Filé
Filé na zázvoru na 2 způsoby
- filé
- sůl
- pepř
- čerstvý nastrouhaný zázvor
- hladká mouka
- olej
- pórek
- rajčata
Filé potřeme solí, opepříme a posypeme nastrouhaným zázvorem. Pak obalíme v hladké mouce, opečeme z obou stran, přidáme nakrájený pórek a rajčata a ještě krátce podusíme. Podáváme s bramborami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Očištěnou rybu lehce posolíme a zasypeme trochou zázvoru. Na vymaštěný plech nasypeme hrst nakrájeného pórku a na něj položíme rybu. Pak pečeme doměkka v troubě.
—————
Filé Ribuška
4 porce
- 4 plátky filé
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce strouhaného křenu
- 1 cuketa
- 2 cibule
- máslo
- olej
Rybu osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a necháme chvilku odpočinout. Potom potřeme kečupem a posypeme křenem. Zapékací misku vymastíme olejem, rozložíme porce ryby, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka a kostkami cukety. Povrch poklademe kousky másla, vložíme do trouby a pečeme asi 1/2 hodiny.
—————
Filé v bramborových chipsech
4 porce
- 600 g filetů z bílé ryby (bez kostí)
- 1 vejce
- 50 g bramborových chipsů
- olej na smažení
- 1/2 brokolice rozdělené na růžičky
- 4 cherry rajčátka
- sůl
Filety osolíme.Vejce rozšleháme se lžící vody. Chipsy dáme do sáčku a lehce rozdrtíme. Filety obalíme nejprve ve vajíčku a pak v chipsech (dobře je přitiskneme).
V kastrůlku rozpálíme dostatečné množství oleje a ryby v něm usmažíme dozlatova. Potom je dáme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
Brokolici krátce povaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Rajčátka rozpůlíme. Rybu podáváme se zeleninou a bramborovou kaší.
—————
Filé v rajském kabátku
4 porce
- 4 ks filé
- 4 čerstvá rajčata
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- oregano
- snítka čerstvé bazalky
- pepř
- sůl
Filé mírně osolte a opepřete. V pekáčku rozehřejte máslo spolu s olejem a filé v něm opečte z obou stran. Hotové odložte stranou. Čerstvá rajčata spařte horkou vodou, zbavte slupek a nasekejte je nadrobno.
Do výpeku vložte nakrájená rajčata, přidejte oregano, rozdrcený česnek a nadrobno nakrájenou bazalku. Na mírném ohni poduste asi 10 minut. Podle potřeby podlévejte trochou vody. Nakonec přidejte rozdrcený česnek.
Až se rajčata rozvaří, přidejte filé a nechte jej ještě chvilku prohřát. Podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší.
—————
Krokety z rybího filé se zeleninou
- 500 g rybího filé
- citronová šťáva
- sůl
- 2 lžičky sardelové pasty
- 200 g zmražené zeleninové směsi
- 2 žloutky
- 4 lžíce netučné sójové mouky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 bílky
- 8 lžíc strouhanky
- olej na smažení
Částečně rozmražené filé nakrájíme na kousky, zakapeme je citronovou šťávou, přikryjeme a necháme v chladu půl hodiny odležet. Zeleninu zastříkneme vodou a krátce podusíme, šťávu vydusíme a necháme prochladnout.
Filé se zeleninou umeleme nebo rozmixujeme, přidáme sardelovou pastu, žloutek sójovou mouku, osolíme utvoříme 8 kroket (válečků). Posypeme je moukou, obalíme v rozšlehaném bílku, strouhance a v horkém tuku je osmažíme, osušíme v papírovém ubrousku.
Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
—————
Ryba po čínsku
2 porce
- 2 filátka (já používám rybu Pangas)
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru (může se klidně vynechat)
- olej na smažení
- 200 g listové zeleniny (kapusta, zelí, špenát)
- a jako příloha rýže nebo čínské nudle
Rybu pokapeme sojovkou a potřeme prolisovaným česnekem a najemno nastrouhaným kousíčkem zázvoru, marinujeme asi tak deset minut, mezitím si pokrájíme zeleninku, poté si rozpálíme olej v pánvi a přidáme filátka, restujeme z každé strany cca 3 min. Pak je vidličkou rozdělíme na kousky, přidáme zeleninu a trošku vody na podušení a asi tak 5 min. dusime, poté přidáme hotové uvařené čínské nudle a dochutíme sojovkou.
—————
Ryba v oříškách
4 porce
- 800 g filé z treskovitých ryb
- 50 g strouhanky
- 50 g namletých lískových oříšků
- 50 g nadrobno nasekaných lískových oříšků
- 2 vejce
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička maizeny
- olej
- sůl
- kopr na ozdobu
- citron na pokapání
Rybí filé očistíme, omyjeme a překrájíme na menší kousky. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a chvíli necháme odležet.
V jedné misce rozšleháme vejce s maizenou. Ve druhé promícháme strouhanku s oříšky. Kousky ryb obalíme nejdříve ve vejcích, potom v oříškové strouhance.
Na pánvi rozehřejeme olej a obalené kousky ryb na něm ze všech stran pozvolna opečeme. Zdobíme snítkou kopru a podáváme s citronem.
—————
Rybí balíčky plněné žampiony
4 porce
- 100 g pršutu (asi 6 plátků o velikosti 20 x 7 cm)
- 4 rybí filety (např. plátky nilského okouna)
- 100 g žampionů
- 2 jarní cibulky
- 15 g másla
- 50 ml suchého bílého vína
- 4 snítky čerstvého tymiánu, nejlépe citronového
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, 3 minuty ji restujte, přisypte na plátky nakrájené žampiony, promíchejte a dál smažte ještě 1 minutu. Poté podlijte vínem a duste 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
Na prkénko položte 3 plátky pršutu tak, aby se asi 1 cm překrývaly. Na ně položte napříč filet a na něj navršte polovinu žampionů, překryjte druhým filetem a zabalte do pršutu. Stejně vytvořte i druhý balíček.
V pekáčku rozpalte olej a opečte na něm oba závitky ze všech stran. Přemístěte je do trouby a nechte péct ještě 10 minut. Hotový balíček překrojte na polovinu a podávejte s vařenými novými bramborami obalenými v másle a bylinkách.
—————
Rybí filé na rajčatovém protlaku
1 porce
- 150 g rybího filé
- 5 g hladké mouky
- 10 g citronu
- 10 g rajčatového protlaku
- sůl, mletý pepř
- 5 g másla
Jednotlivé porce osolíme, okořeníme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách. Podlijeme vodou, ve které jsme rozmíchali rajčatový protlak a dusíme doměkka. Na jednotlivé porce klademe porci másla.
—————
Rybí filé s bramborami
- 1 kg rybího filé
- 1 kg brambor
- 2 - 3 cibule
- česnek
- petržel
- 1 lžíce rajského protlaku
- sůl
- pepř
- vegeta
- olivový olej
- 1 bobkový list
Na plátky nakrájenou cibuli mírně podusíme na 50 ml olivového oleje. Pak přidáme česnek, protlak, petržel, 500 ml vody, sůl, pepř, vegetu a bobkový list. Filety nakrájíme na kousky a krátce podusíme na připravené směsi.
Ve větším hrnci vrstvíme nejprve na plátky nakrájené brambory, na ně klademe podušené filety. Zalijeme směsí a vaříme asi 25 minut, až jsou brambory měkké.
—————