Palačinky

Lahodné palačinky

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce asi 1 922 kJ/ 459 kcal

4 porce

  • 2 jablka
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • olej
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka mleté skořice
  • moučkový cukr
  • bylinky na ozdobení

Jablka omyjeme, jedno oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, mouku a vanilkový cukr. Těsto důkladně promícháme. Pokud by těsto nebylo úplně hladké, můžeme ho propasírovat přes cedník. Nakonec do těsta vmícháme nastrouhaná jablka.

Pánev rozpálíme a potřeme olejem. Postupně na ní upečeme tenké palačinky. Smetanu mezitím vyšleháme na pevnou šlehačku. Palačinky stočíme, ozdobíme na povrchu šlehačkou a pak ještě zlehka posypeme mletou skořicí a moučkovým cukrem. Zbylé jablko nakrájíme na měsíčky a palačinky pěkně ozdobíme. Nakonec přidáme čerstvé bylinky a můžeme podávat.

—————

Palačinky s krémem a pomeranči

Doba přípravy: 40 minut

1 kousek asi 469 kJ/ 1 964 kcal

4 porce

Těsto:

  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g mletého bílého máku
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 140 g polohrubé mouky
  • olej na pečení
  • sůl

Náplň:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce medu
  • 2 pomeranče
  • 100 g bílého jogurtu

Dohotovení:

  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 50 ml vody
  • 4 lžíce medu

Mléko smícháme s vejcem, solí, bílým mákem, pomerančovou kůrou a prosátou moukou. Připravíme hladké těsto a necháme asi 30 minut na chladném místě odpočinout.

Pánev nahřejeme a vymažeme olejem. Těsto na ni nalijeme v tenké vrstvě a palačinku opečeme po obou stranách. Takto připravíme postupně palačinky z celého množství těsta.

Tvaroh smícháme s medem a jogurtem. Upečené palačinky potřeme tvarohovou náplní a naplníme očištěným pomerančem, nakrájeným na stroužky. Dáme na dezertní talířky a každou porci ozdobíme pomerančovou kůrou s omáčkou.

Pomeranč omyjeme a okrájíme z něj kůru. Posypeme ho cukrem a necháme hodinu odstát. Poté dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a přivedeme k varu, na mírném plameni pak 5 minut povaříme. Odstavíme, necháme vychladnout a pak přidáme med.

—————

Palačinky s ořechy a čokoládou

 

Příprava: asi 15 minut

4 porce

Těsto a smažení: 

  • 175 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 5 lžic másla

Náplň: 

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru

Kromě toho: 

  • 30 g jader vlašských ořechů
  • 4 lžíce kupované čokoládové omáčky
  • 2 lžíce cukru

 

Smícháme hladkou mouku, sůl, vejce, přilijeme mléko a z těchto surovin vypracujeme hladké  lité těsto. Necháme ho asi 30 minut odpočinout.

Na náplň dohladka utřeme zakysanou smetanu s mletými vlašskými ořechy a cukrem. V pánvi rozehřejeme máslo a postupně na něm upečeme palačinky. Horké palačinky uchováme v troubě předehřáté na 70 °C (v horkovzdušné na 50 °C).

Palačinky potřeme připravenou ořechovou směsí a dvakrát přeložíme na čtvrtky. Ozdobíme je čokoládovou omáčkou, jádry vlašských ořechů a lehce pocukrujeme.

 

TIP: Domácí čokoládová omáčka

 

  • 5 cl rumu
  • 3 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička polohrubé mouky
  • 10 dkg čokolády na vaření
  • 2 lžičky kakaa
  • 2,5 dl mléka

 

Nastrouhanou čokoládu, kakao, cukr, žloutky a mouku dobře promícháme s 0,5 dcl mléka. Zbývající mléko svaříme. Do vařícího mléka přiléváme připravenou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a nakonec můžeme do čokoládové omáčky vmíchat trochu rumu.

—————

Palačinky s pomeranči

 

Doba přípravy: 30 - 40 minut

1 porce je asi 2 575 kJ/ 615 kcal

4 porce

  • 4 pomeranče
  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • olej na pánev
  • 100 g pomerančové marmelády
  • 150 g cukru
  • šlehačka, lístky máty na ozdobu

Pomeranče omyjeme a oloupeme. Do hrnku dáme mléko, vejce, lžičku cukru, špetku soli a vše důkladně rozkvedláme. Poté za stálého míchání postupně přisypáváme hladkou mouku, až vznikne hladké řídké těsto.

Pánev předem nahřejeme, vymastíme olejem, a pak na ni malou sběračkou nalijeme těsto, které otáčivým pohybem rozlijeme po celé pánvi. Palačinky by měly být co nejtenčí. Pečeme je po obou stranách dozlatova. Obracíme je širokým nožem nebo lopatkou, aby se při otáčení nepotrhaly. Upečené klademe na sebe do široké mísy a přiklopíme, aby nevychladly.

Karamelová poleva: cukr nasypeme do pánve, pokropíme vodou, dáme na mírný oheň a vařečkou mícháme, až se rozpustí a dostane zlatavou barvu. Karamel rychle stáhneme z ohně, protože se snadno připálí. Přidáme ještě 3 lžíce vody a mícháme ho do mírného zchladnutí.

Palačinky nejprve po jedné straně potřeme pomerančovou marmeládou, naplníme dílky pomerančů, naskládáme na talíře, ozdobíme šlehačkou a přelijeme vlažnou karamelovou omáčkou. Nakonec ještě na talíři ozdobíme lístky máty.

—————

Palačinky trošku jinak

 

 

  • 1/2 l mléka
  • 1 žloutek
  • 150 g vařených brambor
  • citronová kůra
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g tuku na smažení
  • marmeláda na potření

 

V  mléce rozmícháme cukr, sůl a žloutek, přidáme studené, jemně nastrouhané brambory a podle potřeby mouku tak, aby vzniklo řidší těsto. Lijeme na vymazanou pánev a spíše menší palačinky opékáme po obou stranách. Hotové potíráme zavařeninou, stočíme a pocukrujeme.

—————

Pohankové palačinky s rakytníkovou omáčkou

  4 porce

Těsto:

  • 2 vejce
  • 15 lžic mléka
  • 120 g pohankové mouky
  • sůl
  • mletá skořice

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • čerstvé jahody

Omáčka:

  • rakytníkový sirup (lze koupit v prodejnách zdravé výživy)
  • cukr
  • med
  • solamyl
  • olej

Z pohankového těsta upečeme palačinky. Studené naplníme šlehaným tvarohem s jahodami a stočíme. Rakytníkový sirup svaříme, osladíme cukrem i medem a zahustíme solamylem rozmíchaným s vodou. Palačinky rozpůlíme, poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodou a rakytníkovou omáčkou.

—————

Zapečené palačinky

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 895 kcal/ 3 479 kJ

4 porce

  • 2 vejce
  • 600 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 80 ml mléka
  • 250 g čerstvých malin
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • máslo na vymazání formy

 

Vejce rozšleháme s mlékem, solí a prosátou moukou. Vymícháme hladké řídké těstíčko a necháme ho chvíli odpočinout. Pak těsto po částech lijeme na rozpálenou pánev potřenou olejem a upečeme tenké palačinky. Hotové palačinky necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Do mísy dáme měkký tvaroh, žloutky, vanilkový i obyčejný cukr, skořici a mléko. Vše vyšleháme na hladký krém.

Maliny očistíme, opláchneme a necháme okapat. Oddělíme dvě třetiny krému a vmícháme do něj polovinu malin. Malinovým krémem potřeme hotové vychladlé palačinky a pak je opatrně stočíme.

Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní připravené palačinky překrojené na polovinu. Do zbylého krému vmícháme smetanu a nahrubo nasekané ořechy. Zálivkou přelijeme palačinky, vložíme je do vyhřáté trouby a zapékáme při 190 °C asi 20 minut dozlatova.

Hotové palačinky podáváme posypané moučkovým cukrem a ozdobené malinami.

—————