Placky

Bramborové placky s povidly a vlašskými jádry

4 porce

  • 600 - 800 g brambor vařených ve slupce
  • 1 - 2 vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • sůl
  • hladká mouka na vál
  • směs oleje s máslem na smažení
  • povidla (švestková nebo hrušková)
  • cukr písek
  • drcené ořechy (vlašské či lískové)

Studené oloupané brambory nastrouháme na pomoučený vál, osolíme, přidáme vejce, polohrubou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 12 - 16 dílků, vyválíme placky a zvolna smažíme na směsi tuku dorůžova. Ještě horké je potřeme povidly, srolujeme a obalíme v mixu drcených ořechů s cukrem.

—————

Lokše s mákem a povidly

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 601 kcal/ 2 517 kJ

4 porce 

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 150 g švestkových povidel
  • 80 g mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru

 

Uvařené brambory necháme vystydnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme mouku, vejce, osolíme a zpracujeme na hladké těsto.

S bramborovým těstem musíme pracovat rychle, protože dlouhým zpracováním řídne. Těsto proto hned vyklopíme na pomoučený vál, uděláme z něj váleček a nakrájíme ho na stejně velké plátky.

Z plátků vytvarujeme kuličky, které rozválíme na tenké placky. Opékáme je nasucho po obou stranách na rozehřáté pánvi. Dozlatova opečené lokše potřeme nejprve rozpuštěným sádlem (nejlépe husím).

Pak lokše potřeme povidly a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Lokše srolujeme jako palačinky a na talíři můžeme posypat zbylým mákem a ozdobit čerstvými bylinkami.

—————

Placky s povidly

 

Doba přípravy: 50 minut

4 porce 

  • 5 středně velkých brambor
  • asi 400 g hrubé mouky
  • sůl
  • sádlo a povidla

 

Do hrnce s vodou dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené je nechte vychladnout a pak oloupejte. Poté je najemno nastrouhejte na válu. Přisypte mouku, lehce osolte a vypracujte v hladké těsto. Musí být tuhé tak, aby se z něj daly vyválet placky tenké asi jako palačinky. Pracujte svižně, těsto rychle řídne a pak je potřeba zapracovat další mouku.

Placky vyválejte na pomoučeném vále. Jejich velikost si určete podle velikosti pánvičky, kterou máte doma.

Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem placky z každé strany nasucho opečte. Hotové pak namažte rozpuštěným sádlem, povidly a zarolujte.

—————

Přesňáky s mákem

4 porce

  • 760 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 g mletého máku
  • 100 g mmoučkového cukru
  • 200 g sádla

Brambory uvařené ve slupce jemně ustrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné, aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby nezřídlo. Utvoříme bochánky, tence vyválíme do velikosti palačinek a opékáme na sucho, až se začnou tvořit tmavší puchýře. Podáváme promazané sádlem a plněné mákem s cukrem.

—————