Aspiky a rosoly

Aspiková bábovka Vegi

 

 

  • 1/2 kg karotky
  • 1 květák
  • 1 brokolice
  • 2 kostky zeleninového bujonu
  • 2 sáčky želatiny (50 g)
  • sůl
  • citronová šťáva nebo ocet podle chuti

 

Zeleninu očistíme, omyjeme a uvaříme v přisoleném zeleninovém vývaru. Na posledních 5 minut varu přidáme růžičky brokolice. Vývar scedíme, odměříme 1 litr (podle potřeby zředíme vodou na 1 litr) a při teplotě asi 50°C vmícháme želatinu předem namočenou ve studené vodě. Do formy nalijeme trochu rozpuštěné želatiny ve vývaru (případně dosolenou a mírně okyselenou) a necháme v chladu ztuhnout. Pak postupně klademe jednotlivé druhy zeleniny, vždy zalijeme a po zatuhnutí pokračujeme dalším druhem. Celou vychladlou bábovku pomocí nahřáté utěrky vyklopíme a podáváme.

—————

Aspikový dort

 

Doba přípravy: 2 hodiny

4 porce

  • 12 plátků šunky
  • 1/2 kg vlašského salátu
  • 30 dkg eidamu
  • ochucené pomazánkové máslo
  • 15 dkg šunkového salámu
  • 2 želatiny na vaječnou tlačenku
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • červená a zelená paprika, cibule, mrkev, petrželka

Plátky šunky srolujeme a naplníme vlašským salátem. Na dně formy je zalijeme první vrstvou ochucené želatiny. Během tuhnutí připravíme sýrovou roládu.

Eidam vložíme do mikrotenového sáčku a ve vodní lázni opatrně zahříváme. Když je sýr vláčný, rozválíme ho do tenkého obdélníku, potřeme pomazánkovým máslem a srolujeme. Po ztuhnutí nakrájíme na plátky, poklademe na šunkové rolky v želatině a vytvoříme tak další patro dortu. Zakryjeme plátky šunkového salámu a ozdobíme vejcem a zeleninou.

Opatrně zalijeme další vrstvou želatiny a dáme alespoň na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Pak opatrně vyjmeme z dortové formy a dozdobíme.

—————

Domácí sulc

 

 

  • 250 g vařeného nebo pečeného masa (vepřové, kuřecí)
  • 1 vařená karotka
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 1/2 l vody
  • 25 g želatiny v prášku
  • čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva nebo ocet
  • sůl

 

Maso nakrájíme na kostičky, na stejné kostičky nakrájíme také karotku a okurky. Želainu namočíme v trošce vody a pak ji rozpustíme v teplém (nevaříme) roztoku vody se solí, pepřem a podle chuti okyselíme. Smícháme všechno a naplníme formy na bábovičky a necháme ztuhnout. Bábovičky vyklopíme a ozdobíme zeleninou. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

—————

Drůbeží lahůdková huspenina

 

  • 1 kuře
  • 1 1/4 l vody
  • 2 kostky slepičího bujonu
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • 8 zrnek pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • mletý pepř
  • koriandr

 

Želatina:

  • 6 lžic vody
  • 6 lžiček práškové želatiny

 

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl, koření, bujon, kuře a vaříme doměkka. Maso nakrájíme na větší kostky, kůži umeleme, vývar přecedíme. Želatinu přelijeme studenou vodou, necháme 10 minut nabobtnat. 6 dcl vývaru přivedeme k varu, pak odstavíme, přidáme želatinu a 4 minuty mícháme, dokud se nerozpustí. V míse smícháme s masem, necháme ztuhnout.

—————

Kuřecí terina po zahradnicku

 

4 porce 

  • 300 g kuřecích stehýnek (bez kostí a kůže)
  • 200 g kuřecích prsíček
  • 150 g brokolice rozebrané na malé kousky (košťál na kostičky)
  • 120 g mraženého hrášku
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 100 g plátkové šunky
  • lžička citronové kůry
  • mletý bílý pepř
  • 120 ml 12% smetany
  • sůl
  • máslo na vymazání formy
  • forma na paštiku

 

Mrkev a košťál vložíme do osolené vroucí vody. Když změknou, na chvilku přidáme hrášek a kousky brokolice.

Stehýnka a šunku nakrájíme na malé kostičky, přidáme citronovou kůru, sůl, pepř a promícháme.

Prsíčka nakrájená nadrobno, sůl a smetanu mixujeme. Když hmota získá pastovitou konzistenci, přidáme ji se zeleninou ke stehýnkům. Promícháme.

Formu naplníme směsí. Do pekáčku nalijeme 3 cm vroucí vody a postavíme do něj formu. Pečeme 70 minut při 160 °C. Druhý den vyklopíme.

—————

Losos ve vinném aspiku

 

 

  • 3-4 plátky lososa silné asi 1,5 cm
  • ocet
  • 5,5 dl vody
  • 1-2 lžíce cukru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 oloupaná kolečka citrónu
  • 2 zrnka nového koření
  • 5 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • worcester
  • 40 g sypké želatiny
  • 3-4 lžíce bílého vína
  • citrónová šťáva
  • zelenina na obložení (kousky různobarevných paprik, hrášek, kukuřičná zrna, kousek sterilované okurky apod.)

 

Plátky lososa pokapeme octem a uložíme asi na hodinu do chladničky. Ve vhodně velkém kastrolu uvedeme do varu 4,5 dl vody, dvě lžíca octa,sůl, cibuli, koření,kolečka citrónu, worcester, přidáme porce lososa, vše přihřejeme asi na 90°C a při této teplotě vaříme 10-12 minut. Sejmeme z plotýnky a necháme ve vývaru vychladnout.

Želatinu rozmícháme v jednom decilitru vody a necháme nabobtnat (podle návodu). Porce lososa vyjmeme, opatrně vykostíme, popřípadě odstraníme kůži a vložíme do rovné mísy (nebo do dortové formy). Vývar odmastíme, procedíme, doplníme na objem 4,5 dl, přidáme cukr, citrónovou šťávu a zahřejeme asi na 60°C. Sejmeme z plotýnky, vmícháme želatinu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Vývar dochutíme cukrem, vínem a citrónovou šťávou a opět vychladíme.

Nalijeme jej opatrně na porce lososa, kterého obložíme nakrájenou zeleninou a necháme v chladničce ztuhnout (nejlépe přes noc). K lososu můžeme podávat malou dávku majonézy.

—————

Lososová pěna

 

2 porce 

  • 90 g uzeného lososa
  • 90 g zakysané smetany
  • 180 g (1 balení) sýra Cottage cheese Meggle
  • 135 ml smetany ke šlehání
  • 15 g želatiny
  • sůl
  • olivový olej na vymazání formy
  • potravinová fólie

 

Formu na biskupský chlebíček vymažeme olivovým olejem a vyložíme fólií. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Lososa umixujeme se zakysanou smetanou, přidáme cottage a osolíme. Želatinu zbavíme přebytečné vody a mírně zahříváme, dokud se nerozpustí. Nesmí se vařit. Směs s lososem lehce nahřejeme a rozmícháme v ní želatinu. Jak začne houstnout, zapracujeme dotuha ušlehanou šlehačku. Pak jí naplníme připravenou formu a necháme ztuhnout v chladu. Před podáváním nakrájíme na plátky a zdobíme lístky salátů, cherry rajčátky či několika kapkami dresinku.

—————

Papriková trikolora

 

 

  • 100 g červené papriky
  • 100 g zelené papriky
  • 100 g žluté papriky
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 3 lžíce vývaru nebo vody
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 1 smetana ke šlehání
  • 20 g želatiny

 

Postupně, podle barev na másle podusíme třetinu drobně pokrájené cibule, papriku, přidáme víno a vývar a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a protlačíme sítkem. Za tepla rozšleháme s třetinou namočené želatiny, ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem, lehce promícháme s třetinou ušlehané smetany a naplníme do misky. Necháme v chladu a pokračujeme stejným postupem s další barvou papriky. Po úplném zatuhnutí všech barevných vrstev trikoloru krájíme nebo vykrajujeme lžící namočenou v horké vodě a podáváme jako efektní předkrm.

—————

Šunkový dort v aspiku

 

Doba přípravy: 45 minut (bez tuhnutí)

1 porce je asi 740 kJ/ 175 kcal

8 porcí

  • 400 g šunky
  • 4 nakládané okurky
  • 4 vejce
  • 50 g nakládané kapie
  • 50 g dortové želatiny
  • 1 l vody
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • citronová šťáva
  • sůl
  • hlávkový salát

Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme. Jedno nakrájíme na osminky a ostatní na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka a sterilovanou kapii na proužky. Připravíme si dortovou formu o průměru asi 16 cm a želatinu (50 g želatiny zalijeme 1 l studené vody a necháme 30 minut nabobtnat).

Potom želatinu opatrně zahřejeme ve vodní lázni maximálně na 60 °C a mícháme do úplného rozpuštění. Nikdy ji nevaříme - var ničí rosolovací vlastnosti želatiny. Necháme pomalu chladnout, ochutíme na sladkokyselou chuť jablečným octem, cukrem, citronovou šťávou a osolíme. Zchladlou, mírně želírující hmotu nalijeme do formy přibližně v 0,5 cm vrstvě a necháme ztuhnout. Na ni položíme vrstvu šunky, plátky vajec, okurky a kapie. Znovu zalijeme vrstvou želatiny a opět necháme ztuhnout. Tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu pravidelně upravíme z osminek vajec, mezi ně ozdobně položíme nakrájené okurky, kapie, nakonec vše zalijeme želatinou a dáme do chladničky ztuhnout. Pak rosol vyklopíme, nakrájíme a obložíme salátem.

—————

Vaječný sýrový dort

 

 

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g selského bílého jogurtu Hollandia
  • 5 vajec natvrdo
  • 150 g cherry rajčat
  • 1,5 dl bílého vína
  • 50 g čerstvého špenátu
  • svazek jarní cibulky
  • svazek ředkviček
  • 6 plátků želatiny
  • čerstvá meduňka (listy)
  • petrželová nať
  • vegeta

 

Tvaroh smícháme s jogurtem a utřeme na hladkou směs. Pak přidáme hrubě sekané špenátové listy, krájenou cibulku (i s natí) a malé dílky ředkviček. Okořeníme vegetou, drobně sekanou meduňkou i petrželkou a vše dobře promícháme. Do bílého vína namočíme želatinu a necháme bobtnat. Pak ji přihřejeme a přidáme k ní tvarohovou směs. Znovu dobře promícháme a poté začneme plnit dortovou formu. Směs prokládáme kousky rajčat a vajec. Dort uložíme do chladu aspoň na 12 hodin. Podáváme na lůžku ze zeleného  salátu, nejlépe se sklenkou mladého ovocného rosé.

—————