Červená řepa

Červená řepa se zelím

 

 

  • 2 a 1/2 kg vařené červené řepy
  • 2 a 1/2 kg zelí
  • 1 kg cukru
  • 1/2 kg cibule
  • 1 l vody
  • 3/4 l octa
  • 4 lžíce soli
  • křen

 

Vodu, ocet, cukr, sůl svaříme jen tak, aby se dokonale rozpustil cukr. Zelí nakrájíme, řepu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na proužky, zalijeme nálevem a vše promícháme. Necháme 24 hodin uležet. Dáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme 2 až 3 kolečka křenu. Zaváříme 20 minut při 80 °C.

—————

Nakládaná červená řepa

 

 

  • 3 kg červené řepy
  • 1 l vody
  • půl hrsti soli
  • 1/4 lžíce octa
  • 1/2 lžíce cukru
  • strouhaný křen podle chuti

 

Řepu opereme a hodinu vaříme. Vodu slijeme, řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Mezitím svaříme vodu se solí a dalšími ingrediencemi a vše nalijeme na řepu. Po vychladnutí přidáme podle chuti nastrouhaný křen. Vše plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

—————