Slepice

Slepice na divoko

4 porce

  • 1 slepice
  • 10 g kořenové zeleniny
  • 5 g rajčatového protlaku
  • 5 g švestkových povidel
  • 0,5 l červeného vína
  • sůl
  • pepř

Omytou slepici rozporcujeme. Očištěnou, hrubě nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do mírně rozpáleného oleje a dozlatova opečeme. Pak přidáme hrubě krájenou cibuli a vše pomalu restujeme dotmava. Přilijeme rajčatový protlak, povidla a znovu dobře orestujeme. Tento základ podlijeme červeným vínem a vodou, přidáme porce slepice a udusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a základ zredukujeme na polovinu. Omáčku zahustíme tmavou jíškou, osolíme, opepříme a nalijeme na jednotlivé porce slepice. Podáváme s rýží.

—————

Slepice na paprice

4 porce

  • 1 slepice
  • 1 cibule
  • 0,5 l smetany
  • 0,5 l mléka
  • olej
  • paprika mletá sladká
  • sůl
  • pepř

Slepici omyjeme, rozporcujeme a osolíme. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme papriku, krátce zpěníme a ihned zalijeme vodou, aby pokrm nezhořkl. Vše pak přivedeme k varu. Do vývaru vložíme porce slepice a udusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou. Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, podle potřeby osolíme a opepříme. Do omáčky vrátíme maso a krátce povaříme, aby se propojila chuť. Podáváme například s chlupatým knedlíkem.

—————

Slepice na žampionech

 

4 porce

 

  • 4 porce slepice
  • sůl, mletý pepř
  • kousek másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • petrželka
  • 150 g žampionů
  • 1 žloutek
  • citronová šťáva
  • tymián

 

Porce slepice zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme trochou prochladlého vývaru ze slepice, rozšleháme a za častého míchání vaříme 20 minut. Žampiony nakrájíme na plátky, zakapeme citronovou šťávou a podusíme na másle.

Omáčku můžeme procedit, přidáme do ní částečně vykostěné porce slepice, usekanou petrželku, pepř, tymián, žampiony a podusíme. Ochutíme ji citronovou šťávou a zjemníme žloutkem rozmíchaným v trošce vlažného vývaru, již nevaříme. Podáváme s toasty.

—————

Slepice v křenové omáčce

 

4 porce

 

  • 1 malá slepice
  • 50 g křenu
  • 1 cibule
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 120 ml smetany
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 3 kuličky novéh koření
  • dle chuti cukr a ocet

 

Jíška:

  • 40 g másla
  • 60 g hladké mouky

 

Ve větším hrnci pozvolna vaříme očištěnou slepici. Přidáme sůl s kořením, kořenovou zeleninu a cibuli. Poloměkkou zeleninu vyjmeme a nakrájíme nadrobno. Slepici dovaříme doměkka a maso obereme.

Připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 500 ml přecezeného vývaru a rozšleháme. Vložíme zeleninu s masem a asi 15 minut povaříme.

Omáčku dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme smetanou. Vmícháme nastrouhaný křen a prohřejeme.

—————

Slepičí maso se skleněnými nudlemi

  • 1 slepice
  • skleněné nudle
  • čínská zeleninová směs
  • houba Jidášovo ucho
  • omáčka sweet and sour
  • sůl
  • pepř

Očištěnou slepici uvaříme doměkka, maso obereme a pokrájíme. Skleněné nudle namočíme na 20 minut do vroucí vody a scedíme. Mezitím na oleji orestujeme slepičí maso, přidáme čínskou zeleninu, osolíme a opečeme. Zalijeme omáčkou sweet and sour, vložíme hotové skleněné nudle a podáváme.

—————