Masové saláty
Řecký salát s vepřovým masem
4 porce
- 300 g vepřové panenky
- 250 g tučného bílého jogurtu
- 100 g zelených oliv
- 2 barevné papriky
- 2 rajčata
- 1/2 salátové okurky
- 1 malá červená cibule
- 1/2 ledového salátu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky koření tzatziky
- sůl
- bylinky na ozdobu
Maso nakrájíme na tenké plátky. Na 2 lžících oleje je zprudka opečeme dozlatova. Vyjmeme je a osolíme.
Papriky zbavíme semínek, cibuli oloupeme. Salát rozebereme na listy, opláchneme a necháme oschnout. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky.
Do jogurtu vmícháme zbylý olej, koření tzatziki a podle chuti případně i sůl. Do misek střídavě klademe zeleninu spolu s olivami, ochucený jogurt a kousky masa. Zdobíme bylinkami.
—————
Salát s uzeným bůčkem
- 400 g libového uzeného bůčku
- 3 - 4 cibulky nebo šalotky
- velká hlávka salátu
- 1/3 sklenice vinného octa
- 2 - 3 vejce natvrdo
- lžíce cukru
- sůl
- pepř
Na široké pánvi opečeme do křupava na kostičky nakrájenou uzenou slaninu. Poté vlijeme ocet a chvíli povaříme na slabém ohni. Pánev odstavíme, přidáme natrhané listy salátu a nakrájenou cibuli nebo šalotku, osolíme, opepříme, osladíme. Opatrně mícháme 1 až 2 minuty, až salát "zvadne". Přidáme nakrájená vajíčka, opatrně promícháme a ihned podáváme.
—————
Salát z hovězího masa
500 g vařeného a vychladlého hovězího masa nakrájíme na nudličky, přidáme na nudličky nakrájené 2 čerstvé barevné papriky, 3 rajčata, 5 - 6 sladkokyselých okurek, sůl, pepř, trošku oleje a vinného octa. Vše jemně promícháme a podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně s chlebem.
—————
Špekáčkový salát
- 300 g špekáčků
- 1 salátová okurka
- 3 rajčata
- 1 paprika
Nálev:
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
- špetka pepře, soli, mleté sladké papriky
- 1 nadrobno nakrájená cibule
Oloupané špekáčky, okurku a rajčata nakrájíme na plátky, papriku na proužky. Promícháme se zálivkou, povrch posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.
—————