Mořská štika

Mořská filátka po španělsku

 

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 2 230 kJ/ 530 kcal

4 porce

  • 800 g filátek z mořské štiky či platýze
  • 2 cibule
  • 1 citron
  • olej na potření
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • 1/2 lžičky celého červeného pepře

Omáčka:

  • 1 majolka (150 g)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • 1 sterilovaná kapie
  • 1 malá feferonka
  • 2 sterilované okurky
  • špetka cukru

Použijeme-li k přípravě mražené ryby, musíme je od sebe oddělit, ale nenecháme je zcela rozmrznout, protože by z nich vytekla šťáva a maso by bylo suché. Jednotlivé kousky ryby osolíme po obou stranách, pokapeme šťávou z poloviny citronu a posypeme červenou mletou paprikou. Pak rozehřejeme troubu (gril) na 220 °C, rybí maso potřeme olejem, položíme na rošt a opečeme dozlatova. Před koncem tepelné úpravy položíme na maso kolečka cibule a posypeme je nerozdrceným červeným pepřem.

Mezitím připravíme ďábelskou omáčku: do misky dáme majolku, bílý jogurt a rozsakanou sterilovanou kapii. Feferonku omyjeme, zbavíme jádřinců a rozsekáme na malé kousky, okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou, přidáme špetku cukru, vidličkou vše smícháme a dochutíme solí. Na talíři pak jednotlivé porce obložíme dílky z druhé poloviny citronu.

Jako přílohu podáváme brambory: umyjeme je, překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, na řezu potřeme olejem a položíme na plech. V troubě je pečeme dozlatova asi 25 - 30 minut. Hotové brambory osolíme a podáváme ke grilované rybě. Omáčku podáváme zvlášť.

—————

Mořská štika s barevnými paprikami

Doba přípravy bez odležení ryb: asi 20 minut

1 porce asi 1 550 kJ/370 kcal

4 porce

  • 800 g filetů z mořské štiky
  • 3 barevné papriky
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce másla
  • olej na smažení
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky sardelové pasty
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • plátky citronu a petrželka na ozdobu

Filety z mořské štiky necháme trochu rozmrazit, ne však úplně. Potom je osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou (nešetříme) a rozpuštěným máslem. Necháme je asi 10 minut v chladnu odležet.

Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a rozkrájíme je na jemné proužky. Hladkou mouku smícháme s červenou mletou paprikou. Touto směsí poprášíme odleželé rybí maso.

Na pánvi rozehřejeme olej a po obou stranách na něm ryby dozlatova opečeme. Hotové vyndáme a do pánve přidáme lžíci másla, sardelovou pastu a zamícháme. Na této směsi opečeme nakrájené papriky.

Opečené ryby rozdělíme na talíře, obložíme barevnými paprikami a ozdobíme plátky citronu a čerstvou petrželkou. Podáváme je s vařenými nebo opečenými bramborami.

 

—————

Mořská štika s krevetami v jemné omáčce

 

  • 4 plátky mořské štiky - filety
  • 1 šálek malých krevet
  • svazek cibule s natí
  • bílé hrozny
  • sýrová omáčka Apetito
  • sůl
  • pepř
  • paprika
  • citron
  • párátka

Plátky mořské štiky osolíme, lehce opepříme, pokapeme citronem. Pevné zelené stonky cibulek nakrájíme na špalíky dlouhé asi 12 cm. 3 až 4 špalíky cibulové nati ovineme plátkem ryby a upevníme párátkem. Hotové zámotky vložíme do vymaštěného pekáčku, lehce posypeme paprikou a dáme na 15 minut péct do vyhřáté trouby.

Omáčku Apetito ohřejeme a přidáme do ní část krevet. Na talíř klademe opečenou rybu s omáčkou, ozdobíme krevetkami a kuličkami bílého vína, které můžeme ještě rozpůlit. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.

—————

Ragů z mořské štiky zapečené s bramborovou kaší

 

4 porce

  • 750 g zmrazených filetů z mořské štiky
  • 7 dl mléka (na rybu)
  • sůl, pepř
  • 50 g hladké mouky
  • 1,5 dl mléka (bešamel)
  • 2 vejce
  • 2 mrkve
  • tuk na formu
  • 1 kg brambor
  • 2 dl mléka (na kaši)
  • 2 vejce

 

Rybí filety lehce rozmrazíme a nakrájíme. Mléko osolíme, přivedeme k varu, vložíme do něj rybu a opepříme. Mrkev očistíme a omyjeme. Rybu mírně vaříme asi 10 minut. Ke konci přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studeným mlékem, rozšleháme, mícháme a vaříme aspoň 10 minut. Bešamel osolíme.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Rozšleháme je s mlékem a vejci na hladkou kaši. Během chladnutí bešamelu do něho rozšleháme vejce a přimícháme scezenou rybu s mrkví. Směs ve vymaštěné formě dáme na 10 minut zapéci do trouby horké na 180°C.

Cukrářský sáček naplníme vychladlou kaší a na rybí ragů ji ozdobně nastříkáme. Dáme do trouby pozvolna zapéci.

—————

Ryba trochu jinak

 

  • 3 brambory
  • sůl
  • pepř
  • štika nebo jiná ryba
  • 250 ml šlehačky
  • strouhaný sýr
  • sekaná pažitka

 

Brambory oloupeme a nastrouháme je na hrubém struhadle, osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Na ně rozložíme osolené porce ryby, zalijeme šlehačkou, přiklopíme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby. Pokrm před dopečením posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Jednotlivé porce posypeme pažitkou a podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Rybářský koláč

 

4 porce 

  • 600 g brambor
  • 400 g filetů z mořských ryb (losos, treska, mořská štika)
  • 100 g másla
  • 4 - 6 dl plnotučného mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky kopru
  • sůl

 

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte 2/3 másla, osolte a vymíchejte hladké pyré. Je-li příliš husté, přilijte do něj ještě 1 - 2 dcl teplého mléka.

Zbylé mléko vlijte do hrnce, přidejte oloupanou a rozčtvrcenou cibuli, pepř, bobkový list, tři snítky kopru a sůl. Přiveďte k varu. Filety překrojte na půl. Vložte je do mléka a vařte asi 10 minut. Pipravte si jíšku ze zbylého másla.

Hrnec s mlékem a rybou odstavte a filety vyjměte. Mléko sceďte do připravené jíšky a vymíchejte bešamel, ten pak chvlku povařte na mírném plameni. Vmíchejte do něj nasekaný zbylý kopr a polovinu vlijte do zapékací misky. Do misky naskládejte rybu a přelijte druhou polovinou omáčky.

Poslední vrstvou koláče je bramborové pyré. Na omáčku s rybou můžete pyré navrstvit pomocí cukrářského sáčku. Nebo použijte obyčejný silnější igelitový sáček, do jehož rohu vystřihněte otvor. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Špičky kaše krásně zhnědnou a budou křupavé.

—————

Rybí krokety

4 porce

  • 300 g pečeného nebo vařeného rybího masa (filé z tresky, mořské štiky apod.)
  • 150 g vařených brambor
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička čerstvého sekaného oregana
  • sůl
  • polohrubá mouka na zahuštění podle potřeby
  • 200 g jemné strouhanky
  • olej na smažení

Salát:

  • 1 balení rukoly
  • 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vejce

Rybí maso najemno nasekejte a vložte do mísy. Přidejte nastrouhané nebo prolisované brambory, rajčatový protlak, oregano, sůl a všechno dobře propracujte. Zdá-li se vám směs příliš řídká, přisypte do ní polohrubou mouku. Směs přemístěte na vál, vytvořte z ní váleček a nakrájejte ho na stejně velké, asi 2 - 3 cm široké plátky. Dlaní je trochu zformujte do tvaru placiček a ty pak obalte ve strouhance.

Na pánvi rozpalte olej a placičky na něm osmažte po obou stranách dozlatova. Nevkládejte je do pánve příliš těsně vedle sebe, aby se dobře usmažily.

Salát: Rukolu omyjte a osušte buď utěrkou, nebo v odstředivce na salát. Připravte si zálivku: do malé zavařovací skleničky s víčkem dejte citronovou šťávu, olej a sůl, pak uzavřete a odložte stranou pro další použití. Vejce uvařte natvrdo. Rukolu dejte do mísy. Zálivku ve sklenici dobře protřepejte a těsně před podáváním ji nalijte na rukolu, aby neovadla. Nakonec ji posypte nastrouhaným vajíčkem.

Krokety podávejte se salátem a řezem z citronu.

—————