Čekankové saláty
Čekankový salát s drůbežími jatýrky
4 porce
- 2 puky bílé čekanky
- 1 puk červené čekanky
- 300 g drůbežích jater
- 2 lžíce oleje
- mletý černý pepř
- sůl
- 4 snítky tymiánu na ozdobu
Dresink:
- 1/2 malé cibule
- 1 1/2 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžička krupicového cukru
- 3 snítky tymiánu
Nejprve si připravíme dresink. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a promícháme s octem, olejem, solí, pepřem, cukrem a lístky tymiánu. Směs můžeme případně rozředit troškou vody.
Puk čekanky rozebereme na jednotlivé listy a omyjeme je. Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Na rozehřátém oleji játra orestujeme. Nakonec je osolíme a opepříme.
Čekanku rozdělíme s játry na talíře. Listy přelijeme dresinkem a ozdobíme tymiánem.
—————
Čekankový salát s nivou a zakysanou smetanou
- 5 čekankových puků
- 80 g nivy
- zakysaná smetana
- lžička octa
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Čekankové puky nakrájíme na nudličky, přidáme rozdrobenou nivu a promícháme zálivkou z olivového oleje, octa, soli a pepře. Dáme na talíř a nahoru přidáme lžičku zakysané smetany.
—————
Zimní salát s čekankou
4 porce
- 400 g krůtích prsou
- 250 g cherry rajčátek
- 120 g anglické slaniny
- 1 puk čekanky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 očištěného pórku
- sůl
- mletý černý pepř
Dresink:
- 150 g rajského protlaku
- 100 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce koňaku
- sůl
Čekanku rozpůlíme, kuželovitě z ní vyřízneme košťál a rozebereme na jednotlivé listy. Větší listy i rajčátka pokrájíme.
Slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi je opečeme dokřupava. Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme. Pórek nakrájený na kolečka přidáme k masu a opečeme.
Protlak orestujeme, zalijeme vývarem a smetanou, svaříme, ochutíme koňakem a solí. Zeleninu s masem a slaninou přelijeme vychladlým dresinkem.
—————