Houbové saláty

Salát z hříbků

 

 

  • 30 až 40 dkg hříbků
  • 25 dkg ementálu
  • 1 malá majonéza
  • trocha smetany
  • sůl
  • 3/4 l vody

 

Hříbky vaříme 20 minut v trochu oslazené a osolené vodě, do které přidáme 4 lžíce octa. Pak hříbky necháme vychladnout a pokrájíme na tenké nudličky. Promícháme s nastrouhaným sýrem, majonézou a šlehačkou, dochutíme šťávou z citronu.

—————

Žampionový salát s česnekem

 

  • 500 g menších žampionů
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce drobně nasekaného česneku
  • čtvrt hrnku vína madeira nebo portského
  • půl hrnku smetany ke šlehání
  • čtvrt hrnku nasekané bazalky nebo lžička sušené
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na rozehřátém oleji opečeme na čtvrtky nakrájené omyté a osušené žampiony, přidáme nasekaný česnek,víno a povaříme asi minutu. Zalijeme smetanou, okořeníme, osolíme a promícháme. Salát můžeme podávat teplý nebo vychlazený.

—————