Tempeh
Tempeh a zelí s cukety
- cuketa
- cibule
- kmín
- sůl
- celozrnná mouka
- bílý jogurt
- olivový olej
- uzený tempeh
Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme chvíli pustit vodu, v níž se pak bude vařit. Na olivovém oleji zpěníme jemně posekanou cibuli. Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, vmícháme k připravené cuketě, okmínujeme a udusíme doměkka. Zelenina pustí dostatek vody, takže se směs nemusí podlévat. Bílý jogurt smícháme s celozrnnou moukou, zahustíme jím měkkou cuketu a vše ještě chvíli povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
—————
Tempeh s mrkví - dietní
Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2 - 3 mm silné, osmažíme dozlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný džus, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.
—————
Tempeh se smaženým zelím - dietní
Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2 mm silné. Osmažíme dozlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smažený tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.
—————