Nákypy
Hruškovo-makový nákyp
- 1/2 veky z předešlého dne
- asi 1/4 l mléka
- 500 g hrušek
- hrneček umletého máku
- pískový cukr
- 3 vejce
- 1/4 l smetany
- vanilkový cukr
- máslo
- rozinky
Rozkrájenou veku polijeme horkým mlékem, hrušky rozkrájíme na plátky. Misku z varného skla vymažeme máslem, poklademe vekou, hruškami, prosypeme mákem, cukrem, rozinkami a zase vekou. Vše zalijeme smetanou s rozmíchanými vejci. Pečeme přibližně 40 minut.
—————
Jahelník
4 porce
- 300 g jáhel
- 1 a 1/2 l polotučného mléka
- sůl
- 300 g švestek (čerstvé, kompotované, mražené nebo sušené - ty nechte ve vodě nabobtnat)
- 100 g třtinového cukru
- skořice podle chuti
- 80 g tuku
- 1/8 l mléka
- 2 vejce
Jáhly přebereme a spaříme vřelou vodou. S mlékem, solí, kouskem tuku a trochou cukru je pomalu uvaříme doměkka.
Polovinu uvařených jáhel vložíme do dobře vymazaného pekáče, poklademe je vypeckovanými švestkami, posypeme cukrem se skořicí a přikryjeme druhou polovinou jáhel.
V 1/8 l mléka rozšleháme vejce, polijeme povrch jahelníku, vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Podáváme teplý.
—————
Jahelník se sušeným ovocem, ořechy a šlehačkou
5 porcí
- 200 g syrových jáhel
- 3 dl plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g sušených švestek
- 100 g sušených meruněk
- 50 g jader vlašských ořechů
- rum
- olej na vymazání formy
- moučkový cukr
- šlehačka
- snítka čerstvé máty
Opláchnuté jáhly uvaříme a pak dobře ochladíme. Z vajec oddělíme bílky, žloutky utřeme s vanilkovým cukrem. Do pěny pak střídavě vmícháváme mléko a polohrubou mouku, až se vytvoří směs o hustotě těsta na bábovku. Z bílků ušleháme pevný sníh, který přidáme do těsta spolu s kypřícím práškem. Opláchnuté sušené ovoce a ořechy posekáme, přidáme je do těsta, které dochutíme sklenkou rumu. Nakonec vmícháme uvařené jáhly a směsí naplníme vymazanou a vysypanou formu. Jahelník pečeme podle velikosti asi 50 - 60 minut.
—————
Jáhlový nákyp
4 porce
- 2 l sójového mléka
- 500 g jáhel
- 240 g nerafinovaného cukru (nejlépe třtinového)
- 6 vajec
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 100 g másla (nebo rostlinného tuku)
- 550 g švestek (nebo meruněk či jablek)
Přebrané, spařené a okapané jáhly uvaříme v přisoleném mléku a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s půlkou cukru i trochou strouhané citrónové kůry a přidáme je k jáhlám. Z bílků ušleháme se zbylým cukrem pevný sníh a lehce je vmícháme do kaše. Na konec ještě doplníme čerstvé nebo předem namočené sušené švestky. Směs vložíme do tukem vymazané formy a povrch pokropíme rozpuštěným máslem. V předehřáté troubě (na 160 °C) pak nákyp 30 minut zapékáme. Jahelník podáváme teplý i studený, posypaný cukrem.
—————
Jahodové rizoto
- 750 ml mléka
- 150 g rýže
- půl lžičky soli
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chutí
- 250 g čerstvých jahod
- 1 dl smetany ke šlehání
- pro dospělé vaječný likér při podávání
Osolené mléko přivedeme do varu a vsypeme rýži propláchnutou ve studené vodě a scezenou. Vaříme rýži doměkka, občas promícháme. Uvařenou rýži osladíme podle chuti.
Jahody zbavíme lístků a stopek, omyjeme je a nakrájíme na dílky - část jahod na ozdobu odložíme stranou. Nakrájené jahody promícháme s oslazenou rýží a směsí naplníme tvořítka nebo misky vypláchnuté studenou vodou a vyklopíme na talířky.
Necháme vychladit a pak podáváme ozdobené šlehanou smetanou, zdobíme celými jahodami. Pro dospělé podléváme vaječným likérem.
—————
Kuskus na sladko
Kuskus zalijeme vroucí vodou, necháme 3-5 minut vzejít pod pokličkou.
Poté načechráme vidličkou a zapracujeme do něj rozehřáté máslo.
Přidáme med, ovoce, oříšky, kakao, mandle podle chuti.
—————
Kuskusový nákyp
Na přípravu této pochoutky budete potřebovat kromě kuskusu mléko, ovoce, cukr, skořici a zakysanou smetanu. Nejprve si připravte na menší kousky nakrájené čerstvé ovoce - mango, jahody, hroznové víno, jablka, banány a meruňky, použít můžete cokoliv. Poté dejte vařit kuskus do mléka (to v poměru minimálně 2:1) s cukrem, podobně jako dětskou krupičku. Po přivedení k varu stačí vypnout sporák a kuskus nechat dvě až tři minuty dojít. Poté do něj ještě za horka rychle přimíchejte zakysanou smetanu, připravené ovoce a trochu skořice. Pozor ale - kuskus rychle tuhne. Servírovat ho můžete za tepla i za studena, navíc ho můžete dát do formiček a poté vyklopit nebo nakrájet.
—————
Letní rýžový nákyp
- 400 g jahod
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g rýže
- 600 ml mléka
- 2 vejce
- 40 g másla
- 100 g cukru
- sůl
Do vroucího mléka přidáme lžíci másla a rýži, kterou vydusíme doměkka. Do částečně zchladlé kaše vmícháme zbývající máslo, žloutky utřené s cukrem a špetku soli. Dále přidáme tvaroh, vše promícháme a do směsi lehce vmícháme sníh z bílků. Do vymazané zapékací mísy dáváme střídavě vrstvy rýže a jahod. Poslední vrstva je jahodová. Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Před podáváním můžeme porce posypat moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou.
—————
Nudlový nákyp
- 100 g nudlí
- 1/2 l mléka
- 1 lžíce másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- sůl
- tuk a strouhanka na pekáček
- ovoce
Do mírně osoleného mléka přidáme máslo a uvedeme do varu. Vsypeme nudle a za stálého míchání je uvaříme. Zvlášť utřeme v misce tuk s medem a vanilkovým cukrem přidáme žloutky, nakonec uvařené, prochladlé nudle a ušlehaný sníh z bílků. Hmotu rozdělíme na 2 části.
Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku dáme polovinu nudlové směsi, proložíme očištěným, na kousky nakrájeným ovocem, na ně položíme druhou vrstvu nudlí, povrch uhladíme a nákyp upečeme ve středně vyhřáté troubě.
—————
Rejžák
5 porcí
- 500 g rýže
- 1 l mléka
- 250 g sušených švestek
- sůl
- 75 g medu
- 50 g másla
- 1 lžička skořice
- 425 g švestkového kompotu
Vypranou rýži vsypeme do vymaštěného pekáčku, proložíme sušenými švestkami, zalijeme slaným mlékem s medem, přidáme kousky másla a směs pečeme 45 minut v troubě na 150 °C. Na závěr rejžák osladíme cukrem se skořicí nebo zalijeme svařeným švestkovým kompotem.
—————