Sladká jídla

Bramborové taštičky s povidly

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

 

  • 600 g brambor uvařených ve slupce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 g švestkových povidel
  • 150 g rumových perníčků
  • 70 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • mouka na vál

 

Vařené brambory jemně nastrouháme do velké mísy, přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o síle 3 mm, který nakrájíme na čtverce        4 x 4 cm. Doprostřed dáme lžičku povidel protilehlé rohy těsta přehneme přes náplň a stiskneme, aby povidla při vaření nevytekla.

Do hrnce s vařící osolenou vodou dáme taštičky a opatrně je zvedneme vařečkou ode dna. Vaříme 5 - 6 minut, až vyplavou na povrch, scedíme je a necháme okapat.

Perníčky nastrouháme a smícháme s moučkovým cukrem. Taštičky rozdělíme na talíře, posypeme perníkovou směsí a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme sypat i tvarohem nebo strouhankou osmahnutou na másle.

—————

Buchtičky s vanilkovým krémem

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi  1 125 kcal/ 4 713 kJ

4 porce

 

  • 25 g droždí
  • 600 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 350 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • špetka citronové kůry
  • 80 g másla
  • olej na potření buchtiček

 

Vanilkový krém:

 

  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml mléka
  • 60 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g pískového cukru
  • 80 ml rumu
  • mouka na vál
  • olej na vymazání pekáčku a potření buchtiček

 

Do mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, dvě lžíce mouky a zalijeme trochou vlažného mléka. Kvásek necháme v teple vykynout. Do mísy  prosijeme zbylou mouku, přidáme sůl, vejce, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, 100 g rozpuštěného másla, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučněném válu na malé kousky,  ze kterých tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm. Vkládáme je těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného olejem a každý přidaný kousek také potřeme olejem. Nakonec potřeme olejem ještě celý povrch buchtiček. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 30 - 40 minut dozlatova.

Mezitím připravíme krém: vanilkový lusk nařízneme a dřeň vydlabeme. Ve třetině mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s vanilkovou dření, vanilkovým a pískovým cukrem nalijeme  do hrnce, přivedeme k varu, přilijeme rozmíchaný pudink a na mírném plameni povaříme 3 minuty. Ochutíme rumem a důkladně promícháme.

Teplé buchtičky rozdělíme na talíře a přelijeme vanilkovým krémem. Zbylý krém podáváme ve zvláštní misce.

—————

Domácí nudle s mákem

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 192 kcal/ 4 993 kJ

4 porce

 

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 7 žloutků
  • sůl
  • 300 g mletého máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • mouka na poprášení

 

Oba druhy mouky prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme celá vejce, osolíme, vidličkou vše pomalu promícháme a pak těsto zpracováváme tak dlouho, až získá tužší konzistenci. Nakonec je rukama důkladně asi 6 minut hněteme. Hladké těsto zakryjeme utěrkou či potravinářskou fólií a dáme asi 15 minut odpočinout.

Na nudle můžeme použít strojek na výrobu domácích těstovin nebo kuchyňský váleček, přičemž postup zachováváme stejný. Těsto rozdělíme na 4 části, z každé uděláme váleček a dlaní ho zploštíme. Pak každou část těsta rozválíme nebo prolisujeme na strojku. Pruhy těsta přeložíme na polovinu, poprášíme moukou a opět prolisujeme na strojku nebo rozválíme. Tento proces několikrát opakujeme tak dlouho, až získáme tenké, asi 10 cm široké pruhy těsta.

Pomoučené pruhy těsta dáme na sebe a krájíme dlouhé, asi 1 cm široké nudle. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody s jednou lžící oleje asi 3 - 5 minut na skus. Uvařené nudle scedíme a necháme okapat.

Mák smícháme s moučkovým cukrem. Máslo rozpustíme, nudle jím přelijeme, promícháme a rozdělíme na talíře. Posypeme mletým mákem, pocukrujeme a podáváme.

—————

Kajzršmorn

  • 150 g polohrubé mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 4 vejce
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • lžíce rozinek namočených v rumu
  • olej na opečení
  • 20 g másla
  • kompot nebo malinová šťáva

Žloutky rozšleháme se solí a mlékem. Z bílků s cukrem ušleháme tuhý sníh a vše s moukou lehce promícháme. Na rozehřátý olej rozetřeme těsto a opékáme ho, až zezlátne. Pak obrátíme, opečeme a dvěma vidličkami roztrháme na kousky. Přidáme kousek másla a dopečeme. Podáváme s kompotem nebo s malinovou šťávou.

—————

Lačná pýcha

2 porce

  • 5 dl mléka
  • 3 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • celá vanilka
  • lžička solamylu
  • sůl

Z mléka odebereme asi 1 dl a zbytek dáme vařit. Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj polovinu cukru (lze zahustit i trochou krupice). Ze směsi vykrajujeme lžičkou noky a zavařujeme do vroucího mléka. Necháme je po každé straně přejít varem a děrovanou lžící vytáhneme. Ve zbylém deci mléka rozkvedláme žloutky, zbytek cukru, sůl, škrob (případně vanilkový pudink) a doplníme kousek po délce rozkrojené vanilky. Vše přidáme do procezeného mléka, v němž se vařily nočky. Za stálého míchání necháme krém zhoustnout a pak jím přelijeme nočky. V zimě podáváme moučník teplý, v létě vychlazený.

—————

Nadýchaná sladká omeleta

 

Doba přípravy: 10 minut + pečení 10 minut

2 porce

  • 3 vejce, žloutek oddělený od bílku
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce smetany
  • 2 lžičky hladké mouky
  • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
  • 15 g másla
  • 2 lžíce džemu

Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce smícháme žloutky, cukr, smetanu, mouku, citronovou kůru dáme stranou. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do připraveného těsta. V kulaté zapékací misce rozehřejeme máslo. Na něj opatrně nalijeme těsto a pečeme asi 6 minut dozlatova. Na servírovacím talíři potřeme hotovou omeletu džemem, přeložíme a pocukrujeme. Podáváme teplé, nakrájené na dílky.

—————