Telecí maso
Dušené telecí s mladým kedlubnem
4 porce
- 400 g telecí plece
- 2 mladé kedlubny
- 60 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- zeleninový vývar na podlévání
- mletý černý pepř
- sůl
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kostičky. Telecí maso očistíme a pokrájíme na nudličky.
V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli se slaninou. Přidáme nudličky telecího masa a osmahneme je. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a podlijeme vývarem. Maso necháme pod pokličkou zvolna dusit.
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na úzké špalíčky. Když je maso téměř měkké, přidáme je do kastrolu a vše dodusíme doměkka. Nakonec vmícháme česnek.
—————
Italské telecí závitky
4 porce
- 8 pěkných telecích řízků
- sůl a pepř
- 2 cibule
- 50 g uzené slaniny
- několik sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- několik lístečků čerstvé bazalky
- 150 ml bílého vína
- 400 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 200 ml šlehačkové smetany
- 3 lžíce tmavé instantní jíšky
Telecí řízky omyjeme, osušíme, zlehka je rozklepeme mezi dvěma foliemi, osolíme a opepříme. Sušená rajčata necháme okapat od oleje a nakrájíme je na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Slaninu zbavíme kůže a rovněž ji nakrájíme na kostičky. Na 2 lžících rozpáleného oleje rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Hmotou řízky rovnoměrně potřeme a přiložíme vždy 3 - 4 lístečky bazalky. Plátky masa pevně zavineme a převážeme čistou bílou nití.
Závitky opečeme zprudka ze všech stran v pánvi se 2 lžícemi rozehřátého oleje. Přilijeme víno a vývar a asi 40 minut pozvolna dusíme. Podle potřeby můžeme během dušení znovu podlít několika lžícemi vody nebo vývaru. Měkké závitky vyndáme ze šťávy a odstraníme z nich nitě. Do šťávy přimícháme smetanu, přidáme instantní jíšku a krátce za občasného promíchání povaříme mírným varem. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme, můžeme dochutit i několika kapkami citronové šťávy.
Závitky přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem, s rýží, s bramborami nebo i s těstovinami.
—————
Karlovarský telecí kotouč
- 600 g telecí plece bez kosti
- 100 g slaniny
- 2 vejce natvrdo
- 100 g másla
- 4 kyselé okurky
- sůl
- pepř
- 500 g brambor
- zelená petrželka
Maso upravíme jako na roládu. Naklepeme, osolíme a poklademe plátky slaniny, vrstvou natvrdo uvařených pokrájených vajec a kyselou okurkou. Vše srolujeme, ovážeme nití a orestujeme v rozpáleném másle. Když šťáva zezlátne, podlijeme vodou a asi hodinu pečeme v troubě. Hotovou šťávu ochutíme a roládu podáváme s vařeným bramborem zdobeným petrželkou.
—————
Prezidentské řízky
- kuřecí řízky nebo telecí
- 1 menší cibule
- 100 g slaniny
- máslo (asi 20 g na 1 řízek)
- hladká mouka na obalení
- asi 1 a 1/2 dl kysané smetany
- 1 lžička hladké mouky na zahuštění
- kyselá okurka
- asi 20 kaparů
- kořenová petržel
- vývar
- sůl
- pepř
- rýže
Řízky naklepeme a každý protáhneme nudličkami slaniny. Pak je jemně poprášíme pepřem a posolíme, obalíme v mouce na rozpáleném másle osmažíme dorůžova. Zvlášť na kousku másla osmažíme také nakrájenou cibulku a asi 6 nudliček petržele, zalijeme vývarem, vložíme řízky a dusíme je doměkka (ale jen tak, aby se nerozpadly). Měkké řízky vyndáme, omáčku zahustíme kysanou smetanou rozmíchanou se lžičkou mouky a povaříme. Řízky urovnáme na talíř, obložíme vařenou rýží nebo noky, poklademe kolečky okurky a kapary a vše přelijeme přecezenou omáčkou.
—————
Sváteční telecí roláda
- 1 kg telecího masa na roládu
- 2 housky
- 500 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 100 g slaniny
- několik sušených rajčat naložených v olivovém oleji
- zelená petrželka
- sůl a pepř
- 1 pórek
- 5 - 6 stroužků česneku
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 5 - 6 lžic oleje
- 200 ml bílého vína
- špetka sušeného rozmarýnu
- 300 - 400 g žampionů nebo hlívy ústřičné
- 2 lžíce másla
- 3 - 4 lžíce tmavé instantní jíšky
Housky nakrájíme na kousky, pokropíme je trochou vývaru, necháme nasáknout a rozmělníme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji v pánvi, přidáme cibuli a za stálého míchání společně osmahneme. Sušená naložená rajčata nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Ke slanině s cibulí přidáme rozmočené pečivo, kousky sušených nakládaných rajčat, špetku sušeného rozmarýnu a nasekanou petrželku. Nádivku osolíme, opepříme a vmícháme do ní prolisovaný česnek.
Maso omyjeme, osušíme, rozklepeme na velký plát, potřeme připravenou nádivkou, svineme do závinu a převážeme čistou bílou nití. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Mrkev a celer oloupeme, omyjeme a nastrouháme na nudličky. Troubu předehřejeme na 180 °C. V teflonové pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran dozlatova opečeme. Opečené maso přendáme i se šťávou do pekáče nebo na hlubší plech. K masu přidáme pórek, mrkev a celer, přilijeme víno a zbývající vývar. Dusíme přikryté v troubě asi 60 minut, potom odkryjeme a asi ještě 30 minut pečeme.
Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky,podusíme je v malém kastrůlku na rozehřátém másle a podle chuti je osolíme a opepříme. Upečenou roládu dáme na prkénko, odstraníme nitě, ostrým nožem nakrájíme na kolečka a vložíme do vypnuté vyhřáté trouby. Šťávu se zeleninou protřeme sítem nebo rozmixujeme, vmícháme do ní instantní jíšku a za stálého míchání krátce necháme přejít varem. Podle chuti omáčku přisolíme a opepříme, můžeme dochutit i několika kapkami citronové šťávy.
Roládu podáváme se zahuštěnou šťávou a s houskovým knedlíkem, rýží nebo bramborami. Vhodnou přílohou je zeleninový salát nebo ovocný kompot.
—————
Telecí kotlety s jogurtovou omáčkou
4 porce
- 600 g telecích kotlet (bez kostí)
- 250 g bílého jogurtu
- 2 malé oloupané pomeranče
- 3 lžíce nasekané petrželky
- olej na smažení
- mletý černý pepř
- sůl
Marináda:
- 4 stroužky oloupaného česneku
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce nasekaného koriandru
- olivový olej
Česnek prolisujeme, přidáme citronovou šťávu, koriandr a asi 3 lžíce olivového oleje. Vše dobře promícháme.
Kotlety mírně naklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme připravenou pastou. V chladu je necháme asi 3 hodiny odležet.
Pomeranče rozebereme na dílky a zbavíme tenké blanky.
V pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm zvolna opečeme. Poté je vyjmeme a do výpeku přidáme jogurt s pomerančem a petrželkou. Krátce povaříme a dosolíme.
—————
Telecí medailonky s bramborami
4 porce
- 800 g - 1 kg telecí kýty
- sůl
- hrubě mletý barevný pepř
- 800 - 1 kg malých brambor
- trocha olivového oleje
- 40 - 50 g másla
- 200 g koktejlových rajčátek
- 6 stroužků česneku
- 8 plátků šunky od kosti nebo anglické slaniny
- několik lístečků čerstvého nebo špetka sušeného rozmarýnu
Marináda:
- 150 ml bílého vína
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
Z vína, oleje, nasekaného rozmarýnu, prolisovaného česneku a citronové šťávy připravíme marinádu. Telecí kýtu omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na silnější plátky. Medailonky osolíme, opepříme a vložíme do připravené marinády. V ledničce necháme asi 3 hodiny odležet. Troubu předehřejeme na 180 °C. Brambory dobře omyjeme, uvaříme ve slupce dopoloměkka, slijeme, zchladíme, oloupeme, rozložíme na pekáček, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby. Během pečení brambory obrátíme.
Koktejlová rajčátka omyjeme a překrájíme na poloviny. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na tenké plátky. Asi 5 minut před koncem pečení přidáme zeleninu na plech k bramborám a společně dopečeme.
Telecí medailonky vyndáme z marinády a zabalíme do šunky nebo do plátků slaniny. Obalené medailonky po obou stranách opečeme v pánvi s tenkou vrstvičkou rozehřátého oleje. Vypečenou šťávu zjemníme máslem. Telecí medailonky podáváme s bramborami a zeleninou, porce přelijeme vypečenou šťávou a ozdobíme rozmarýnem.
—————
Telecí medailonky s novými bramborami
4 porce
- 600 g telecí kýty
- 800 g malých nových brambor překrájených podélně na půlky
- 150 g cherry rajčátek
- 2 malé cibule
- olivový olej
- sůl
- mletý černý pepř
- 60 g bylinkového másla
Marináda:
- 150 ml vína
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
Víno rozmícháme s olejem, citronovou šťávou, česnekem a rozmarýnem. Kýtu rozdělíme na plátky, které lehce rozklepeme, osolíme, opepříme a naložíme do marinády. V chladu je necháme alespoň 3 hodiny proležet.
Brambory v osolené vodě povaříme asi 10 minut do poloměkka. Poté je na plechu pokapeme olejem, opepříme a v troubě při 190 °C pečeme. Průběžně je otáčíme. Když jsou téměř upečené, přidáme k nim rajčátka se čtvrtinkami cibulí a vše dopečeme dozlatova. Telecí na oleji opečeme.
—————
Telecí medailonky se žampiony
Doba přípravy: 70 minut
1 porce 1 400 kJ/ 334 kcal
4 porce
- 600 g telecího masa
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 rajče
- 200 g žampionů
- 250 ml bílého vína
- tymián
Telecí maso očistíme a nakrájíme na stejně velké medailonky. Lehce je naklepeme pře mikrotenovou fólii, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou.
Na pánvi rozpálíme olej. Maso po obou stranách opečeme dozlatova, vyjmeme a necháme v teple. Cibuli nasekáme najmeno. Rajčata a žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli osmahneme ve výpeku po mase, přidáme žampiony a rajčata a opečeme.
Do pánve vrátíme medailonky, vše podlijeme bílým vínem, ochutíme tymiánem a dosolíme. Přiklopíme a dusíme doměkka. Jako přílohu podáváme špagety.
—————
Telecí na hrášku
4 porce
- 500 g telecí plece
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 300 g mraženého hrášku
- sůl a pepř
- zelená petrželka
- špetka cukru
- trocha citronové šťávy
Maso dobře omyjeme, podle potřeby odblaníme, osušíme, nakrájíme na kostky a ze všech stran osmažíme za stálého obracení v rozpáleném oleji. Opékáme tak dlouho, až maso pěkně zezlátne a vydusí se téměř všechna vlastní šťáva. Pak maso zaprášíme moukou, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme pod pokličkou asi 25 - 30 minut. Přidáme mražený hrášek, znovu podle potřeby podlijeme a dusíme pozvolna ještě dalších asi 10 minut. Podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme špetkou cukru a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami. Můžeme doplnit zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.
—————