Rýže a kuskus
Barcelonská rýže
4 porce
Doba přípravy: 25 minut
1 porce = 395 kcal/ 1660 kJ
- 1 cibule
- 40 g másla
- 150 g šunky
- 120 g rajčat
- 300 g rýže
- sůl
- vývar
- 200 g zmrazeného hrášku
- muškátový květ
- mletý pepř
- petrželka
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme šunku nakrájenou na kostičky, spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata a podusíme je. Pak přidáme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži, sůl a vše zalijeme vařícím vývarem (na 1 šálek rýže 2 šálky vývaru). Rýži podusíme asi 10 minut, pak přidáme hrášek, koření a dusíme v troubě při malém výkonu tepla, až rýže změkne.
—————
Dušená rýže na kari se špenátem a oříšky kešu
4 porce
- 300 g rýže
- drůbeží vývar na zalití rýže
- 150 g čerstvého, opraného špenátu
- 100 g kešu oříšků
- 1 lžíce kari koření
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 červená cibule pokrájená na kolečka na dozdobení
Rýži propláchneme studenou vodou. Listy špenátu zbavíme tuhých řapíků a pokrájíme na širší nudličky.
Na rozehřátém oleji orestujeme rýži s oříšky. Vmícháme kostičky cibule s kari kořením. Vše zalijeme vývarem tak, aby hladina sahala asi 1 cm nad rýži.
Pánev přiklopíme a v troubě dusíme při 180 °C doměkka. Dle potřeby přiléváme tekutinu.
Když je rýže měkká, přimícháme špenát a odkrytou ji ještě asi na 5 minut vrátíme do trouby. Zdobíme cibulí.
—————
Dušená rýže se sójovým masem
4 porce
- 280 g propláchnuté rýže
- 80 g sojových nudliček
- 150 g pokrájených žampionů
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- olej na smažení
- 100 g strouhaného sýra na posypání
V kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme cibuli, česnek a žampiony. Přidáme rýži a orestujeme ji. Zalijeme asi 350 ml vody, osolíme a necháme přejít varem. Kastrol přiklopíme a v troubě při 180 °C dusíme asi 20 minut.
Sojové nudličky připravíme dle návodu. Povařené je scedíme a vidličkou z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Na pánvi rozehřejeme olej a rychle na něm orestujeme sojové nudličky s paprikou. Směs vmícháme do dušené rýže. Dochutíme solí a pepřem a posypeme sýrem.
—————
Houbová rýže s tymiánem
- 150 g čerstvých hub
- 80 g rýže
- 30 g cibule
- 10 g rostlinného tuku
- mořská sůl
- pepř
- tymián
- kmín
- petrželka
Houby pokrájíme na plátky, pokrájenou cibuli lehce osmažíme. K cibuli přidáme houby, koření a dusíme doměkka (případně podlijeme vodou). Pak smícháme s uvařenou rýží a zdobíme sekanou petrželkou.
—————
Kuřecí pilaf - rychlé
4 porce
- 1 kg kuřecích prsou
- 1 hrnek rýže
- 1 lžíce másla
- 1/2 malé cibule
- 1 celý celer
- 1 mrkev
- 1 1/2 šálku vody
- pepř
- sůl
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kuřecí prsa nakrájejte na širší proužky, osolte je a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a zprudka v něm maso osmažte. Dozlatova opečené maso přesuňte na talířek a odložte stranou.
Rýži propláchněte v sítku pod studenou vodou. V kastrolu osmažte na másle nudličky nakrájené cibule a celeru na kolečka nakrájenou mrkev a na středním ohni vše smažte, dokud cibule nezměkne (trvá to asi 5 minut). Potom přisypte rýži a za stálého míchání ji smažte 3 minuty. Pak rýži zalijte vodou, osolte a opepřet a na povrch vyskládejte kuřecí prsa.
Vložte do trouby a pečte 12-15 minut, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá.
—————
Pražená rýže s klíčky
- 2 vejce
- 100 g červené a zelené papriky
- 50 g cibule
- 20 - 30 g černých hub
- 100 g klíčků
- 200 g rýže
- olej
- sůl
- pepř
Nejprve uvaříme rýži. Pak rozehřejeme na pánvi olej, vklepneme obě vejce a rozmícháme, až se vytvoří proužky. Přidáme zeleninu a černé houby, nakonec i čerstvé klíčky. Vše rychle orestujeme a promícháme s předem uvařenou rýží. Směs znovu orestujeme a podle chuti osolíme a opepříme.
—————
Rajčatová rýže se strouhaným sýrem
- 100 g rýže
- olivový olej
- půl cibule
- mořská sůl
- rajčatový protlak
- strouhaný sýr
Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Do hotové rýže vmícháme rajský protlak, cibuli a prohřejeme. Horkou rýži dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.
—————
Rýže deseti chutí
4 porce
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 4 žampiony
- 100 g celeru
- 1 střední jablko
- 2 lžíce rozinek
- 2 šálky rýže
- 4 šálky slepičího vývaru
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 2 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 pomeranč
- sůl
- pepř
Kuřecí prsa, celer a jablko pokrájíme na kostičky, žampiony na plátky, cibuli nadrobno posekáme, pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Stáhneme plamen, přidáme cibuli, žampiony, celer i jablko a vše orestujeme. Pak doplníme rozinky a směs odstavíme. Slepičí vývar osolíme, okořeníme skořicí, hřebíčkem a pepřem. Do zapékací misky nasypeme rýži, navrstvíme na ni směs z pánve a opatrně zalijeme vývarem. Přidáme sekané ořechy a vložíme odkryté na 30 minut do vyhřáté trouby (160 °C), dokud rýže nevstřebá vývar. Pak pokrm necháme 5 minut dojít pod pokličkou.
—————
Rýže dle dalajlámy
- 100 g sojového granulátu šunka
- 300 g rýže
- 100 g mražené zeleniny s kukuřicí
- 50 g burskýchh oříšků
- 30 g rozinek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sójová omáčka
- kari, sůl
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme sójovou šunku, rozinky, zeleninu, oříšky, česnek, kari a vše orestujeme. Pak zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme vypranou rýži s osolenou vodou, povaříme a dodusíme v troubě. Toto zajímavé a lehké jídlo podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Rýže po indicku
- 500 g rýže basmati
- olivový olej
- kurkuma
- pepř
- sůl
- zázvor
- chilli paprička
- cibule
- česnek
- 3 papriky
Na pánvičce přidáme do zpěněného olivového oleje kurkumu, sůl, pepř a také sušený anebo čerstvý najemno nakrájený zázvor, chilli papričku, nakrájenou cibuli, česnek a nakrájené papriky. Můžeme přidat i brokolici nebo jakoukoliv jinou zeleninu, co máme doma nebo i nějaké maso. Všechno promícháme s uvařenou rýží.
—————