Lívance

Babiččiny lívanečky

  • 3 dl mléka
  • 10 dkg ovesných vloček
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • tuk na smažení
  • 1 skořicový cukr
  • sůl

 Vločky namočíme nejméně na hodinu do 100 ml studeného mléka. Z droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme chvíli kynout. Do namočených vloček pak přidáme mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek, přilijeme zbytek mléka a vypracujeme řídké těsto. Smažíme ve vyhřátém a vymaštěném lívanečníku po obou stranách dozlatova. Obalujeme ve skořicovém cukru, který můžeme nahradit nebo prostřídat marmeládou či strouhaným tvarohem. Chuť lívanečků můžeme také zjemnit šlehačkou.

—————

Lívance

 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 0,5 l mléka
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce droždí
  • sůl
  • 50 g cukru
  • olej

 

Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem, nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

—————

Lívance farské kuchařky

 

4 porce

1 porce má 3 583 kJ/ 870 kcal 

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 20 g droždí
  • 4 vejce
  • hladká mouka dle potřeby (asi 300 - 400 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml smetany na šlehání ( + lžíce cukru)
  • červená zavařenina

 

Do mísy dáme 200 ml vlažného mléka, rozpustíme v něm cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek mléka, žloutky, vanilkový cukr a našleháme.

Vsypeme mouku, sůl, vše propracujeme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

Pečeme na oleji v lívanečníku. Hotové lívance potíráme zavařeninou a ozdobíme tuhou oslazenou šlehačkou. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme mléko, pokud řídne, přisypeme mouku.

—————

Lívance pro modelky

 

Pro 4 osoby

  • 4 banány ( + 1 na zdobení)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 ml odstředěného mléka
  • 4 vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 200 ml bílého jogurtu light
  • olej na smažení

 

Banány rozmačkáme vidličkou a ušleháme s vejci. Postupně přidáváme mléko, mouku s práškem do pečiva a ušleháme hladké těstíčko.

Lívanečník vytřeme olejem, naběračkou plníme těstem a smažíme lívance po obou stranách.

Zdobíme kopečkem jogurtu a kolečkem banánu. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme mléko, v opačném případě ještě zahustíme moukou, záleží na velikosti banánů.

—————

Lívanečky s borůvkami

  • 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • asi 10 dkg hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • borůvky v kompotu
  • šlehačka a moučkový cukr na ozdobení

Těsto umíchejte tak, aby mělo řidší konzistenci než těsto na buchty a hustší než na palačinky. Smažte je na lívanečníku. Ozdobte borůvkami, šlehačkou a moučkovým cukrem.

—————

Lívanečky z ricotty s borůvkami

 

 

  • 1 a 3/4 hrnku ricotty
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • rostlinný olej
  • moučkový cukr na posypání
  • borůvky
  • zakysaná smetana nebo jogurt na ozdobu

 

V misce smícháme ricottu, cukr, vejce a pomerančovou kůru a přidáme mouku. Na pánvi nebo v lívanečníku rozehřejeme olej a pečeme lívanečky, opékáme je dozlatova po obou stranách a klademe je na papírové ubrousky. Lívanečky podáváme horké, pocukrované, ozdobené smetanou nebo jogurtem a borůvkami.

—————

Rychlé lívanečky

 

Doba přípravy: zhruba 70 minut

1 porce asi 960 kJ/ 230 kcal

4 porce

  • 250 g hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • olej na smažení

Náplň:

  • 2 lučiny
  • 100 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru na zdobení
  • 250 g mražených malin a jahod
  • 50 g moučkového cukru na oslazení
  • nekolik lístků máty nebo meduňky

Žloutky oddělíme od bílků a bílky uschováme. Ke žloutkům za stálého míchání přidáváme mléko, sůl a postupně přisypáváme mouku, až vznikne těstíčko hustší konzistence. Potom vmícháme vanilkový cukr a prášek do pečiva a necháme asi 15 minut odležet.

Lučinu osladíme cukrem, přilijeme do ní mléko a všechno vyšleháme do jemně hladkého krému. Je-li sýr příliš hustý, postupně pomalu přidáváme ještě trochu mléka. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zhlehka jej vmícháme do odleželého těstíčka. Na oleji pak usmažíme lívanečky.

Lívanečky rozkrojíme, ale nedokrajujeme je, naplníme krémem a upravíme na talíře. Maliny a jahody svaříme s cukrem, přidáme k lívanečkům a pocukrujeme práškovým cukrem. Zdobíme lístky máty nebo meduňky.

—————

Rychlé lívanečky bez vajec

 

Těsto na lívance připravíme z 1 velkého bílého jogurtu (asi 2 dl), 250 ml hladké mouky, 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 3 dl mléka a špetky soli. Všechny suroviny rozšleháme v misce a pak z těsta klasicky po obou stranách do růžova na vymaštěném lívanečku opékáme lívance.

Pak je můžeme sypat skořicovým cukrem, potřít je povidly a kysanou smetanou nebo do těsta předem přidáme borůvky nebo kostičky jablek. Pro přípravu naslano, vmícháme do těsta špenát, případně nakrájené kysané zelí, cuketu, nebo na kostičky nakrájené uzené maso nebo šunku.

—————

Syrníky

 

 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • polovina prášku do pečiva
  • špetka soli
  • trocha mléka nebo smetany na zředění
  • olej na pečení

 

Tvaroh zředíme podle potřeby, přidáme cukr, mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. V lívanečníku nebo v pánvi rozehřejeme olej a pečeme syrníky z obou stran dozlatova.

Zdobení: šlehaná smetana, čerstvé nebo kompotované ovoce, džem, rozehřátá čokoláda apod.

—————

Tvarohové lívanečky

4 porce

Těsto:

  • 10 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • asi 350 ml mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 200 g prosáté hladké mouky
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • sůl
  • na špičku nože mletého muškátového květu
  • 2 lžíce oleje
  • olej na vymazání pánve

Čokoládový přeliv:

  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 100 g rozlámané čokolády na vaření

Dohotovení:

  • 200 ml zakysané smetany
  • mletá skořice na posypání

Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, 1/2 vlažného mléka a hrubou moukou. Kvásek necháme v teple vzejít. Zbylé mléko smícháme s tvarohem, vejcem, rumem, cukrem, kůrou, špetkou soli, muškátovým květem, hladkou moukou, kváskem a olejem. Necháme kynout asi 30 minut.

Na lívanečníku upečeme lívanečky. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme do ní čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit. Lívanečky podáváme s polevou, smetanou a skořicí.

—————