Filé

Filé na zázvoru na 2 způsoby

  • filé
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý nastrouhaný zázvor
  • hladká mouka
  • olej
  • pórek
  • rajčata

Filé potřeme solí, opepříme a posypeme nastrouhaným zázvorem. Pak obalíme v hladké mouce, opečeme z obou stran, přidáme nakrájený pórek a rajčata a ještě krátce podusíme. Podáváme s bramborami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Očištěnou rybu lehce posolíme a zasypeme trochou zázvoru. Na vymaštěný plech nasypeme hrst nakrájeného pórku a na něj položíme rybu. Pak pečeme doměkka v troubě.

—————

Filé Ribuška

 

4 porce

  • 4 plátky filé
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 1 cuketa
  • 2 cibule
  • máslo
  • olej

 

Rybu osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a necháme chvilku odpočinout. Potom potřeme kečupem a posypeme křenem. Zapékací misku vymastíme olejem, rozložíme porce ryby, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka a kostkami cukety. Povrch poklademe kousky másla, vložíme do trouby a pečeme asi 1/2 hodiny.

—————

Filé v bramborových chipsech

4 porce

  • 600 g filetů z bílé ryby (bez kostí)
  • 1 vejce
  • 50 g bramborových chipsů
  • olej na smažení
  • 1/2 brokolice rozdělené na růžičky
  • 4 cherry rajčátka
  • sůl

Filety osolíme.Vejce rozšleháme se lžící vody. Chipsy dáme do sáčku a lehce rozdrtíme. Filety obalíme nejprve ve vajíčku a pak v chipsech (dobře je přitiskneme).

V kastrůlku rozpálíme dostatečné množství oleje a ryby v něm usmažíme dozlatova. Potom je dáme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

Brokolici krátce povaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Rajčátka rozpůlíme. Rybu podáváme se zeleninou a bramborovou kaší.

—————

Filé v rajském kabátku

 

4 porce

  • 4 ks filé
  • 4 čerstvá rajčata
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • oregano
  • snítka čerstvé bazalky
  • pepř
  • sůl

Filé mírně osolte a opepřete. V pekáčku rozehřejte máslo spolu s olejem a filé v něm opečte z obou stran. Hotové odložte stranou. Čerstvá rajčata spařte horkou vodou, zbavte slupek a nasekejte je nadrobno.

Do výpeku vložte nakrájená rajčata, přidejte oregano, rozdrcený česnek a nadrobno nakrájenou bazalku. Na mírném ohni poduste asi 10 minut. Podle potřeby podlévejte trochou vody. Nakonec přidejte rozdrcený česnek.

Až se rajčata rozvaří, přidejte filé a nechte jej ještě chvilku prohřát. Podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší.

 

—————

Krokety z rybího filé se zeleninou

 

  • 500 g rybího filé
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 2 lžičky sardelové pasty
  • 200 g zmražené zeleninové směsi
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce netučné sójové mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 bílky
  • 8 lžíc strouhanky
  • olej na smažení

 

Částečně rozmražené filé nakrájíme na kousky, zakapeme je citronovou šťávou, přikryjeme a necháme v chladu půl hodiny odležet. Zeleninu zastříkneme vodou a krátce podusíme, šťávu vydusíme a necháme prochladnout.

Filé se zeleninou umeleme nebo rozmixujeme, přidáme sardelovou pastu, žloutek sójovou mouku, osolíme utvoříme 8 kroket (válečků). Posypeme je moukou, obalíme v rozšlehaném bílku, strouhance a v horkém tuku je osmažíme, osušíme v papírovém ubrousku.

Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

—————

Ryba po čínsku

 

2 porce 

  • 2 filátka (já používám rybu Pangas)
  • 2 lžíce sojové omáčky 
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (může se klidně vynechat)
  • olej na smažení
  • 200 g listové zeleniny (kapusta, zelí, špenát)
  • a jako příloha rýže nebo čínské nudle



    Rybu pokapeme sojovkou a potřeme prolisovaným česnekem a najemno nastrouhaným kousíčkem zázvoru, marinujeme asi tak deset minut, mezitím si pokrájíme zeleninku, poté si rozpálíme olej v pánvi a přidáme filátka, restujeme z každé strany cca 3 min. Pak je vidličkou rozdělíme na kousky, přidáme zeleninu a trošku vody na podušení a asi tak 5 min. dusime, poté přidáme hotové uvařené čínské nudle a dochutíme sojovkou.


     

—————

Ryba v oříškách

 

4 porce 

  • 800 g filé z treskovitých ryb
  • 50 g strouhanky
  • 50 g namletých lískových oříšků
  • 50 g nadrobno nasekaných lískových oříšků
  • 2 vejce
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička maizeny
  • olej
  • sůl
  • kopr na ozdobu
  • citron na pokapání

 

Rybí filé očistíme, omyjeme a překrájíme na menší kousky. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a chvíli necháme odležet.

V jedné misce rozšleháme vejce s maizenou. Ve druhé promícháme strouhanku s oříšky. Kousky ryb obalíme nejdříve ve vejcích, potom v oříškové strouhance.

Na pánvi rozehřejeme olej a obalené kousky ryb na něm ze všech stran pozvolna opečeme. Zdobíme snítkou kopru a podáváme s citronem.

—————

Rybí balíčky plněné žampiony

 

4 porce

  • 100 g pršutu (asi 6 plátků o velikosti 20 x 7 cm)
  • 4 rybí filety (např. plátky nilského okouna)
  • 100 g žampionů
  • 2 jarní cibulky
  • 15 g másla
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 4 snítky čerstvého tymiánu, nejlépe citronového
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, 3 minuty ji restujte, přisypte na plátky nakrájené žampiony, promíchejte a dál smažte ještě 1 minutu. Poté podlijte vínem a duste 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.

Na prkénko položte 3 plátky pršutu tak, aby se asi 1 cm překrývaly. Na ně položte napříč filet a na něj navršte polovinu žampionů, překryjte druhým filetem a zabalte do pršutu. Stejně vytvořte i druhý balíček.

V pekáčku rozpalte olej a opečte na něm oba závitky ze všech stran. Přemístěte je do trouby a nechte péct ještě 10 minut. Hotový balíček překrojte na polovinu a podávejte s vařenými novými bramborami obalenými v másle a bylinkách.

—————

Rybí filé na rajčatovém protlaku

1 porce 

  • 150 g rybího filé
  • 5 g hladké mouky
  • 10 g citronu
  • 10 g rajčatového protlaku
  • sůl, mletý pepř
  • 5 g másla

 

Jednotlivé porce osolíme, okořeníme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách. Podlijeme vodou, ve které jsme rozmíchali rajčatový protlak a dusíme doměkka. Na jednotlivé porce klademe porci másla.

—————

Rybí filé s bramborami

 

  • 1 kg rybího filé
  • 1 kg brambor
  • 2 - 3 cibule
  • česnek
  • petržel
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • vegeta
  • olivový olej
  • 1 bobkový list

Na plátky nakrájenou cibuli mírně podusíme na 50 ml olivového oleje. Pak přidáme česnek, protlak, petržel, 500 ml vody, sůl, pepř, vegetu a bobkový list. Filety nakrájíme na kousky a krátce podusíme na připravené směsi.

Ve větším hrnci vrstvíme nejprve na plátky nakrájené brambory, na ně klademe podušené filety. Zalijeme směsí a vaříme asi 25 minut, až jsou brambory měkké.

—————