Sladké knedlíky

Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou

4 porce

Knedlíčky:

  • 1 nakrájený rohlík
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 150 g měkkého tvarohu
  • sůl
  • 100 g dětské krupičky

Omáčka:

  • 250 g nakrájených jahod
  • asi 50 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 4 lžíce pražených mandlových lupínků a meduňka na ozdobu

Rohlík zalijeme jogurtem. Bílky oddělíme a vyšleháme sníh. Žloutky utřeme s 20 g másla, tvarohem a špetkou soli. Přidáme rohlík, krupičku a sníh. Vypracujeme měkčí těsto, z kterého vytvarujeme 16 kuliček. Necháme 5 minut odpočinout a pak vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Po uvaření ihned potřeme rozpuštěným máslem.

1/2 jahod povaříme v 50 ml vody s cukrem. Poté je rozmačkáme a přilijeme ve 100 ml vody rozmíchaný pudinkový prášek. Minutu povaříme a přidáme zbylé jahody.

—————

Knedlíčky s omáčkou z malin a sektu

Knedlíčky s omáčkou z malin a sektu

4 porce

  • 250 g mražených malin
  • 250 ml sektu
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 3 plátky toastového chleba
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 80 g změklého másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 50 g strouhanky
  • moučkový cukr na posypání
  • 12 malin a bylinky na ozdobu

Maliny nasypeme do kastrůlku, přidáme sekt, 3 lžíce cukru a necháme zvolna vařit. Když omáčka zhoustne, přecedíme ji přes hustý cedník a udržujeme v teple.

Střídku chleba rozmělníme v sekacím strojkuk. Tvaroh utřeme s 50 g másla. Přidáme mouku, chlebovou drť, vejce, špetku soli a vše promícháme, dokud se suroviny nespojí. Vymodelujeme knedlíčky, které zvolna vaříme v osolené a zbylým cukrem oslazené vodě.

Na másle osmažíme strouhanku a obalíme v ní knedlíčky.

—————

Švestkové knedlíky

Doba přípravy: 50 minut

4 porce 

  • 500 ml mléka
  • 300 g másla
  • sůl
  • 350 g hrubé mouky
  • 4 celá vejce
  • 500 g čerstvých švestek
  • 250 g tvrdého tvarohu
  • 250 g moučkového cukru
  • hrubá mouka na vál

 

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 100 g másla, špetku soli a všechno dohromady svaříme. Potom přisypeme mouku a důkladně mícháme tak dlouho, až těsto vytvoří kouli, která se nechytá vařečky ani stěny nádoby. Těsto přemístíme do mísy a necháme je vychladnout. Pak postupně vmícháme vejce a dobře je do těsta zapracujeme.

Švestky očistíme, omyjeme a vypeckujeme. Těsto dáme na pomoučněný vál a vytvoříme z něj dlouhý váleček, který nakrájíme na 3 - 4 cm velké kousky. Trochu je zploštíme a do každého kousku pečlivě zabalíme půlku švestky.

Knedlíky vkládáme do hrnce s vroucí, mírně osolenou vodou a za občasného zamíchání vaříme asi 8 minut. Hotové knedlíky vyjmeme a necháme okapat.

Tvaroh nastrouháme nebo rozdrobíme. Zbylé máslo rozpustíme, nalijeme do mísy a horké knedlíky v něm pěkně obalíme. Potom knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme je ještě zbylým máslem z mísy, posypeme tvarohem a moučkovým cukrem. Navrch je můžeme  ozdobit lístkem bylinky.

—————