Žemlovky

Klasická žemlovka

Klasická žemlovka

4 porce

  • 10 rohlíků nebo 1 veka
  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • asi 8 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • sůl
  • 700 g jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 50 g rozinek
  • 50 g rozpuštěného másl
  • tuk na formu
  • moučkový cukr na posypání

Nakrájené rohlíky namočíme do mléka smíchaného se 2 vejci, 3 lžícemi cukru, kůrou a špetkou soli. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme je se lžící citronové šťávy, 2 lžícemi cukru a skořicí. Tvaroh smícháme se zbylým vejcem i cukrem, rozinkami a zbytkem citronové šťávy.

Do vymazané formy vrstvíme rohlíky, tvaroh, rohlíky, jablka a nakonec rohlíky, které pokapeme zbytkem mléčné lázně s máslem. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.

—————

Maková nepečená žemlovka

  • 250 g mletého máku
  • 6 tvrdších žemlí
  • 5 dl mléka
  • 6 lžic cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru

Rozinky necháme nabobtnat v horké vodě. Mléko s cukrem přivedeme k varu a polovinu nalijeme na žemle nakrájené na plátky. Mák, rozinky a mandle zalijeme druhou polovinou mléka a přidáme rum. Na dno oválné mísy střídavě pokládáme žemle a vrstvu makové směsi. Poslední vrstvu tvoří mák. Žemlovku uložíme na 2 hodiny do chladničky a před podáváním ji bohatě posypeme moučkovým cukrem.

—————

Tvarohová žemlovka s broskvemi

Tvarohová žemlovka s broskvemi

Doba přípravy: asi 40 minut

1 kousek asi 2 428 kJ/ 580 kcal

6 kousků

  • 50 g tuku
  • 1 bílá veka
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
  • 300 g broskví
  • tuk a strouhanka na vymazání formy
  • cukr moučka na posypání

Zapékací misku dobře vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo krupicí. Vejce rozšleháme s mlékem, cukrem a se špetkou soli. Veku (eventuálně starší rohlíky nebo housky) nakrájíme na plátky a dobře navlhčíme ve vaječné směsi. Broskve nejprve spaříme v horké vodě, pak oloupeme slupku a nakrájíme je na čtvrtiny.

Tvarohovou náplň připravíme tak, že smícháme polotučný tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem. Dobře promícháme v hladkou hmotu. Můžeme přidat i heru, potom bude náplň jemnější, ale pochopitelně trochu tučnější.

Namočenou veku skládáme do misky, prokládáme broskvemi a náplní z tvarohu. Nakonec povrch pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě přibližně při 180 °C asi 30 minut. Pečenou žemlovku podáváme horkou posypanou moučkovým cukrem.

TIP: Broskve můžeme nahradit meruňkami nebo jablky. Výborná je i tvarohová žemlovka bez ovoce. V tom případě do tvarohu přidáme 3 vejce, 100 g cukru, rozinky a citronovou kůru.

—————

Tvarohová žemlovka s višněmi

 

4 porce 

  • 300 g višní
  • 1 chlebíčková veka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 400 ml mléka
  • 5 vajec
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • máslo a strouhanka na zapékací misku

 

Tvaroh rozmícháme se dvěma vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.

Zbylá vejce rozšleháme se špetkou soli v mléce. Veku nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme v mléce s vejci.

Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Višně opláchneme a odstopkujeme.

Na dno misky rozložíme část plátků veky. Na ně naneseme tvaroh, višně a zbylé plátky. Pokapeme máslem a v troubě při 160 °C zapékáme asi 30 minut.

—————

Žemlovka s hruškami

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 039 kcal/ 4 354 kJ

4 porce 

  • 1 veka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 500 g hrušek
  • 500 ml mléka
  • 100 g rozinek
  • 100 g ořechů
  • 2 vanilkové cukry

Bílkový sníh: 

  • 3 bílky
  • 250 g krystalového cukru
  • máslo na vymazání pekáčků

 

Veku nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Zapékací misky nebo pekáčky vymažeme máslem. Měkký tvaroh dáme do misky, přidáme cukr s jedním vejcem a vyšleháme na hladkou krémovitou hmotu.

Hrušky oloupeme a nastrouháme nahrubo. V jiné misce rozmícháme mléko a zbylá vejce. Plátky veky namáčíme do tekutiny a klademe na dno pekáčků. Potřeme je vrstvou tvarohu , kterou poklademe strouhanými hruškami a posypeme rozinkami, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem.

Vše zakryjeme další vrstvou namočených plátků veky a povrch přelijeme zbylým rozmíchaným mlékem s vejci. Vložíme zapékací misky do trouby a zapékáme při 170 °C asi 15 minut. Zatím vyšleháme bílky s 1/3 cukru.

Zbylý cukr svaříme s trochou vody asi 10 minut a pak s pomocí drátěného očka uděláme zkoušku. Očko namočíme, foukneme jako do bublifuku, a když vyjdou bublinky, zašleháme do sněhu. Sníh dáme na předpečenou žemlovku a pečeme ještě asi 20 - 30 minut.

—————