Paprikové saláty

Paprikový salát s mozzarellou

 

  • červená, žlutá a zelená paprika
  • cibule
  • 400 g mozzarelly
  • 4 lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • šalvěj a bazalku na ozdobení

Papriky, cibuli a mozzarellu pokrájíme, smícháme a zalijeme ochuceným octovo-olivovým dresinkem.

—————

Paprikový salát s ovčím sýrem

 

Doba přípravy: asi 45 minut

1 porce zhruba 900 kJ/ 215 kcal

4 porce

  • 4 čerstvé barevné papriky
  • 1 středně velký celer
  • 1 jablko
  • 100 g měkkého salámu
  • 1 cibule
  • 4 pletánky ovčího sýra (korbáčiky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • petrželka

Papriky omyjeme ve studené vodě, osušíme a podélně rozkrojíme na dvě poloviny a zbavíme semínek. Čtyři poloviny ponecháme jako misky a zbylé papriky nakrájíme na čtverečky asi 1,5 cm velké. Nakrájené papriky krátce spaříme ve vroucí vodě a necháme je vychladnout.

Celer očistíme, jablko a cibuli oloupeme a spolu se salámem nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnku rozšleháme olej s octem, cukrem, lžičkou cukru, citronovou šťávou, bílým pepřem a trochou soli. Nálev smícháme s nastrouhanými surovinami a přidáme na kostky nakrájené papriky. Vše lehce promícháme a necháme v lednici asi půl hodiny odležet. Směsí naplníme půlky čerstvých paprik, ozdobíme pletánkem ovčího sýra a nasekanou čerstvou petrželkou.

 

—————