Guláše
Rybí guláš
- 750 g rybího masa bez kosti (nejlépe kapr, tolstolobik nebo amur)
- 3 střední cibule
- 3 červené papriky
- 1 menší celer
- 5 rajčat
- 5 dkg másla
- 3 dcl slepičího vývaru
- 3 dcl zakysané smetany
- 2 lžíce sladké papriky
- sůl
- pepř
Pokrájenou cibuli, na nudličky nařezané papriky (bez jádřinců), na kostičky nakrájený celer a na osminky nakrájená rajčata opékáme asi 5 minut na másle. Přilijeme vývar, smetanu s paprikou, osolíme a za občasného míchání dusíme asi půl hodiny. Mezitím pokrájíme i rybí maso a osolené a opepřené ho přidáme ke směsi, která se musí vařit. Pod pokličkou necháme 10 minut dojít (nevaříme). Jíme s kolínky nebo jinou těstovinou.
—————
Rybí guláš s drcenými rajčaty
4 porce
- 400 g lososa
- 400 g pangase
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 200 ml tomatové šťávy
- 200 g drcených rajčat z konzervy
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 100 ml masového vývaru
- 2 lžíce solamylu
- 150 ml smetany ke šlehání
- asi 1 lžička krupicového cukru
- asi 1 lžíce citronové šťávy
- snítka kopru na ozdobení
Rybí maso nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a opečeme na másle dozlatova. Kostičky cibule orestujeme ve výpeku z ryb. Přidáme tomatovou šťávu, rajčata, papriku, sůl. Směs přivedeme k varu. Ve vývaru rozmícháme solamyl a přilijeme ho do omáčky. Necháme provářet na mírném ohni do zhoustnutí.
Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Vložíme do ní opečené ryby a prohřejeme. Ozdobíme koprem. Podáváme s rýží či pečivem.
—————
Rybí guláš s hráškem
4 porce
- 600 g rybího masa bez kosti
- 100 g anglické slaniny
- 2 cibule
- 1 - 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce rajského protlaku
- 200 g mraženého hrášku
- šťáva z 1 citronu
- sůl
- pepř
Očištěné rybí maso nakrájíme na větší kostičky. Pokapeme ho citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na 30 minut uložíme do ledničky proležet.
Slaninu nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nadrobno. Na rozehřátém oleji opečeme slaninu s cibulí, poprášíme paprikou a moukou a zasmahneme. Vmícháme rajský protlak, zalijeme vodou, osolíme a asi 10 minut povaříme.
Do kastrolu přidáme rybí maso a hrášek. Vaříme, dokud nejsou ryba i hrášek měkké.
—————