Škubánky, šišky, špalíčky

Bramborové šišky se švestkovou omáčkou

4 porce

Šišky:

  • 600 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • sůl
  • 1 vejce
  • máslo na pomazání šišek

Omáčka:

  • 100 g čerstvých švestek nebo malá hrst sušených
  • 6 lžic švestkovýc povidel
  • strouhaný perník podle potřeby
  • 1 lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • citronový tymián na ozdobu

Brambory uvařené doměkka oloupeme. Zchladlé je nastrouháme, přidáme mouku, krupici, špetku soli a vejce. Vypracujeme těsto a necháme ho asi 5 minut odpočinout.

Z těsta vytvarujeme šišky. Vaříme je v osolené vodě 5 - 8 minut, dokud nevyplavou. Vyjmeme je a potřeme máslem. Švestky zbavíme pecek (sušené spaříme) a nakrájíme. Povidla rozředíme vodou, přidáme švestky a omáčku vaříme asi 10 minut. Pak ji zahustíme perníkem a ještě krátce povaříme. Dochutíme rumem, skořicí a citronovou šťávou.

—————

Krupicové špalíčky se švestkovou omáčkou

 

4 porce

  • 500 g mražených švestek (vypeckovaných)
  • 300 g jemné krupičky
  • 400 ml mléka
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce másla
  • špetka soli
  • 150 ml zakysané smetany na ozdobu

 

Ze 3/4 krupičky, mléka, másla a soli uvaříme hustou kaši. Tu přendáme do mísy a po zchladnutí zapracujeme celé vejce a zbylou krupičku. Necháme 15 minut odležet.

Do těsta přidáme kypřící prášek. Rozválíme na válečky, které nakrájíme na 10 cm špalíčky. Vkládáme je do vroucí, osolené vody. Vaříme zvolna asi 15 minut.

Švestky, cukr a rum vaříme pozvolna až na řídkou kaši. Propasírujeme ji přes síto. Na másle opražíme dozlatova strouhanku. Špalíčky polijeme omáčkou a posypeme strouhankou.

—————

Škubánky

 

  • 100 g brambor
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g krupice
  • 100 g másla
  • mletý mák
  • moučkový cukr

 

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Když jsou skoro uvařené, slijeme a uchováme polovinu vody. Brambory posypeme moukou. Část scezené vody nalijeme zpět na brambory, přikryjeme pokličkou a necháme propařit. Nakonec brambory opět scedíme, dobře rozmačkáme a dohladka rozmixujeme. Škubánky musí být tuhé, vykrajujeme je lžící namočenou v sádle a sypeme mákem s moučkovým cukrem.

—————

Škubánky s mákem

 

4 porce 

  • 500 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  • cukr
  • máslo
  • mák

 

Brambory dobře omyjeme, oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě úplně doměkka. Vodu z brambor částečně slijeme, brambory, které se nerozvařily, rozšťoucháme. Zahustíme je moukou a důkladně rozmícháme. Vytvoříme těsto, které necháme chvíli odpočinout. Poté vykrajujeme lžící škubánky, které  můžeme buď osmažit na másle, neo ještě povařit ve vroucí vodě asi 3 minuty. Podáváme polité rozpuštěným máslem, posypané cukrem a mákem.

—————