Nápoje a šťávy
Ostružinová šťáva
Doba přípravy: 60 minut
- 3 kg ostružin
- 1 a 1/2 l vody
- 1 celá skořice
- 1,5 - 2 kg cukru
- 1 balíček směsi na zavařování
Ostružiny dáme do zavařovacího hrnce a rozmačkáme. Přidáme vodu a skořici. Uvaříme. Kaši přecedíme přes hadřík. Šťávu odměříme, na litr použijeme 750 gramů až 1 kg cukru. Obojí smícháme. Za silného plamene uvaříme. Předepsané množství zavařovací směsi vmícháme do šťávy. Nalijeme ji do předehřátých lahví. Necháme vychladnout. Uzavřeme. Uchováme v suchu a chladnu.
—————
Pečený čaj
- 1 l červeného rybízu
- 1 l černého rybízu
- 0,5 l malin nebo jahod
- 1,5 kg cukru (může být i méně)
- 2 hřebíčky
- půl lžičky skořice
- 1/8 l rumu (můžeme vynechat)
Smícháme oba rybízy a maliny s cukrem, hřebíčky a skořicí. Takto připravenou směs nalijeme do pekáčků a dáme prohřát na asi 45 minut do předehřáté trouby na 170 °C. Poté do horké směsi nalijeme rum a promícháme. Naplníme do skleniček a při asi 80 °C zavařujeme 10 minut. Ovoce musíme před přípravou pečlivě proprat a rybíz zbavit stopek. Tento čaj nás posílí především v sychravých podzimních a zimních dnech.
—————