Mrkvové saláty
Karotkový salát se sušenými brusinkami
- 500 g karotky
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička soli
- půl lžičky římského kmínu
- čtvrt lžičky pepře
- špetka drcených chilli papriček
- půl hrnku sušených brusinek
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Karotku očistíme a nastrouháme na nudličky. Ve vodě rozpustíme sůl, přidáme vinný ocet a olivový olej, prošleháme. Nastrouhanou karotku okořeníme římským kmínem a pepřem, promícháme se sušenými brusinkami a zalijeme zálivkou. Salát podáváme dobře vychlazený.
—————
Mrkvový salát
Doba přípravy: asi 30 minut
1 porce asi 880 kJ/ 210 kcal
4 porce
- 300 g mrkve
- 150 g mražené kukuřice
- 3 pomeranče
- škrobová moučka
- 500 ml pomerančové šťávy
- sůl
- cukr
- 200 g tmavého hroznového vína
- 20 ml koňaku
- 100 g dýňových semínek
Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme rozmraženou kukuřici, hroznové víno zbavené peciček a nakrájené na půlky. Pomeranče oloupeme a rozkrájíme na tenké filetky.
Pokud máme slupky z chemicky neošetřeného pomeranče, nakrájíme je na jemné nudličky a svaříme společně s džusem. Lehce zahustíme škrobovou moučkou. Moučku vmícháme do studeného džusu nebo ji rozmícháme v části džusu a opatrně vléváme do šťávy. Pomalu ji zahříváme a stále mícháme, aby se nám neudělaly žmolky. Přidáme koňak a vše krátce povaříme. Necháme vychladnout, přilijeme do salátu a dochutíme solí a cukrem.
Salát necháme dobře vychladit a podáváme posypaný dýňovými semínky nebo nasucho opraženými ořechy. Pro děti vynecháme koňak.Zdobíme lístky čerstvé máty. Můžeme také ušlehat šlehačku, kterou nesladíme.
—————
Mrkvový salát s jablky
- 300 g mladé mrkve
- 3 jablka
- 2 pomeranče
- 2 citrony
- 1 stroužek česneku
- 1 dl olivového oleje
- 2 dl bílého jogurtu
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 svazečku petrželové natě
- 1/2 svazečku pažitky
- čerstvý estragon
- sůl, pepř
Jablka nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citronovou šťávou. Mrkev rozkrájíme na tenké nudličky, pomeranče oloupeme, rozebereme na jednotlivé dílky a promícháme s jablky. Jogurt osolíme, opepříme a vmícháme do něj estragon předem namočený do olivového oleje, nadrobnou nasekanou petrželovou nať, rozetřený česnek, hořčici a 1 dl olivového oleje.
Hotovou zálivkou zakapeme mrkvový salát s jablky. Podáváme posypané pažitkou.
—————
Mrkvový salát s rozinkami
Doba přípravy: 40 minut
2 porce
- 4 mrkve
- 1 jablko
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce pomletých vlašských ořechů
- 1 lžíce rozinek
Do misky nastrouháme čerstvé mrkve a k tomu i tvrdší, nemoučnatá jablka. Do nastrouhané mrkve a jablka přidáme zbývající suroviny. Rozinky můžeme i předem namočit do vody, budou lahodnější. Nakonec dochutíme lžičkou citronové šťávy.
Vše důkladně promícháme, necháme odležet v chladu a začneme ochutnávat.
Tip: pokud máš rád pikantnější chutě, přidej strouhaný křen, nakrájené zelí a cibuli. Takový salátek je skvělou přílohou k masitým jídlům.
—————