Platýz
Goferia Piaka - dušená ryba
Doba přípravy: asi 45 minut
1 porce asi 1 305 kJ/ 311 kcal
4 porce
- petrželka
- 600 g filetů z platýze
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g cibule
- 400 g rajčat
- sůl
- mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 hlávkový salát
- 1 citron
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek rozetřeme. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Česnek a cibuli orestujeme na polovině olivového oleje, přidáme nakrájená očištěná rajčata a podle chuti osolíme a opepříme.
Platýze očistíme, opláchneme a osušíme. Filety jemně osolíme a opečeme po obou stranách na zbytku oleje. Pak je vyjmeme z pánve a uchováme v teple.
Směs cibule, čsneku a rajčat lehce zalijeme vodou, přidáme opečené filety a asi 5 - 8 minut podusíme. Tekutinu necháme vyvařit. Filety podáváme s dušenou směsí rajčat a cibule, jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo bílý chléb. Zdobíme plátky citronu a listy hlávkového salátu.
—————
Mexický platýz v pikantní rajčatové omáčce
4 porce
- 4 filety z platýse (800 g)
- 250 g sterilovaných drcených rajčat
- 80 g žervé
- 20 ml rajčatového protlaku
- 2 chilli papričky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 lžička sušeného oregana
- kayenský pepř
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 lžičky cukru
- špetka mletého kmínu
- sůl
Filety zbavíme kůže. Žervé utřeme dohladka s oreganem a špetkou pepře. Touto hmotou potřeme filety, které pak srolujeme a sepneme párátkem.
Cibuli oloupeme, chilli papričky, papriky a celer očistíme. Cibuli a chilli papričky nasekáme nadrobno, celer a papriky nakrájíme na malé kousky.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce orestujeme. Přidáme protlak, drcená rajčata, cukr, sůl a na mírném ohni povaříme asi 20 minut.
Rajčatovou omáčku rozetřeme do zapékací misky a poklademe ji závitky z platýse. Vložíme ji do předehřáté trouby a rybu zapékáme při 180 °C asi 20 - 25 minut. Podáváme ji s rýží a fazolovým salátem s avokádem.
—————
Mořská filátka po španělsku
Doba přípravy: 45 minut
1 porce 2 230 kJ/ 530 kcal
4 porce
- 800 g filátek z mořské štiky či platýze
- 2 cibule
- 1 citron
- olej na potření
- sladká mletá paprika
- sůl
- 1/2 lžičky celého červeného pepře
Omáčka:
- 1 majolka (150 g)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- 1 sterilovaná kapie
- 1 malá feferonka
- 2 sterilované okurky
- špetka cukru
Použijeme-li k přípravě mražené ryby, musíme je od sebe oddělit, ale nenecháme je zcela rozmrznout, protože by z nich vytekla šťáva a maso by bylo suché. Jednotlivé kousky ryby osolíme po obou stranách, pokapeme šťávou z poloviny citronu a posypeme červenou mletou paprikou. Pak rozehřejeme troubu (gril) na 220 °C, rybí maso potřeme olejem, položíme na rošt a opečeme dozlatova. Před koncem tepelné úpravy položíme na maso kolečka cibule a posypeme je nerozdrceným červeným pepřem.
Mezitím připravíme ďábelskou omáčku: do misky dáme majolku, bílý jogurt a rozsakanou sterilovanou kapii. Feferonku omyjeme, zbavíme jádřinců a rozsekáme na malé kousky, okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou, přidáme špetku cukru, vidličkou vše smícháme a dochutíme solí. Na talíři pak jednotlivé porce obložíme dílky z druhé poloviny citronu.
Jako přílohu podáváme brambory: umyjeme je, překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, na řezu potřeme olejem a položíme na plech. V troubě je pečeme dozlatova asi 25 - 30 minut. Hotové brambory osolíme a podáváme ke grilované rybě. Omáčku podáváme zvlášť.
—————