Zavařované dobroty

Česnek v oleji

 

 

  • oloupané stroužky česneku
  • olej

Stroužky oloupaného česneku naskládáme těsně k sobě do menších sklenic. Zalijeme je olejem a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Při konzumaci olej použijeme do salátů.

—————

Nakládané zelené fazolky

 

 

  • 2 kg čerstvých fazolek očištěných od špiček a vláken
  • 8 cibulí
  • 1 snítka kopru
  • 2 feferonky
  • 4 lžíce hořčičných semínek
  • 8 hřebíčků
  • 2 lžíce nového koření
  • 3/4 l bílého vinného octa
  • 1/2 l vody
  • 375 g cukru
  • 1 lžíce soli

 

Do zavařovacích sklenic urovnáme fazolky, cibuli nakrájenou na čtvrtky, jemné lístky ze snítky kopru, feferonky, hořčičná semínka, hřebíček a nové koření.

Zvlášť si smícháme ocet, vodu, cukr a sůl a mícháme tak dlouho, až se cukr a sůl rozpustí. Nalijeme roztok na náplň ve sklenicích tak, aby nálev překrýval asi o 2 cm fazolky.

Uzavřeme sklenice a sterilujeme při 90 °C asi 60 minut.

—————

Pikantní omáčka

 

 

  • 1 kg rajčat
  • 1/2 kg červených paprik
  • 1/2 kg zelených paprik
  • 1/2 kg cibule
  • 3 feferonky
  • 6 stroužků česneku
  • 80 až 100 g práškového cukru
  • 60 g soli
  • 100 ml octa
  • 150 ml oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

 

Do hrnce dáme rajčata nakrájená na kostičky, papriky nakrájenéna nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky, rozmačkaný česnek, cukr, sůl, ocet a olej a dusíme doměkka. Na závěr přichutíme hořčicí a ještě 10 minut povaříme. Potom směs plníme do skleniček, zavřeme, sterilujeme po dobu 15 až 20 minut. Používáme na topinky, ke špagetám a rýži, k masu.

—————

Rybíz jako brusinky

 

  • 1 kg rybízu
  • 40 dkg cukru
  • 4 lžíce rumu

Očištěný rybíz a cukr promícháme, necháme 24 hodin odstát. Pak směs 15 minut povaříme, přidáme 4 lžíce rumu, uložíme do sklenic a sterilizujeme 15 - 20 minut.

—————