pečeme v troubě asi 45 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Pekingské maso se žampiony
100 g pekingského sójového masa
200 g žampionů
1 cibule
3 lžíce oleje
mořská sůl
kmín
Solčanka
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička hořčice
Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí, Solčankou a kmínem na oleji. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme sójovou omáčku a hořčici.
—————
Segedinský guláš ze sojy
- 100 g sójových kostek
- 1 větší cibule
- 1 sáček kysaného zelí
- kmín, sladká paprika, špetka pálivé papriky, sůl
- 1 lžíce oleje
- 100 g kysané smetany
- 1 lžíce mouky
Sójové kostky přidáme do kastrolu, ve kterém jsme doměkka uvařili zelí s kmínem. Do druhého kastrolu dáme olej, cibulku a červenou papriku. Mícháme, až cibulka zesklovatí. Zalijeme vodou a asi 20 minut necháme dusit. Pak smícháme se zelím, zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, necháme lehce povařit a je hotovo.
—————
Sojové karbanátky
- 2 balíčky sójového granulátu
- 6 vajec
- strouhanka
- majoránka
- 1 hlavička česneku
- sůl
Sóju uvaříme podle návodu, přebytečnou vodu slijeme a vychladlou ještě trochu vymačkáme. Přidáme vejce a ostatní přísady - strouhanku podle potřeby.
Těsto dobře prohněteme a vytvoříme z něj placičky, které opékáme jako klasické karbanátky na oleji dozlatova.
—————
Sojové kousky s paprikou
- 150 g sójových kousků
- 1 velká cibule
- 5 rajčat
- 2 zelené papriky
- 1 lžíce celozrnné mouky
- 2 lžíce oleje
- mořská sůl
- petželová nať
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme najemno nakrájenou papriku, rajčata, osolíme a dusíme 10 minut. Vmícháme sojové maso, mouku a dodusíme. Hotové posypeme sekanou petrželkou.
—————
Sojové plátky jako minutka
Sojové plátky dáme do rozředěného masoxu, vegety a dusíme asi půl hodiny. Pak je odložíme do ledničky na 1 - 2 dny. Poté je potřeme česnekem, ochutíme majoránkou nebo kari kořením. Rychle je opečeme na oleji nebo na másle. Podáváme s brambory.
—————