Paprikové saláty
Paprikový salát s mozzarellou
- červená, žlutá a zelená paprika
- cibule
- 400 g mozzarelly
- 4 lžíce vinného octa
- sůl
- pepř
- olivový olej
- šalvěj a bazalku na ozdobení
Papriky, cibuli a mozzarellu pokrájíme, smícháme a zalijeme ochuceným octovo-olivovým dresinkem.
—————
Paprikový salát s ovčím sýrem
Doba přípravy: asi 45 minut
1 porce zhruba 900 kJ/ 215 kcal
4 porce
- 4 čerstvé barevné papriky
- 1 středně velký celer
- 1 jablko
- 100 g měkkého salámu
- 1 cibule
- 4 pletánky ovčího sýra (korbáčiky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžička citronové šťávy
- bílý mletý pepř
- sůl
- petrželka
Papriky omyjeme ve studené vodě, osušíme a podélně rozkrojíme na dvě poloviny a zbavíme semínek. Čtyři poloviny ponecháme jako misky a zbylé papriky nakrájíme na čtverečky asi 1,5 cm velké. Nakrájené papriky krátce spaříme ve vroucí vodě a necháme je vychladnout.
Celer očistíme, jablko a cibuli oloupeme a spolu se salámem nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnku rozšleháme olej s octem, cukrem, lžičkou cukru, citronovou šťávou, bílým pepřem a trochou soli. Nálev smícháme s nastrouhanými surovinami a přidáme na kostky nakrájené papriky. Vše lehce promícháme a necháme v lednici asi půl hodiny odležet. Směsí naplníme půlky čerstvých paprik, ozdobíme pletánkem ovčího sýra a nasekanou čerstvou petrželkou.
—————