Sýrové saláty

Italský sýrový salát

 

  • 350 g eidamu nebo ementálu
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa (nejlépe bylinkového)
  • sůl a pepř
  • 3 naťové cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 balíček rukoly
  • 1 salátová okurka
  • 2 krabičky cottage

Eidam nebo ementál nastrouháme na hrubší nudličky a smícháme se strouhaným parmazánem. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme. Salátovou okurku omyjeme, oloupeme a nastrouháme na nudličky. V hlubší salátové míse smícháme nastrouhaný sýr, olej, ocet, cibulku s česnekem, rukolu, nastrouhanou okurku a cottage.

Salát podle chuti osolíme a opepříme a zlehounka promícháme. Podle potřeby můžeme ještě dochutit několika kapkami citronové šťávy. Podáváme s čerstvými bagetami nebo s opečenými bramborami.

—————

Salát s nakládaným kozím sýrem

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 2 745 kJ/655 kcal

4 porce

  • 400 g kozího sýra (můžeme použít i balkánský sýr)
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 okurka
  • 100 g zelených a černých oliv
  • 1 červená cibule
  • čekanka
  • ledový salát
  • hlávkový salát
  • ocet balsamico
  • chléb

Marináda:

  • olivový olej
  • zelený pepř
  • provensálské koření
  • 4 stroužky česneku

Nejprve si připravíme marinádu z olivového oleje, provensálského koření, nakládaného zeleného pepře a prolisovaného česneku. Kozí sýr nakrájíme na středně velké kostičky, vložíme do marinády a uložíme do chladna alespoň na půl hodiny (nejlépe se ovšem proleží, necháme-li ho marinovat až do druhého dne).

Listové saláty a čekanku rozdělíme na jednotlivé listy a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Omyté papriky vyčistíme od semínek a nakrájíme na nudličky. Okurku oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky.

Z chleba nakrájíme osm tenkých plátků. Na pánvi je v dostatečně rozpáleném oleji rychle z obou stran opečeme.

Na talíř postupně dáváme natrhané listy salátu a čekanky, rajčata, papriky, okurku, nasekané olivy a cibulku. Dochutíme octem balsamico a navrch klademe naložený kozí sýr. Servírujeme s chlebovými topinkami.

—————

Sýrový salát s ořechy

Doba přípravy: 15 minut

4 porce

 

  • 500 g tvrdého sýra (gouda, primátor)
  • 3 nakládané okurky
  • 1 červená cibule
  • několik listů salátu lollo rosso
  • svazek pažitky
  • 75 g půlek jader vlašských ořechů
  • 2 navinulá jablka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 150 g nízkotučného jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 75 ml ovocného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • po špetce kajenského pepře a cukru

 

Sýr nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Nakládané okurky necháme okapat a pokrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nadrobno ji posekáme. Listy salátu očistíme, opereme, osušíme, popř. je roztrháme na větší kusy. Pažitku opereme, osušíme a najemno ji posekáme. Sýr v míse dobře promícháme s nakládanou okurkou, cibulí, pažitkou, nakonec ještě přidáme půlky ořechů.

Na zálivku rozšleháme jogurt, mléko a ovocný ocet, směs osolíme, ochutíme bílým a kajenským pepřem a přisladíme.

Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, jádřince vyřízneme a jablka nakrájíme na úzké dílky. Okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Listy salátu a dílky jablek rozložíme na 4 talíře. Doprostřed každého rovnoměrně rozdělíme sýr s okurkami, cibulí a ořechy. Nakonec salát pokapeme jogurtovou zálivkou.

—————

Sýrový salát s ředkvičkami

 

4 porce

Doba přípravy: 10 minut

 

  • 3 svazky ředkviček
  • 3 jarní cibulky se zelenou natí
  • 250 g tvrdého sýra (30 % eidam)
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička cukru krupice
  • 4 krajíce chleba a máslo na pomazání
  • špetka soli

 

Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenké plátky (můžete použít nůž s ozdobným řezem). Cibulku i s natí nasekejte nadrobno (trochu si nechte stranou na posypání chlebů). Vejce oloupejte a nakrájejte na kousky, sýr nastrouhejte nahrubo.

Vše dejte do mísy, přidejte jogurt, ochuťte solí, cukrem a citrónovou šťávou a promíchejte. Salát nechte chvíli odležet v ledničce. Podávejte ho s chlebem namazaným máslem, osoleným a posypaným zbytkem naťové cibulky.

—————