Sýrové saláty
Italský sýrový salát
- 350 g eidamu nebo ementálu
- 100 g strouhaného parmazánu
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce octa (nejlépe bylinkového)
- sůl a pepř
- 3 naťové cibulky
- 5 stroužků česneku
- 1 balíček rukoly
- 1 salátová okurka
- 2 krabičky cottage
Eidam nebo ementál nastrouháme na hrubší nudličky a smícháme se strouhaným parmazánem. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme. Salátovou okurku omyjeme, oloupeme a nastrouháme na nudličky. V hlubší salátové míse smícháme nastrouhaný sýr, olej, ocet, cibulku s česnekem, rukolu, nastrouhanou okurku a cottage.
Salát podle chuti osolíme a opepříme a zlehounka promícháme. Podle potřeby můžeme ještě dochutit několika kapkami citronové šťávy. Podáváme s čerstvými bagetami nebo s opečenými bramborami.
—————
Salát s nakládaným kozím sýrem
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 2 745 kJ/655 kcal
4 porce
- 400 g kozího sýra (můžeme použít i balkánský sýr)
- 2 rajčata
- 2 papriky
- 1 okurka
- 100 g zelených a černých oliv
- 1 červená cibule
- čekanka
- ledový salát
- hlávkový salát
- ocet balsamico
- chléb
Marináda:
- olivový olej
- zelený pepř
- provensálské koření
- 4 stroužky česneku
Nejprve si připravíme marinádu z olivového oleje, provensálského koření, nakládaného zeleného pepře a prolisovaného česneku. Kozí sýr nakrájíme na středně velké kostičky, vložíme do marinády a uložíme do chladna alespoň na půl hodiny (nejlépe se ovšem proleží, necháme-li ho marinovat až do druhého dne).
Listové saláty a čekanku rozdělíme na jednotlivé listy a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Omyté papriky vyčistíme od semínek a nakrájíme na nudličky. Okurku oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky.
Z chleba nakrájíme osm tenkých plátků. Na pánvi je v dostatečně rozpáleném oleji rychle z obou stran opečeme.
Na talíř postupně dáváme natrhané listy salátu a čekanky, rajčata, papriky, okurku, nasekané olivy a cibulku. Dochutíme octem balsamico a navrch klademe naložený kozí sýr. Servírujeme s chlebovými topinkami.
—————
Sýrový salát s ořechy
Doba přípravy: 15 minut
4 porce
- 500 g tvrdého sýra (gouda, primátor)
- 3 nakládané okurky
- 1 červená cibule
- několik listů salátu lollo rosso
- svazek pažitky
- 75 g půlek jader vlašských ořechů
- 2 navinulá jablka
- šťáva z 1/2 citronu
- 150 g nízkotučného jogurtu
- 100 ml mléka
- 75 ml ovocného octa
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
- po špetce kajenského pepře a cukru
Sýr nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Nakládané okurky necháme okapat a pokrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nadrobno ji posekáme. Listy salátu očistíme, opereme, osušíme, popř. je roztrháme na větší kusy. Pažitku opereme, osušíme a najemno ji posekáme. Sýr v míse dobře promícháme s nakládanou okurkou, cibulí, pažitkou, nakonec ještě přidáme půlky ořechů.
Na zálivku rozšleháme jogurt, mléko a ovocný ocet, směs osolíme, ochutíme bílým a kajenským pepřem a přisladíme.
Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, jádřince vyřízneme a jablka nakrájíme na úzké dílky. Okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Listy salátu a dílky jablek rozložíme na 4 talíře. Doprostřed každého rovnoměrně rozdělíme sýr s okurkami, cibulí a ořechy. Nakonec salát pokapeme jogurtovou zálivkou.
—————
Sýrový salát s ředkvičkami
4 porce
Doba přípravy: 10 minut
- 3 svazky ředkviček
- 3 jarní cibulky se zelenou natí
- 250 g tvrdého sýra (30 % eidam)
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička cukru krupice
- 4 krajíce chleba a máslo na pomazání
- špetka soli
Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenké plátky (můžete použít nůž s ozdobným řezem). Cibulku i s natí nasekejte nadrobno (trochu si nechte stranou na posypání chlebů). Vejce oloupejte a nakrájejte na kousky, sýr nastrouhejte nahrubo.
Vše dejte do mísy, přidejte jogurt, ochuťte solí, cukrem a citrónovou šťávou a promíchejte. Salát nechte chvíli odležet v ledničce. Podávejte ho s chlebem namazaným máslem, osoleným a posypaným zbytkem naťové cibulky.
—————