Houby
Houbová čalamáda
- 1 kg jedlých hub nakrájených na kostičky
- 1 lžíce soli
- 1 l vody
- 2 dcl octa
- 10 dkg cukru
- 3 lístky bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 1/2 kg paprik nakrájených na nudličky
- 1/2 kg cibule nakrájené na kolečka
Houby povaříme 5 minut ve slané vodě, scedíme a prolijeme studenou vodou. Pak je vložíme do připraveného nálevu a necháme 12 hodin stát v chladu. Poté čalamádu vložíme naběračkou do menších zavařovacích sklenic a sterilizujeme ve vroucí vodě asi 12 minut.
—————
Naložené hříbky po královsku
- 1 l vody
- 0,33 l octa
- 10 dkg cukru písek
- 5 dkg soli
- 12 tablet sacharinu
- 1 lžička hořčičného semínka
- hříbky
- celý pepř
- nové koření
- hřebíček
- bobkový list
- mrkev
- křen
- cibule
- snítky kopru
Dobře vymyjte menší zavařovací sklenice. Čím menší, tím lepší. Úplně ideální jsou nádobky od přesnídávek. Naplňte povařenými houbami.Do každé vložte 1 celý pepř, 1 nové koření, 1 hřebíček, kousek bobkového listu, kolečko mrkve, kolečko křenu, kousek cibule, snítku kopru. Zalijte to svařeným a vychlazeným nálevem a sterilujte 20 minut při 85 °C.
—————
Václavky ve sladkokyselém nálevu
Nálev:
- 2 l vody
- 1/2 l 8 % octa
- 15 dkg cukru
- 7 dkg soli
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
Dále:
- stroužky česneku dle chuti
- feferonky dle chuti
- očištěné václavky
Všechny složky nálevu smícháme a přivedeme k varu, pak ihned odstavíme a necháme vychladnout. Nevaříme! Houby opereme a povaříme asi 10 minut v čisté vodě. Pak je scedíme, propláchneme, dáme je do větší nádoby a prolijeme vychladlým nálevem. Směs uložíme na 12 hodin do chladna, aby ji lák prostoupil, občas ji promícháme. Skleničky naplníme houbami i nálevem, do každé vložíme po jednom stroužku česneku a dobře uzavřeme. Sterilujeme při teplotě 100 °C asi 35 minut.
—————