Sladká jídla
Bramborové taštičky s povidly
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 600 g brambor uvařených ve slupce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 100 g švestkových povidel
- 150 g rumových perníčků
- 70 g moučkového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- mouka na vál
Vařené brambory jemně nastrouháme do velké mísy, přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o síle 3 mm, který nakrájíme na čtverce 4 x 4 cm. Doprostřed dáme lžičku povidel protilehlé rohy těsta přehneme přes náplň a stiskneme, aby povidla při vaření nevytekla.
Do hrnce s vařící osolenou vodou dáme taštičky a opatrně je zvedneme vařečkou ode dna. Vaříme 5 - 6 minut, až vyplavou na povrch, scedíme je a necháme okapat.
Perníčky nastrouháme a smícháme s moučkovým cukrem. Taštičky rozdělíme na talíře, posypeme perníkovou směsí a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme sypat i tvarohem nebo strouhankou osmahnutou na másle.
—————
Buchtičky s vanilkovým krémem
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 1 125 kcal/ 4 713 kJ
4 porce
- 25 g droždí
- 600 g hladké mouky
- 70 g cukru krupice
- 350 ml mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- špetka citronové kůry
- 80 g másla
- olej na potření buchtiček
Vanilkový krém:
- 1 vanilkový lusk
- 500 ml mléka
- 60 g vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilkový cukr
- 150 g pískového cukru
- 80 ml rumu
- mouka na vál
- olej na vymazání pekáčku a potření buchtiček
Do mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, dvě lžíce mouky a zalijeme trochou vlažného mléka. Kvásek necháme v teple vykynout. Do mísy prosijeme zbylou mouku, přidáme sůl, vejce, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, 100 g rozpuštěného másla, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučněném válu na malé kousky, ze kterých tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm. Vkládáme je těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného olejem a každý přidaný kousek také potřeme olejem. Nakonec potřeme olejem ještě celý povrch buchtiček. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 30 - 40 minut dozlatova.
Mezitím připravíme krém: vanilkový lusk nařízneme a dřeň vydlabeme. Ve třetině mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s vanilkovou dření, vanilkovým a pískovým cukrem nalijeme do hrnce, přivedeme k varu, přilijeme rozmíchaný pudink a na mírném plameni povaříme 3 minuty. Ochutíme rumem a důkladně promícháme.
Teplé buchtičky rozdělíme na talíře a přelijeme vanilkovým krémem. Zbylý krém podáváme ve zvláštní misce.
—————
Domácí nudle s mákem
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 1 192 kcal/ 4 993 kJ
4 porce
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 7 žloutků
- sůl
- 300 g mletého máku
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- mouka na poprášení
Oba druhy mouky prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme celá vejce, osolíme, vidličkou vše pomalu promícháme a pak těsto zpracováváme tak dlouho, až získá tužší konzistenci. Nakonec je rukama důkladně asi 6 minut hněteme. Hladké těsto zakryjeme utěrkou či potravinářskou fólií a dáme asi 15 minut odpočinout.
Na nudle můžeme použít strojek na výrobu domácích těstovin nebo kuchyňský váleček, přičemž postup zachováváme stejný. Těsto rozdělíme na 4 části, z každé uděláme váleček a dlaní ho zploštíme. Pak každou část těsta rozválíme nebo prolisujeme na strojku. Pruhy těsta přeložíme na polovinu, poprášíme moukou a opět prolisujeme na strojku nebo rozválíme. Tento proces několikrát opakujeme tak dlouho, až získáme tenké, asi 10 cm široké pruhy těsta.
Pomoučené pruhy těsta dáme na sebe a krájíme dlouhé, asi 1 cm široké nudle. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody s jednou lžící oleje asi 3 - 5 minut na skus. Uvařené nudle scedíme a necháme okapat.
Mák smícháme s moučkovým cukrem. Máslo rozpustíme, nudle jím přelijeme, promícháme a rozdělíme na talíře. Posypeme mletým mákem, pocukrujeme a podáváme.
—————
Kajzršmorn
- 150 g polohrubé mouky
- 2,5 dl mléka
- 4 vejce
- půl lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- lžíce rozinek namočených v rumu
- olej na opečení
- 20 g másla
- kompot nebo malinová šťáva
Žloutky rozšleháme se solí a mlékem. Z bílků s cukrem ušleháme tuhý sníh a vše s moukou lehce promícháme. Na rozehřátý olej rozetřeme těsto a opékáme ho, až zezlátne. Pak obrátíme, opečeme a dvěma vidličkami roztrháme na kousky. Přidáme kousek másla a dopečeme. Podáváme s kompotem nebo s malinovou šťávou.
—————
Lačná pýcha
2 porce
- 5 dl mléka
- 3 vejce
- 80 g cukru krupice
- celá vanilka
- lžička solamylu
- sůl
Z mléka odebereme asi 1 dl a zbytek dáme vařit. Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj polovinu cukru (lze zahustit i trochou krupice). Ze směsi vykrajujeme lžičkou noky a zavařujeme do vroucího mléka. Necháme je po každé straně přejít varem a děrovanou lžící vytáhneme. Ve zbylém deci mléka rozkvedláme žloutky, zbytek cukru, sůl, škrob (případně vanilkový pudink) a doplníme kousek po délce rozkrojené vanilky. Vše přidáme do procezeného mléka, v němž se vařily nočky. Za stálého míchání necháme krém zhoustnout a pak jím přelijeme nočky. V zimě podáváme moučník teplý, v létě vychlazený.
—————
Nadýchaná sladká omeleta
Doba přípravy: 10 minut + pečení 10 minut
2 porce
- 3 vejce, žloutek oddělený od bílku
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce smetany
- 2 lžičky hladké mouky
- kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
- 15 g másla
- 2 lžíce džemu
Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce smícháme žloutky, cukr, smetanu, mouku, citronovou kůru dáme stranou. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do připraveného těsta. V kulaté zapékací misce rozehřejeme máslo. Na něj opatrně nalijeme těsto a pečeme asi 6 minut dozlatova. Na servírovacím talíři potřeme hotovou omeletu džemem, přeložíme a pocukrujeme. Podáváme teplé, nakrájené na dílky.
—————