Guláše

Rybí guláš

 

 

  • 750 g rybího masa bez kosti (nejlépe kapr, tolstolobik nebo amur)
  • 3 střední cibule
  • 3 červené papriky
  • 1 menší celer
  • 5 rajčat
  • 5 dkg másla
  • 3 dcl slepičího vývaru
  • 3 dcl zakysané smetany
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • pepř

 

Pokrájenou cibuli, na nudličky nařezané papriky (bez jádřinců), na kostičky nakrájený celer a na osminky nakrájená rajčata opékáme asi 5 minut na másle. Přilijeme vývar, smetanu s paprikou, osolíme a za občasného míchání dusíme asi půl hodiny. Mezitím pokrájíme i rybí maso a osolené a opepřené ho přidáme ke směsi, která se musí vařit. Pod pokličkou necháme 10 minut dojít (nevaříme). Jíme s kolínky nebo jinou těstovinou.

—————

Rybí guláš s drcenými rajčaty

 

4 porce

  • 400 g lososa
  • 400 g pangase
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 200 ml tomatové šťávy
  • 200 g drcených rajčat z konzervy
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 100 ml masového vývaru
  • 2 lžíce solamylu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • asi 1 lžička krupicového cukru
  • asi 1 lžíce citronové šťávy
  • snítka kopru na ozdobení

 

Rybí maso nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a opečeme na másle dozlatova. Kostičky cibule orestujeme ve výpeku z ryb. Přidáme tomatovou šťávu, rajčata, papriku, sůl. Směs přivedeme k varu. Ve vývaru rozmícháme solamyl a přilijeme ho do omáčky. Necháme provářet na mírném ohni do zhoustnutí.

Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem, cukrem a citronovou  šťávou. Vložíme do ní opečené ryby a prohřejeme. Ozdobíme koprem. Podáváme s rýží či pečivem.

—————

Rybí guláš s hráškem

 

4 porce

  • 600 g rybího masa bez kosti
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 1 - 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 200 g mraženého hrášku
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • pepř

 

Očištěné rybí maso nakrájíme na větší kostičky. Pokapeme ho citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na 30 minut uložíme do ledničky proležet.

Slaninu nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nadrobno. Na rozehřátém oleji opečeme slaninu s cibulí, poprášíme paprikou a moukou a zasmahneme. Vmícháme rajský protlak, zalijeme vodou, osolíme a asi 10 minut povaříme.

Do kastrolu přidáme rybí maso a hrášek. Vaříme, dokud nejsou ryba i hrášek měkké.

—————