Sladké knedlíky
Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou
4 porce
Knedlíčky:
- 1 nakrájený rohlík
- 200 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 40 g másla
- 150 g měkkého tvarohu
- sůl
- 100 g dětské krupičky
Omáčka:
- 250 g nakrájených jahod
- asi 50 g krupicového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 4 lžíce pražených mandlových lupínků a meduňka na ozdobu
Rohlík zalijeme jogurtem. Bílky oddělíme a vyšleháme sníh. Žloutky utřeme s 20 g másla, tvarohem a špetkou soli. Přidáme rohlík, krupičku a sníh. Vypracujeme měkčí těsto, z kterého vytvarujeme 16 kuliček. Necháme 5 minut odpočinout a pak vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Po uvaření ihned potřeme rozpuštěným máslem.
1/2 jahod povaříme v 50 ml vody s cukrem. Poté je rozmačkáme a přilijeme ve 100 ml vody rozmíchaný pudinkový prášek. Minutu povaříme a přidáme zbylé jahody.
—————
Knedlíčky s omáčkou z malin a sektu
4 porce
- 250 g mražených malin
- 250 ml sektu
- 6 lžic krupicového cukru
- 3 plátky toastového chleba
- 500 g měkkého tvarohu
- 80 g změklého másla
- 50 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 50 g strouhanky
- moučkový cukr na posypání
- 12 malin a bylinky na ozdobu
Maliny nasypeme do kastrůlku, přidáme sekt, 3 lžíce cukru a necháme zvolna vařit. Když omáčka zhoustne, přecedíme ji přes hustý cedník a udržujeme v teple.
Střídku chleba rozmělníme v sekacím strojkuk. Tvaroh utřeme s 50 g másla. Přidáme mouku, chlebovou drť, vejce, špetku soli a vše promícháme, dokud se suroviny nespojí. Vymodelujeme knedlíčky, které zvolna vaříme v osolené a zbylým cukrem oslazené vodě.
Na másle osmažíme strouhanku a obalíme v ní knedlíčky.
—————
Švestkové knedlíky
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 500 ml mléka
- 300 g másla
- sůl
- 350 g hrubé mouky
- 4 celá vejce
- 500 g čerstvých švestek
- 250 g tvrdého tvarohu
- 250 g moučkového cukru
- hrubá mouka na vál
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 100 g másla, špetku soli a všechno dohromady svaříme. Potom přisypeme mouku a důkladně mícháme tak dlouho, až těsto vytvoří kouli, která se nechytá vařečky ani stěny nádoby. Těsto přemístíme do mísy a necháme je vychladnout. Pak postupně vmícháme vejce a dobře je do těsta zapracujeme.
Švestky očistíme, omyjeme a vypeckujeme. Těsto dáme na pomoučněný vál a vytvoříme z něj dlouhý váleček, který nakrájíme na 3 - 4 cm velké kousky. Trochu je zploštíme a do každého kousku pečlivě zabalíme půlku švestky.
Knedlíky vkládáme do hrnce s vroucí, mírně osolenou vodou a za občasného zamíchání vaříme asi 8 minut. Hotové knedlíky vyjmeme a necháme okapat.
Tvaroh nastrouháme nebo rozdrobíme. Zbylé máslo rozpustíme, nalijeme do mísy a horké knedlíky v něm pěkně obalíme. Potom knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme je ještě zbylým máslem z mísy, posypeme tvarohem a moučkovým cukrem. Navrch je můžeme ozdobit lístkem bylinky.
—————