Ryby z grilu

Česnekový kapr

  • 4 podkovy kapra
  • 4 plátky citronu
  • 2 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • olej
  • sůl
  • kmín

Česnekové máslo:

  • 2 žloutky
  • 10 dkg másla
  • 5 dkg oleje
  • 2 stroužky česneku
  • worcester
  • citronová šťáva
  • pepř

Podkovy na hřbetu nařízneme a vložíme kolečko citronu. Potřeme česnekem a olejem, zakapeme citronovou šťávou a necháme 2 hodiny odležet. Na roštu posypeme kmínem a grilujeme z obou stran 3 až 5 minut. Na hotové porce položíme kolečko česnekového másla.

Žloutek uvařený natvrdo utřeme s máslem, vmícháme syrový žloutek a po kapkách olej. Přidáme utřený česnek, několik kapek worcesteru a citronové šťávy, opepříme a promícháme. Necháme ztuhnout.

—————

Grilované krevety

  • 12 velkých krevet
  • 1 červená paprika
  • čerstvý nebo kompotovaný ananas

Dresink:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Suroviny uvedené na dresink prošleháme a očištěné krevety v něm marinujeme nejméně hodinu před grilováním. Pak je napichujeme na jehly nebo na předem ve vodě namočené špejle střídavě s ananasem a kousky paprik. Grilujeme je asi 3 minuty po každé straně.

—————

Grilovaný losos s citrónovo-kaparovým máslem

4 porce

 

  • 800 g očištěných filetů z lososa
  • asi 20 g oprané rukoly
  • 120 g změklého másla
  • 2 lžičky kaparů
  • citronová šťáva
  • špetka citronové kůry
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • olej na potření grilovacích kleští
  • potravinová fólie

 

Filety osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Na 30 minut je uložíme do chladna.

Rukolu a kapary nasekáme nadrobno a vsypeme do misky. Přidáme citronovu kůru, máslo, sůl, pepř a promícháme.

Z ochuceného másla vymodelujeme váleček asi 3 cm široký, zabalíme ho do potravinové fólie a na 30 minut uložíme do mrazničky ztuhnout.

Porce lososa vložíme do grilovacích kleští potřených olejem. Na středně rozehřátém grilu je pečeme asi 10 minut.

—————

Grilovaný žralok s čekankou

4  porce

  • 4 filety ze žraloka (nebo z tresky)
  • 1 červený čekankový puk (nebo 1/2 hlávky čínského zelí)
  • 1 svazek zelené cibulky
  • 1 jablko
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka chilli
  • sůl

 

Z čekanky odstraňte ovadlé listy, omyjte ji,  osušte a nasekejte na jemné nudličky. Cibulku omyjte, osušte a nakrájejte podélně na nudličky.

Jablko omyjte, osušte a také nakrájejte na nudličky. Citron a limetku dobře omyjte v teplé vodě a osušte. Limetku a 1/2 citronu nakrájejte na tenké plátky.

Očištěné žraločí filety obalte v mouce, přebytečnou mouku dobře oklepejte a filé opékejte na grilovací pánvi po každé straně asi 4 minuty.

Do malé zavařovací skleničky s víčkem dejte 1 lžíci citronové šťávy. 2 lžíce olivového oleje, špetku chilli a špetku soli; uzavřete víčkem a vše protřepejte.

Nakrájenou čekanku, cibulku a jablko promíchejte v míse na salát se zálivkou a podávejte s rybou, ozdobenou řezy citronu a limetky.

—————

Kapr grilovaný v alobalu

1 porce 332 kcal/ 1 396 kJ

4 porce

 

  • 1 kg kapřích řízků
  • 2 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • hrubá mořská sůl

 

Zeleninu nakrájíme nadrobno a smícháme se 2 lžícemi olivového oleje. Řízky osolíme. Na dvojitý alobal dáme trochu zeleninové směsi, na ni položíme rybu a posypeme opět zeleninou. Alobal pevně zabalíme, aby nevytékala šťáva. Grilujeme 15 minut z každé strany a ihned podáváme.

 

TIP: kapra podávejte s kolečky grilovaných brambor. Ty před grilováním potřete olivovým olejem a posypte solí.

—————

Kapr s cibulí na víně

4 porce

 

  • 4 porce kapra
  • chilli
  • 1 dl bílého vína
  • 3 střední cibule
  • sůl
  • olej
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  •  petrželka

 

Porce kapra okořeníme chilli, pokapeme vínem, proložíme cibulí nakrájenou na tenká kolečka a necháme chvíli odležet. Pak je osušíme, otřeme, osolíme, potřeme olejem, kůží dolů vložíme na pánev nebo do ohnivzdorné misky s trochou oleje a opékáme pod grilem. Mezitím zpěníme na oleji zbylé cibule nakrájené na kolečka, zalijeme je vínem, přidáme bobkový list, rozetřený česnek, usekanou petrželku a krátce je podusíme. Porce kapra grilujeme 3 minuty. Podlijeme je vinnou směsí a grilujeme, až porce změknou. Cibuli s vínem pokapeme 2-3 lžícemi vody. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky.

—————

Losos a zelenina s ředkvičkovou zálivkou

1 porce

 

200 g lososa ochutíme kořením a ogrilujeme. Podáváme se zeleninou s pikantní zálivkou.

 

Zelenina

 

Na pánvi bez tuku opražíme lžičku sezamových semínek, přidáme nakrájenou zeleninu (200 g brokolice, 1 kedluben, 2 jarní cibulky, 100 g hráškových lusků, 3 kousky zeleného chřestu) a podusíme. Ředkvičky nakrájíme na plátky, smícháme se solí, lžící olivového oleje, lžící citronové šťávy. Ještě teplou zeleninu zalijeme ředkvičkovým dresinkem.

—————

Losos na grilu s hořčico-medovou omáčkou a vařenými brambory

1 porce

 

  • 150 g lososa (1 steak)
  • brambory ve slupce
  • kopr
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce hořčice
  • 4 lžíce medu

 

Rybu omyjeme, osušíme, necháme i s kůží, pokapeme olivovým olejem,osolíme, opepříme a necháme odležet.

Omáčka: Zahřejeme lžíci olivového oleje, přidáme hořčici a med. Do teplého nakrájíme čerstvý kopr.

Lososa zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. V troubě rozpálené na 180°C zvolna dopečeme (asi 15 minut). Podáváme s vařenými bramborami (ve slupce), které rozkrojíme a omastíme máslem.

—————

Losos na grilu s japonskou omáčkou

 

  • 400 g čerstvého lososa
  • 4 pórky

 

Omáčka:

 

  • 5 lžic sojové omáčky
  • 5 lžic ústřicové omáčky
  • 5 lžic suchého bílého vína
  • 2 lžíce cukru
  • 1 rozetřený stroužek česneku

 

Přísady na omáčku smícháme, necháme za stálého míchání přejít varem a přecedíme. Z lososa odkrojíme kůži a maso nakrájíme na stejně velké kostky. Pórek omyjeme, nakrájíme na kousky a napichujeme střídavě s rybími kostkami na grilovací jehly. Špízy potřeme omáčku a pečeme na grilu 7 - 10 minut za občasného potírání omáčkou. Opečené maso a pórek při jídle namáčíme do omáčky.

—————

Losos pečený na bylinkách

 

  • 600 g lososa
  • svazeček tymiánu
  • hrst bobkového listu
  • svazeček rozmarýnu
  • 2 kusy fenyklu
  • 2 citrony
  • olivový olej

 

Na mřížku grilu rozložíme bylinky, na ně položíme kusy ryby a nakrájený fenykl. Maso a fenykl pokapeme olejem, citronovou šťávou a pečeme na grilu 10 - 15 minut doměkka. Před podáváním pokapeme rybu ještě jednou citronovou šťávou.

—————