- 1 jablko
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu nebo krenexu
- 1 lžíce oleje
- ocet
- cukr
- sůl
- 2 lžíce vody
Oloupané kedlubny a jablko nastrouháme na hrubé nudličky. Ostatní přísady smícháme, přidáme ke kedlubnám, promícháme a hned podáváme.
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Z kedluben odstraníme mladé lístečky, opláchneme je a nadrobno posekáme. Kedlubny oloupeme, omyjeme, nastrouháme na hrubší nudličky a spolu s kostičkami vajec vložíme do salátové mísy. Přidáme omytou a nasekanou pažitku, posekané lístečky kedluben, olej, hořčici, ocet, sůl a špetku cukru. Salát zlehounka promícháme a podáváme s čerstvým pečivem, se slanými krekry apod.
—————
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
Oloupané kedlubny nahrubo nasekáme a promícháme s tatarskou omáčkou a zakysanou smetanou. Ochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem.
—————
Oloupané kedlubny a jablko nastrouháme na hrubé nudličky. Ostatní přísady smícháme, přidáme ke kedlubnám, promícháme a hned podáváme.
—————
Doba přípravy: 15 minut (bez doby odležení)
1 porce asi 657 kJ/ 157 kcal
4 porce
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na delší hranolky, silné asi jeden cm. Dáme je do větší mísy. Ředkvičky omyjeme, očistíme, nakrájíme na tenké plátky a přidáme ke kedlubnám. Kopr opláchneme a necháme okapat. Nasekáme ho nadrobno a přidáme do mísy.
Citron poválíme dlaní po stole (aby se šťáva lépe uvolnila), rozkrojíme ho napůl a šťávu vymačkáme na zeleninu.
Přidáme bílý jogurt, sůl a mletý bílý pepř. Vše dobře promícháme. Dáme do chladničky a necháme asi dvě hodiny odležet. Pak salát rozdělíme do misek a podáváme s pečivem.
—————
Mléko a žervé rozmícháme se solí. Kedlubny oloupeme, nahrubo postrouháme a smícháme s mléčnou směsí. Na závěr dochutíme čerstvým koprem a podáváme.
—————