Saláty

Choriatiki

4 porce            1 porce = 565 kJ / 135 kcal

Doba přípravy: 25 minut

 

  • 200 g rajčat
  • 200 g okurky
  • 200 g papriky
  • 1 velká cibule
  • 12 oliv
  • sůl
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička práškového cukru
  • 1/2 mletého pepře
  • 100 g balkánského sýra
  • 1 lžíce oregana
  • sekaný kopr
  • 1 citron

 

Rajčata nakrájíme na čtvrtky, okurku na plátky a papriky na nudličky. Přidáme drobně nasekanou cibuli a vypeckované olivy.

V octu a oleji rozmícháme sůl, cukr a pepř, tímto zalijeme zeleninovou směs a dobře promícháme. Posypeme menšími kostičkami balkánského sýra obalenými v oreganu.

Nakonec salát zdobíme sekaným koprem a plátky citrónu.

—————

Chřestový salát

 

  • 1 svazek chřestu
  • 1 lžíce sekané zelené petrželky
  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 salátová okurka
  • 3 vejce
  • 200 g šunkového salámu
  • 100 g majonézy
  • sůl

 

Chřest oloupeme, omyjeme a uvaříme doměkka. Po vychladnutí chřest nakrájíme na menší špalíčky, přidáme nakrájená rajčata, salá, okurku, cibuli, petrželku, na plátky nakrájená vejce a vše důkladně promícháme. Pak přidáme majonézu a dle chuti osolíme. Podáváme dobře vychlazené.

—————

Cibulový salát

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hlávkový salát
  • 100 g kozího nebo balkánského sýra

Cibule zbavíme slupek a nakrájíme je na měsíčky, dáme je na plech, pokapeme lžící oleje, osolíme, opepříme a opékáme pod grilem 15 - 20 minut doměkka. V malé misce rozšleháme zbylý olej s citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. Na misky rozložíme omytý osušený salát natrhaný na kousky, pokapeme dresinkem, poklademe opečenou cibulí a rozdrobeným sýrem.

—————

Fenyklový salát

2 porce                                

1 porce = 460 kJ/109kcal

 

 

  • 2 fenykly
  • 2 mandarinky
  • 1 pomeranč
  • 1 jablko
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl
  • 1/2 lžičky barevného drceného pepře

 

 

Z fenyklů odstraníme vrchní velká lůžka a upravíme je na misky. Zbylý fenykl nakrájíme na jemné nudličky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, citronovou šťávou, promícháme a necháme 30 minut v chladu rozležet.

Lůžka mezitím krátce spaříme ve vroucí vodě a vychladíme. Pomeranč a mandarinky okrájíme až na dužinu a vykrájíme jednotlivé dílky, přidáme je k nakrájenému fenyklu, zbytek citrusových plodů do salátu vymačkáme, přidáme ještě na nudličky nakrájené jablko, promícháme. Salátem naplníme lůžka.

—————

Indonéský Rudjak salát

 

  • 600 g různé zeleniny a ovoce (okurky, jablka, pomeranče, ananas, ředkvičky a jiné)
  • na špičku nože chilli koření
  • půl lžičky sardelové pasty (sardinky bez nálevu)
  • 2 tabletky umělého sladidla, rozpuštěné v trošce vlažné vody
  • špetička soli
  • několik kapek citronové šťávy
  • asi 1 dl vody

 

Zeleninu a ovoce očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Z koření a vody uděláme marinádu, lehce promícháme se salátem z ovoce a zeleniny a necháme na chladném místě proležet.

—————

Jáhlový salát

4 porce

 

  • 200 g jáhel
  • 500 g salátové okurky
  • 500 g rajčat
  • 500 g barevných paprik
  • 7 g soli
  • 4 g pepře
  • 20 g bazalky
  • 15 g čerstvé listové petržele
  • tuk na smažení

 

Přebrané, spařené a okapané jáhly nasypeme do hrnce s rozpuštěným tukem, osmahneme a zalijeme vodou, aby byly potopené. Dusíme je bez míchání pod pokličkou doměkka (asi 20 minut). Hotové jáhly uložíme do chladu a studené je smícháme s pokrájenou čerstvou zeleninou a bylinkami. Podáváme vychlazené.

—————

Jarní salátová směs

 

 

  • 1 svazek karotky
  • 2 mladé kedlubny
  • 1 svazek zelených cibulek
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 vařená vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • špetka cukru

 

Omytou oškrábanou karotku, cibulku a celer nakrájíme na tenké plátky, kedlubny oloupeme a nakrouháme na plátky. Promícháme a zalijeme prošlehanou jogurtovou zálivkou z jogurtu, soli, pepře, citronové šťávy a cukru. Necháme vychladit. Před podáváním ozdobíme vejci nakrájenými na dílky nebo na kolečka.

—————

Jednoduchý salát z klíčků

2 porce

 

  • 100 g červených a zelených paprik
  • 50 g sušených černých hub (Jidášovo ucho)
  • 200 g čerstvých klíčků
  • sůl
  • rýžový bílý ocet nebo hodně světlý ovocný ocet
  • sezamový olej na dochucení

 

Houby namočíme nejlépe přes noc. Pozor, některé se podávají s kořínky a je nutné je vykrojit. Pak se společně s paprikami pokrájejí na stejně velké nudličky a promíchají se v míse. Přidáme čerstvé klíčky (měly by převažovat). Salát ještě osolíme, ochutíme rýžovým bílým octem a zjemníme několika kapkami sezamového oleje (ne moc). Máte-li raději pikantnější úpravu, lze doplnit i chilli olej (hrst sušeného chilli se prohřeje na pánvi v horkém oleji a nechá v něm přes noc macerovat).

—————

Lahůdkový salát

 

  • 1 střední pórek
  • 1 menší konzerva ananasu v kouscích
  • 200 g červeného nebo bílého hroznového vína
  • 1 sklenice sterilovaného (na kostičky nakrájeného) celeru  (asi 350-400g)
  • 1 lehká majolka (Yofresh)
  • pepř, sůl

 

Omytý pórek nakrájíme na drobná kolečka, přidáme okapaný celer a ananas a dále půlené a zároveň odpeckované hroznové víno. Tyto ingredience spojíme majolkou a ochutíme solí a pepřem.

—————

Marocký salát

 

  • 600 g červené řepy
  • 400 g malých brambor
  • 2 jarní cibulky
  • 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného koriandru
  • 100 g černých oliv

 

Zálivka:

 

  • 5 lžic bílého vinného octa
  • sůl, pepř
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 6 lžic panenského olivového oleje

 

Červenou řepu omyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla celá ponořená. Přiveďte k varu, přikryjte a na mírném ohni vařte asi hodinu doměkka. 4 lžíce vývaru odeberte a dejte stranou. Pak řepu sceďte, rychle přelijte studenou vodou a nechte krátce zchladnout.

Mezitím omyjte brambory a vařte 20 - 25 minut doměkka. Brambory sceďte a nechte vychladnout. Červenou řepu a brambory oloupejte, rozpulte a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Každou surovinu vložte do jedné mísy.

Jarní cibulku očistěte, operte a  nakrájejte na tenká kolečka. Rajčata spařte horkou vodou, stáhněte z nich slupku, rozpulte je a po odstranění semínek pokrájejte na kostky. Jarní cibulku a rajčata přidejte k červené řepě a promíchejte.

Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte. Česnek, petrželku, koriandr a 4 lžíce vývaru z řepy přidejte k červené řepě a znovu promíchejte. Zbylou zálivkou pokapejte brambory a opatrně promíchejte. Saláty přikrejte a dejte na 30 minut chladit.

Oba saláty dochuťte solí a pepřem, případně ještě přidejte ocet. Doprostřed servírovací mísy naaranžujte salát z červené řepy, okolo upravte bramborový salát.

—————