Žemlovky
Klasická žemlovka
4 porce
- 10 rohlíků nebo 1 veka
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- asi 8 lžic krupicového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- sůl
- 700 g jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 50 g rozinek
- 50 g rozpuštěného másl
- tuk na formu
- moučkový cukr na posypání
Nakrájené rohlíky namočíme do mléka smíchaného se 2 vejci, 3 lžícemi cukru, kůrou a špetkou soli. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme je se lžící citronové šťávy, 2 lžícemi cukru a skořicí. Tvaroh smícháme se zbylým vejcem i cukrem, rozinkami a zbytkem citronové šťávy.
Do vymazané formy vrstvíme rohlíky, tvaroh, rohlíky, jablka a nakonec rohlíky, které pokapeme zbytkem mléčné lázně s máslem. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.
—————
Maková nepečená žemlovka
- 250 g mletého máku
- 6 tvrdších žemlí
- 5 dl mléka
- 6 lžic cukru
- 50 g rozinek
- 50 g nasekaných mandlí
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce moučkového cukru
Rozinky necháme nabobtnat v horké vodě. Mléko s cukrem přivedeme k varu a polovinu nalijeme na žemle nakrájené na plátky. Mák, rozinky a mandle zalijeme druhou polovinou mléka a přidáme rum. Na dno oválné mísy střídavě pokládáme žemle a vrstvu makové směsi. Poslední vrstvu tvoří mák. Žemlovku uložíme na 2 hodiny do chladničky a před podáváním ji bohatě posypeme moučkovým cukrem.
—————
Tvarohová žemlovka s broskvemi
Doba přípravy: asi 40 minut
1 kousek asi 2 428 kJ/ 580 kcal
6 kousků
- 50 g tuku
- 1 bílá veka
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 4 lžíce cukru krupice
- špetka soli
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50 g másla
- 300 g broskví
- tuk a strouhanka na vymazání formy
- cukr moučka na posypání
Zapékací misku dobře vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo krupicí. Vejce rozšleháme s mlékem, cukrem a se špetkou soli. Veku (eventuálně starší rohlíky nebo housky) nakrájíme na plátky a dobře navlhčíme ve vaječné směsi. Broskve nejprve spaříme v horké vodě, pak oloupeme slupku a nakrájíme je na čtvrtiny.
Tvarohovou náplň připravíme tak, že smícháme polotučný tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem. Dobře promícháme v hladkou hmotu. Můžeme přidat i heru, potom bude náplň jemnější, ale pochopitelně trochu tučnější.
Namočenou veku skládáme do misky, prokládáme broskvemi a náplní z tvarohu. Nakonec povrch pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě přibližně při 180 °C asi 30 minut. Pečenou žemlovku podáváme horkou posypanou moučkovým cukrem.
TIP: Broskve můžeme nahradit meruňkami nebo jablky. Výborná je i tvarohová žemlovka bez ovoce. V tom případě do tvarohu přidáme 3 vejce, 100 g cukru, rozinky a citronovou kůru.
—————
Tvarohová žemlovka s višněmi
4 porce
- 300 g višní
- 1 chlebíčková veka
- 500 g měkkého tvarohu
- 400 ml mléka
- 5 vajec
- 160 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- špetka citronové kůry
- špetka soli
- máslo a strouhanka na zapékací misku
Tvaroh rozmícháme se dvěma vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
Zbylá vejce rozšleháme se špetkou soli v mléce. Veku nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme v mléce s vejci.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Višně opláchneme a odstopkujeme.
Na dno misky rozložíme část plátků veky. Na ně naneseme tvaroh, višně a zbylé plátky. Pokapeme máslem a v troubě při 160 °C zapékáme asi 30 minut.
—————
Žemlovka s hruškami
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 1 039 kcal/ 4 354 kJ
4 porce
- 1 veka
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g krystalového cukru
- 3 vejce
- 500 g hrušek
- 500 ml mléka
- 100 g rozinek
- 100 g ořechů
- 2 vanilkové cukry
Bílkový sníh:
- 3 bílky
- 250 g krystalového cukru
- máslo na vymazání pekáčků
Veku nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Zapékací misky nebo pekáčky vymažeme máslem. Měkký tvaroh dáme do misky, přidáme cukr s jedním vejcem a vyšleháme na hladkou krémovitou hmotu.
Hrušky oloupeme a nastrouháme nahrubo. V jiné misce rozmícháme mléko a zbylá vejce. Plátky veky namáčíme do tekutiny a klademe na dno pekáčků. Potřeme je vrstvou tvarohu , kterou poklademe strouhanými hruškami a posypeme rozinkami, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem.
Vše zakryjeme další vrstvou namočených plátků veky a povrch přelijeme zbylým rozmíchaným mlékem s vejci. Vložíme zapékací misky do trouby a zapékáme při 170 °C asi 15 minut. Zatím vyšleháme bílky s 1/3 cukru.
Zbylý cukr svaříme s trochou vody asi 10 minut a pak s pomocí drátěného očka uděláme zkoušku. Očko namočíme, foukneme jako do bublifuku, a když vyjdou bublinky, zašleháme do sněhu. Sníh dáme na předpečenou žemlovku a pečeme ještě asi 20 - 30 minut.
—————