Treska

Filé v balíčku - dietní

 

Filé z tresky rozdělte na jednotlivé porce a každou z nich zabalte spolu s kapkou olivového oleje nebo troškou másla, kořením a libovolnou zeleninou do alobalu. Pečte asi půl hodiny. Opatrně rozbalujte a jezte.

—————

Křupavé rybí filé s marinovanou letní zeleninou

 

4 porce

Zelenina:

  • 1 cuketa
  • 2 červené cibule
  • 2 žluté papriky
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 4 - 8 lžic olivového oleje na pečení
  • 4 keříčková rajčata
  • 100 ml olivového oleje extra panenského
  • 100 ml balsamikového octa
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Ryba:

  • 100 g měkkého másla
  • 60 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • ostrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 4 lžičky nasekaných bylinek
  • sůl
  • cayenský pepř
  • olej na plech
  • 4 rybí filety po 150 - 200 g (losos nebo treska)

Cuketu nakrájíme na plátky, cibuli a papriky na rovnoměrné proužky, u hlívy odstraníme nohy. Všechny druhy zeleniny postupně jednotlivě opečeme na 1 - 2 lžicích olivového oleje, aby pustily trochu barvy. Vše dáme do mísy. Rajčata spaříme, ochladíme a oloupeme. Nakrájíme na osminky a přidáme k ostatní zelenině. Ochutíme olivovým olejem, balsamikovým octem a jemně nakrájeným rozmarýnem a vše dobře promícháme. Osolíme a opepříme a  během 1 - 2 minut stále promícháváme, až se šťáva z rajčat spojí s dresinkem a zhoustne. Necháme alespoň hodinu marinovat.

Zelenina vydrží v lednici 2 - 3 dny, ale vlažná chutná nejlépe. K přípravě ryby zapneme gril trouby nebo silný horní ohřev. Měkké máslo rozšleháme metličkou do pěny, přimícháme strouhanku, žloutek, citronovou kůru a bylinky. Ochutíme solí a cayenským pepřem. Kousky ryby položíme na olejem potřený pečící plech, osolíme a opepříme a rybu potřeme gratinovací hmotou asi 3 - 5 mm silně. Pečeme na horní mřížce 8 - 12 minut.

—————

Pečená treska

 

1 porce

1 8737 kJ/441 kcal  

  • 200 g tresky
  • pepř, sůl
  • olivový olej
  • citrón

 

Porci bílé ryby osolte, opepřete a pokapejte citronem a nechte půl hodiny odležet. Pak rybu dejte do olejem vytřené zapékací misky a upečte.

Podávejte nejlépe s vařeným bramborem, hlávkovým salátem a jemně nakrájeným červeným a bílým zelím. Jako oblohu můžete přidat jakoukoliv syrovou zeleninu (rajčata, salátovou okurku, papriky).

—————

Pilaf z bulguru a bílé ryby

 

  • 1 hrnek bulguru
  • půlka červené cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 8 plátků filé z bílé ryby (treska, pangasus, apod.)
  • na ozdobu dílky citronu a zelená petrželka nebo koriandr

 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme bulgur, nasekanou červenou cibuli, máslo, drcený česnek, koriandr (petrželku) a jeden a půl hrnku vody a rozprostřeme do pekáče nebo zapékací mísy. Plátky ryby osolíme, opepříme a poklademe na připravený bulgur. Zakryjeme vše alobalem, který zatočíme za okraje pekáče nebo mísy a pečeme 25 - 35 minut, až je bulgur měkký a rybí maso hotové.

—————

Přírodní ryba s rajčatovou salsou

 

4 porce

  • 800 g rybích filetů (treska, pražma apod.)
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Salsa: 

  • 3 větší, omytá rajčata
  • 1 malá, oloupaná červená cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • asi 1 lžíce octa balsamico

 

Kostičky rajčat a na vrstvy rozebrané měsíčky cibule vložíme do misky. Osolíme je, opepříme a zalijeme olivovým olejem. Vše dobře promícháme a dochutíme balsamikovým octem. Dáme vychladit.

Rybí filety očistíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Asi 15 minut je necháme odležet.

Porce ryby opečeme na rozehřátém olivovém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme je se salsou, ozdobené čerstvými bylinkami.

—————

Ryba liu

 

  • 200 g tresky bez kůže
  • 1 bílek
  • lžíce solamylu
  • olej
  • 100 g zelí
  • 50 g pórku
  • 50 g máčených černých hub
  • 3 stroužky česneku

 

Zálivka:

 

  • šálek vývaru
  • lžíce čínského vína
  • sůl
  • půl lžičky sojové omáčky
  • máčený solamyl k zahuštění
  • lžíce sádla

 

Rybu nakrájíme na tenké plátky. Smícháme bílek se solamylem, rybu obalíme a smažíme v mírně rozpáleném oleji doběla. Vybereme sítkem, necháme okapat.

Nakrájíme zelí, pórek, černé houby, přidáme česnek na plátky, dáme do pánve. Zlehka orestujeme na lžíci sádla, zalijeme zálivkou, přidáme rybu, zahustíme máčeným solamylem.

—————

Ryba v oříškách

 

4 porce 

  • 800 g filé z treskovitých ryb
  • 50 g strouhanky
  • 50 g namletých lískových oříšků
  • 50 g nadrobno nasekaných lískových oříšků
  • 2 vejce
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička maizeny
  • olej
  • sůl
  • kopr na ozdobu
  • citron na pokapání

 

Rybí filé očistíme, omyjeme a překrájíme na menší kousky. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a chvíli necháme odležet.

V jedné misce rozšleháme vejce s maizenou. Ve druhé promícháme strouhanku s oříšky. Kousky ryb obalíme nejdříve ve vejcích, potom v oříškové strouhance.

Na pánvi rozehřejeme olej a obalené kousky ryb na něm ze všech stran pozvolna opečeme. Zdobíme snítkou kopru a podáváme s citronem.

—————

Rybářský koláč

 

4 porce

  • 600 g brambor
  • 400 g filetů z mořských ryb (losos, treska, mořská štika)
  • 100 g másla
  • 4 - 6 dl plnotučného mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky kopru
  • sůl

 

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte 2/3 másla, osolte a vymíchejte hladké pyré. Je-li příliš husté, přilijte do něj ještě 1 - 2 dcl teplého mléka.

Zbylé mléko vlijte do hrnce, přidejte oloupanou a rozčtvrcenou cibuli, pepř, bobkový list, tři snítky kopru a sůl. Přiveďte k varu. Filety překrojte na půl. Vložte je do mléka a vařte asi 10 minut. Pipravte si jíšku ze zbylého másla.

Hrnec s mlékem a rybou odstavte a filety vyjměte. Mléko sceďte do připravené jíšky a vymíchejte bešamel, ten pak chvlku povařte na mírném plameni. Vmíchejte do něj nasekaný zbylý kopr a polovinu vlijte do zapékací misky. Do misky naskládejte rybu a přelijte druhou polovinou omáčky.

Poslední vrstvou koláče je bramborové pyré. Na omáčku s rybou můžete pyré navrstvit pomocí cukrářského sáčku. Nebo použijte obyčejný silnější igelitový sáček, do jehož rohu vystřihněte otvor. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Špičky kaše krásně zhnědnou a budou křupavé.

—————

Rybí krokety

4 porce

  • 300 g pečeného nebo vařeného rybího masa (filé z tresky, mořské štiky apod.)
  • 150 g vařených brambor
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička čerstvého sekaného oregana
  • sůl
  • polohrubá mouka na zahuštění podle potřeby
  • 200 g jemné strouhanky
  • olej na smažení

Salát:

  • 1 balení rukoly
  • 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vejce

Rybí maso najemno nasekejte a vložte do mísy. Přidejte nastrouhané nebo prolisované brambory, rajčatový protlak, oregano, sůl a všechno dobře propracujte. Zdá-li se vám směs příliš řídká, přisypte do ní polohrubou mouku. Směs přemístěte na vál, vytvořte z ní váleček a nakrájejte ho na stejně velké, asi 2 - 3 cm široké plátky. Dlaní je trochu zformujte do tvaru placiček a ty pak obalte ve strouhance.

Na pánvi rozpalte olej a placičky na něm osmažte po obou stranách dozlatova. Nevkládejte je do pánve příliš těsně vedle sebe, aby se dobře usmažily.

Salát: Rukolu omyjte a osušte buď utěrkou, nebo v odstředivce na salát. Připravte si zálivku: do malé zavařovací skleničky s víčkem dejte citronovou šťávu, olej a sůl, pak uzavřete a odložte stranou pro další použití. Vejce uvařte natvrdo. Rukolu dejte do mísy. Zálivku ve sklenici dobře protřepejte a těsně před podáváním ji nalijte na rukolu, aby neovadla. Nakonec ji posypte nastrouhaným vajíčkem.

Krokety podávejte se salátem a řezem z citronu.

—————

Rybí nákyp se špenátem

 

  • 1 kg mražených rybích filetů (treska, pangas, file,....)
  • mražený listový špenát 
  • 3 vejce
  • trochu mléka (asi 0,3 - 0,4 l)
  • trochu hladké mouky (2 nebo 3 polévkové lžíce)
  • máslo
  • sůl
  • česnek
  • koření na mořské ryby



Pekáč vymažeme máslem, poklademe omyté, osolené a okořeněné ryby, navrch nasypeme špenát, ten taky osolíme. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby cca půl hodiny péct, pak slijeme vodu, kterou pustí špenát dáme ještě chvíli /tak 10 minut/ péct odkryté. Mezitím ve větší skleničce rozkvrdláme vajíčka, přidáme prolisovaný česnek, zaliju mlékem. Tuto směs zahustím trochou hladké mouky a naliju na ryby. Peči tak dlouho, dokud se zálivka nesrazí a nevytvoří se kolem pekáče hnědá kůrka. Místo špenátu lze použít jakoukoliv zeleninu, např. pórek, brokolici nebo mraženou směs kukuřice, mrkev a hrášek.  

—————