Telecí maso

Dušené telecí s mladým kedlubnem

 

4 porce

  • 400 g telecí plece
  • 2 mladé kedlubny
  • 60 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • zeleninový vývar na podlévání
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kostičky. Telecí maso očistíme a pokrájíme na nudličky.

V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli se slaninou. Přidáme nudličky telecího masa a osmahneme je. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a podlijeme vývarem. Maso necháme pod pokličkou zvolna dusit.

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na úzké špalíčky. Když je maso téměř měkké, přidáme je do kastrolu a vše dodusíme doměkka. Nakonec vmícháme česnek.

—————

Italské telecí závitky

 

4 porce

  • 8 pěkných telecích řízků
  • sůl a pepř
  • 2 cibule
  • 50 g uzené slaniny
  • několik sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • několik lístečků čerstvé bazalky
  • 150 ml bílého vína
  • 400 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 200 ml šlehačkové smetany
  • 3 lžíce tmavé instantní jíšky

Telecí řízky omyjeme, osušíme, zlehka je rozklepeme mezi dvěma foliemi, osolíme a opepříme. Sušená rajčata necháme okapat od oleje a nakrájíme je na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Slaninu zbavíme kůže a rovněž ji nakrájíme na kostičky. Na 2 lžících rozpáleného oleje rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Hmotou řízky rovnoměrně potřeme a přiložíme vždy 3 - 4 lístečky bazalky. Plátky masa pevně zavineme a převážeme čistou bílou nití.

Závitky opečeme zprudka ze všech stran v pánvi se 2 lžícemi rozehřátého oleje. Přilijeme víno a vývar a asi 40 minut pozvolna dusíme. Podle potřeby můžeme během dušení znovu podlít několika lžícemi vody nebo vývaru. Měkké závitky vyndáme ze šťávy a odstraníme z nich nitě. Do šťávy přimícháme smetanu, přidáme instantní jíšku a krátce za občasného promíchání povaříme mírným varem. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme, můžeme dochutit i několika kapkami citronové šťávy.

Závitky přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem, s rýží, s bramborami nebo i s těstovinami.

—————

Karlovarský telecí kotouč

 

  • 600 g telecí plece bez kosti
  • 100 g slaniny
  • 2 vejce natvrdo
  • 100 g másla
  • 4 kyselé okurky
  • sůl
  • pepř
  • 500 g brambor
  • zelená petrželka

 

Maso upravíme jako na roládu. Naklepeme, osolíme a poklademe plátky slaniny, vrstvou natvrdo uvařených pokrájených vajec a kyselou okurkou. Vše srolujeme, ovážeme nití a orestujeme v rozpáleném másle. Když šťáva zezlátne, podlijeme vodou a asi hodinu pečeme v troubě. Hotovou šťávu ochutíme a roládu podáváme s vařeným bramborem zdobeným petrželkou.

—————

Prezidentské řízky

 

  • kuřecí řízky nebo telecí
  • 1 menší cibule
  • 100 g slaniny
  • máslo (asi 20 g na 1 řízek)
  • hladká mouka na obalení
  • asi 1 a 1/2 dl kysané smetany
  • 1 lžička hladké mouky na zahuštění
  • kyselá okurka
  • asi 20 kaparů
  • kořenová petržel
  • vývar
  • sůl
  • pepř
  • rýže

 

Řízky naklepeme a každý protáhneme nudličkami slaniny. Pak je jemně poprášíme pepřem a posolíme, obalíme v mouce na rozpáleném másle osmažíme dorůžova. Zvlášť na kousku másla osmažíme také nakrájenou cibulku a asi 6 nudliček petržele, zalijeme vývarem, vložíme řízky a dusíme je doměkka (ale jen tak, aby se nerozpadly). Měkké řízky vyndáme, omáčku zahustíme kysanou smetanou rozmíchanou se lžičkou mouky a povaříme. Řízky urovnáme na talíř, obložíme vařenou rýží nebo noky, poklademe kolečky okurky a kapary a vše přelijeme přecezenou omáčkou.

—————

Sváteční telecí roláda

 

  • 1 kg telecího masa na roládu
  • 2 housky
  • 500 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 100 g slaniny
  • několik sušených rajčat naložených v olivovém oleji
  • zelená petrželka
  • sůl a pepř
  • 1 pórek
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 5 - 6 lžic oleje
  • 200 ml bílého vína
  • špetka sušeného rozmarýnu
  • 300 - 400 g žampionů nebo hlívy ústřičné
  • 2 lžíce másla
  • 3 - 4 lžíce tmavé instantní jíšky

Housky nakrájíme na kousky, pokropíme je trochou vývaru, necháme nasáknout a rozmělníme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji v pánvi, přidáme cibuli a za stálého míchání společně osmahneme. Sušená naložená rajčata nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Ke slanině s cibulí přidáme rozmočené  pečivo, kousky sušených nakládaných rajčat, špetku sušeného rozmarýnu a nasekanou petrželku. Nádivku osolíme, opepříme a vmícháme do ní prolisovaný česnek.

Maso omyjeme, osušíme, rozklepeme na velký plát, potřeme připravenou nádivkou, svineme do závinu a převážeme čistou bílou nití. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Mrkev a celer oloupeme, omyjeme a nastrouháme na nudličky. Troubu předehřejeme na 180 °C. V teflonové pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran dozlatova opečeme. Opečené maso přendáme i se šťávou do pekáče nebo na hlubší plech. K masu přidáme pórek, mrkev a celer, přilijeme víno a zbývající vývar. Dusíme přikryté v troubě asi 60 minut, potom odkryjeme a asi ještě 30 minut pečeme.

Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky,podusíme je v malém kastrůlku na rozehřátém másle a podle chuti je osolíme a opepříme. Upečenou roládu dáme na prkénko, odstraníme nitě, ostrým nožem nakrájíme na kolečka a vložíme do vypnuté vyhřáté trouby. Šťávu se zeleninou protřeme sítem nebo rozmixujeme, vmícháme do ní instantní jíšku a za stálého míchání krátce necháme přejít varem. Podle chuti omáčku přisolíme a opepříme, můžeme dochutit i několika kapkami citronové šťávy.

Roládu podáváme se zahuštěnou šťávou a s houskovým knedlíkem, rýží nebo bramborami. Vhodnou přílohou je zeleninový salát nebo ovocný kompot.

—————

Telecí kotlety s jogurtovou omáčkou

 

4 porce 

  • 600 g telecích kotlet (bez kostí)
  • 250 g bílého jogurtu
  • 2 malé oloupané pomeranče
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • olej na smažení
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Marináda:

  • 4 stroužky oloupaného česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • olivový olej

 

Česnek prolisujeme, přidáme citronovou šťávu, koriandr a asi 3 lžíce olivového oleje. Vše dobře promícháme.

Kotlety mírně naklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme připravenou pastou. V chladu je necháme asi 3 hodiny odležet.

Pomeranče rozebereme na dílky a zbavíme tenké blanky.

V pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm zvolna opečeme. Poté je vyjmeme a do výpeku přidáme jogurt s pomerančem a petrželkou. Krátce povaříme a dosolíme.

—————

Telecí medailonky s bramborami

 

4 porce

  • 800 g - 1 kg telecí kýty
  • sůl
  • hrubě mletý barevný pepř
  • 800 - 1 kg malých brambor
  • trocha olivového oleje
  • 40 - 50 g másla
  • 200 g koktejlových rajčátek
  • 6 stroužků česneku
  • 8 plátků šunky od kosti nebo anglické slaniny
  • několik lístečků čerstvého nebo špetka sušeného rozmarýnu

Marináda:

  • 150 ml bílého vína
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z 1 citronu

Z vína, oleje, nasekaného rozmarýnu, prolisovaného česneku a citronové šťávy připravíme marinádu. Telecí kýtu omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na silnější plátky. Medailonky osolíme, opepříme a vložíme do připravené marinády. V ledničce necháme asi 3 hodiny odležet. Troubu předehřejeme na 180 °C. Brambory dobře omyjeme, uvaříme ve slupce dopoloměkka, slijeme, zchladíme, oloupeme, rozložíme na pekáček, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby. Během pečení brambory obrátíme.

Koktejlová rajčátka omyjeme a překrájíme na poloviny. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na tenké plátky. Asi 5 minut před koncem pečení přidáme zeleninu na plech k bramborám a společně dopečeme.

Telecí medailonky vyndáme z marinády a zabalíme do šunky nebo do plátků slaniny. Obalené medailonky po obou stranách opečeme v pánvi s tenkou vrstvičkou rozehřátého oleje. Vypečenou šťávu zjemníme máslem. Telecí medailonky podáváme s bramborami a zeleninou, porce přelijeme vypečenou šťávou a ozdobíme rozmarýnem.

—————

Telecí medailonky s novými bramborami

 

 4 porce 

  • 600 g telecí kýty
  • 800 g malých nových brambor překrájených podélně na půlky
  • 150 g cherry rajčátek
  • 2 malé cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 60 g bylinkového másla

 

Marináda:

  • 150 ml vína
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu

 

Víno rozmícháme s olejem, citronovou šťávou, česnekem a rozmarýnem. Kýtu rozdělíme na plátky, které lehce rozklepeme, osolíme, opepříme a naložíme do marinády. V chladu je necháme alespoň 3 hodiny proležet.

Brambory v osolené vodě povaříme asi 10 minut do poloměkka. Poté je na plechu pokapeme olejem, opepříme a v troubě při 190 °C pečeme. Průběžně je otáčíme. Když jsou téměř upečené, přidáme k nim rajčátka se čtvrtinkami cibulí a vše dopečeme dozlatova. Telecí na oleji opečeme.

—————

Telecí medailonky se žampiony

Telecí medailonky se žampiony

Doba přípravy: 70 minut

1 porce 1 400 kJ/ 334 kcal

4 porce

  • 600 g telecího masa
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 200 g žampionů
  • 250 ml bílého vína
  • tymián

Telecí maso očistíme a nakrájíme na stejně velké medailonky. Lehce je naklepeme pře mikrotenovou fólii, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou.

Na pánvi rozpálíme olej. Maso po obou stranách opečeme dozlatova, vyjmeme a necháme v teple. Cibuli nasekáme najmeno. Rajčata a žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli osmahneme ve výpeku po mase, přidáme žampiony a rajčata a opečeme.

Do pánve vrátíme medailonky, vše podlijeme bílým vínem, ochutíme tymiánem a dosolíme. Přiklopíme a dusíme doměkka. Jako přílohu podáváme špagety.

—————

Telecí na hrášku

 

4 porce

  • 500 g telecí plece
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 300 g mraženého hrášku
  • sůl a pepř
  • zelená petrželka
  • špetka cukru
  • trocha citronové šťávy

Maso dobře omyjeme, podle potřeby odblaníme, osušíme, nakrájíme na kostky a ze všech stran osmažíme za stálého obracení v rozpáleném oleji. Opékáme tak dlouho, až maso pěkně zezlátne a vydusí se téměř všechna vlastní šťáva. Pak maso zaprášíme moukou, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme pod pokličkou asi 25 - 30 minut. Přidáme mražený hrášek, znovu podle potřeby podlijeme a dusíme pozvolna ještě dalších asi 10 minut. Podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme špetkou cukru a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami. Můžeme doplnit zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.

—————