Placky
Bramborové placky s povidly a vlašskými jádry
4 porce
- 600 - 800 g brambor vařených ve slupce
- 1 - 2 vejce
- 180 g polohrubé mouky
- sůl
- hladká mouka na vál
- směs oleje s máslem na smažení
- povidla (švestková nebo hrušková)
- cukr písek
- drcené ořechy (vlašské či lískové)
Studené oloupané brambory nastrouháme na pomoučený vál, osolíme, přidáme vejce, polohrubou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 12 - 16 dílků, vyválíme placky a zvolna smažíme na směsi tuku dorůžova. Ještě horké je potřeme povidly, srolujeme a obalíme v mixu drcených ořechů s cukrem.
—————
Lokše s mákem a povidly
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 601 kcal/ 2 517 kJ
4 porce
- 600 g brambor
- 1 vejce
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 150 g švestkových povidel
- 80 g mletého máku
- 3 lžíce moučkového cukru
Uvařené brambory necháme vystydnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme mouku, vejce, osolíme a zpracujeme na hladké těsto.
S bramborovým těstem musíme pracovat rychle, protože dlouhým zpracováním řídne. Těsto proto hned vyklopíme na pomoučený vál, uděláme z něj váleček a nakrájíme ho na stejně velké plátky.
Z plátků vytvarujeme kuličky, které rozválíme na tenké placky. Opékáme je nasucho po obou stranách na rozehřáté pánvi. Dozlatova opečené lokše potřeme nejprve rozpuštěným sádlem (nejlépe husím).
Pak lokše potřeme povidly a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Lokše srolujeme jako palačinky a na talíři můžeme posypat zbylým mákem a ozdobit čerstvými bylinkami.
—————
Placky s povidly
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 5 středně velkých brambor
- asi 400 g hrubé mouky
- sůl
- sádlo a povidla
Do hrnce s vodou dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené je nechte vychladnout a pak oloupejte. Poté je najemno nastrouhejte na válu. Přisypte mouku, lehce osolte a vypracujte v hladké těsto. Musí být tuhé tak, aby se z něj daly vyválet placky tenké asi jako palačinky. Pracujte svižně, těsto rychle řídne a pak je potřeba zapracovat další mouku.
Placky vyválejte na pomoučeném vále. Jejich velikost si určete podle velikosti pánvičky, kterou máte doma.
Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem placky z každé strany nasucho opečte. Hotové pak namažte rozpuštěným sádlem, povidly a zarolujte.
—————
Přesňáky s mákem
4 porce
- 760 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- sůl
- 100 g mletého máku
- 100 g mmoučkového cukru
- 200 g sádla
Brambory uvařené ve slupce jemně ustrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné, aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby nezřídlo. Utvoříme bochánky, tence vyválíme do velikosti palačinek a opékáme na sucho, až se začnou tvořit tmavší puchýře. Podáváme promazané sádlem a plněné mákem s cukrem.
—————