Kaše

Jáhlová kaše s ananasem a banánem

 

 

  • 200 g jáhel
  • 600 ml polotučného mléka
  • špetka soli
  • dia sladidlo
  • 2 lžíce rozehřáté Hery
  • 100 g ananasu
  • 100 g banánu

 

Jáhly propláchneme, spaříme 2 x horkou vodou, scedíme, přendáme je do kastrolu, zalijem částí mléka, osolíme a zvolna dusíme za občasného promíchání a dolití mlékem.

Dochutíme sladidlem, kaši upravíme na talířky, pokapeme rozehřátým tukem a obložíme na kousky nakrájeným ovocem.

—————

Kaše z bulguru

 

2 porce

  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku bulguru
  • 1/2 hrnku rozinek
  • špetka soli
  • 1 až 2 lžíce cukru, nejlépe hnědého
  • čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.)
  • mléko na zředění

 

V rendlíku smícháme bulgur, omyté rozinky, sůl a hrnek vody, přivedeme do varu, zmírníme a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Osladíme, rozdělíme do dvou misek. Přidáme ovoce a podle chuti zředíme mlékem.

—————

Krupicová kaše s jablky

 

  • 1,2 l polotučného mléka
  • 240 g krupice
  • sůl
  • 2 jablka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g cukru moučka
  • 1 tabulka čokolády

Do vařícího se, mírně osoleného mléka nasypte za stálého promíchávání prosátou krupici a zvolna vařte, až se krupice dostatečně provaří a vznikne přiměřeně hustá kaše.

Na plátky  nakrájená jablka opečte na pánvi s rozpuštěným máslem a cukrem - až cukr zkaramelizuje.

Jednotlivé porce kaše poklaďte opečenými jablky, posypte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Nakonec posypte strouhanou čokoládou.

—————

Muzika

  • po dvou hrstech sušených švestek, jablečných a hruškových křížal
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • hrst rozinek
  • hrst krájených spařených mandlí
  • 1 l vody

Sušené ovoce rozvaříme ve vodě doměkka, propasírujeme sítem a zahustíme nasucho opraženou moukou. Do ovocné kaše přidáme rozinky i mandle a znovu krátce povaříme.

—————

Ovesná kaše s jablky

Doba přípravy: asi 80 minut (i s namáčením vloček)

1 porce přibližně 2 325 kJ/555 kcal

4 porce

  • 300 g ovesných vloček
  • 1/2 l mléka
  • 3 středně velká jablka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce másla či rostlinného tuku
  • špetka soli
  • skořice na posypání

Na ozdobu:

  • 2 jablka
  • citronová šťáva

Ovesné vločky neproplachujeme, ale namočíme je na jednu hodinu do studené vody. Mezitím omyjeme jablka, oloupeme je, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na malé kousky. Vložíme je do hrnce, zalijeme takovým množstvím vody, aby byly ponořené, přidáme cukr a jablka rozdusíme na kaši. Do jiného hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli a uvedeme do varu.

Z ovesných vloček scedíme přebytečnou vodu a pomalu je nasypeme do vařícího se mléka. Stále směs mícháme, aby se mléko s vločkami nepřipálilo. Vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Pokud se nám zdá, že je kaše příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Z jablkové směsi slijeme přebytečnou vodu a přimícháme ji do hotové kaše. Uvařenou kaši dáme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Nakonec ozdobíme plátky čerstvých jablek, které zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.

Další variantou je náhrada jablek zakysanou smetanou či nízkotučným jogurtem a ovocnou šťávou nebo oblíbeným kompotovaným ovocem. Ovesnou kaši podáváme nejlépe s mlékem.

—————

Syrná kaše

Syrná kaše

4 porce

  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g másla
  • 150 g krupice
  • 1 l vody
  • med

Tvaroh rozdrobíme nebo nastrouháme a smícháme s krupicí. Máslo i připravený tvaroh rozmícháme ve vodě a pomalu uvaříme na kaši. Pozor - nesolíme! Na talíři polijeme kaši medem.

—————