Jednohubky, chlebíčky

Bombastické jednohubky

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce 930 kJ

4 porce

 

  • 4 kuřecí řízky
  • sůl, pepř
  • koření arabská směs
  • 100 g šunky
  • 100 g lososa na plátky
  • balíček plátkového sýra
  • rostlinný olej
  • červená paprika

 

Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme arabskou směsí. Usmažíme je a necháme vystydnout. Plátky masa nakrájíme na čtverečky o velikosti asi 3 x 3 cm. Na podobné čtverečky nakrájíme i sýr, losos a šunku. Na delší párátka napichujeme kuřecí maso, na ně šunku, sýr a losos. Vršek posypeme mletou paprikou, nebo přikryjeme kouskem čerstvé.

—————

Celerové kuličky

 

 

  • 2 řapíky stonkového celeru
  • 65 g nivy
  • 100 g taveného sýra
  • 1 lžíce brandy nebo šlehačky
  • zelená petrželka
  • 2 lžíce strouhanky
  • červená paprika

 

Jemně nasekaný celer rozmixujeme se sýry a brandy. Vlhkou rukou tvoříme malé kuličky - jednohubky, které obalíme ve strouhance. Strouhanku předem trochu opražíme nasucho a promícháme s nasekanou petrželkou. Každou kuličku ozdobíme kouskem červené papriky.

—————

Harlekýnský chlebíček

 

Polovinu veky vydlabeme a plníme touto směsí: 10 dkg smetanového sýra, 5 dkg másla, sůl, lžička hořčice, 1 vejce vařené natvrdo, sterilizovaná okurka, 6 dkg měkkého salámu, sterilizovaná kapie, mletý pepř

Vše dobře promícháme, dochutíme a plníme do veky. V alobalu ji dáme ztuhnout do ledničky a pak krájíme na tenké plátky.

—————

Holandské řezy

 

 

  • krájený sýr eidam o síle asi 3 mm (45%)
  • na plátky nakrájená šunka
  • krém Bonjoure s křenovou příchutí
  • čerstvá paprika různých barev

 

Plátek sýru potřeme krémem, na něj dáme šunku, opět potřeme a tak to opakujeme až máme 5 až 6 vrstev. Poslední vrstva může být buď sýr nebo šunka. Vše zabalíme do fólie a dáme do ledničky ztuhnout. Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, připíchneme kostičku papriky na ozdobu.

—————

Masové lodičky

 

12 kousků 

  • 300 g mletého masa
  • 1 žemle z předešlého dne (bez kůrky)
  • 60 ml smetany
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • olej na vymazání pekáčku

 

Dozdobení:

  • kousky sýra nebo uzeniny, čerstvá nebo sterilovaná zelenina

 

Kostičky žemle zalijeme smetanou. Mleté maso, žemli, kostičky cibule, prolisovaný česnek, koření a sůl propracujeme. Necháme 30 minut proležet.

Pekáček vymažeme olejem. Z proleželé masové hmoty vymodelujeme malé kuličky a rozložíme je do pekáčku. V troubě při 200 °C pečeme 10 - 15 minut.

Upečené kuličky dozdobíme pomocí párátek kousky sýra nebo uzeniny a zeleninou. Lodičky můžeme podávat s pikantními omáčkami nebo chutney.

—————

Okurkové lodičky se sýrovou pěnou

Doba přípravy: asi 20 minut

1 porce přibližně 2 135 kJ/510 kcal

4 porce

  • 2 štíhlé zelené okurky
  • 150 g nivy
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 50 g růžového kaviáru
  • 50 g černého kaviáru
  • 2 citrony
  • 125 g másla
  • zelený kopr
  • petrželka
  • šalvěj

Okurky omyjeme a osušíme. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme nivu. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme nastrouhaný sýr. Nakonec přidáme celou dávku tvarohu. Tvarohem zjemníme chuť pomazánky, aby aromatický sýr nepřekrýval chuť kaviáru.

Citrony omyjeme pod tekoucí teplou vodou a po osušení je oloupeme. Nesmí na nich zůstat ani bílá vnitřní část kůry. Čerstvé okurky nakrájíme na šikmé asi 1 cm silné plátky. Utřený sýr dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a nastříkáme jej po obvodu okurkových řezů. Růžový kaviár malou lžičkou upravíme do středu okurkové lodičky a takto zpracujeme celé balení. Potom stejně postupujeme s černým kaviárem. U černého kaviáru, který bývá často přibarvován, musíme dát pozor, aby černě nezabarvil utřený světlý sýr. Oloupané citrony rozkrojíme podélně na čtvrtky a z nich krájíme malé trojúhelníčky, kterými doplníme okurkové lodičky. Nakonec pro ozdobu i pro dochucení přidáme snítky kopru a ostatních bylinek. Lodičky opatrně přendáme na mísu a podáváme vychlazené jako předkrm.

 

—————

Okurkové rolky

 

 

  • 1 salátová okurka
  • 200 g lučiny
  • 1 lžíce drceného uzeného lososa
  • sterilovaná kapie na ozdobu

 

Z omyté okurky podélně nakrájíme tenké plátky. Lučinu našleháme s drceným lososem, plátky potřeme, stočíme do ruličky, spíchneme párátkem a ozdobíme kouskem kapie.

—————

Pikniková veka

  • veka
  • máslo
  • hořčice
  • sůl
  • na kousky nakrájený salám
  • tvrdý sýr
  • kyselá okurka
  • vejce uvařené natvrdo

Vece uřízneme na obou stranách špičky, pak z ní vytáhneme střídku, takže zůstane pouze obal. Do misky dáme máslo, najemno nakrájený sýr, salám, okurku a vejce. Přidáme hořčici, sůl a polovinu střídy z veky, všechno důkladně promícháme a touto směsí veku naplníme. Dáme na noc do lednice. Před konzumací krájíme ostrým nožem na plátky. Hodí se jako příjemné občerstvení při cestování.

—————

Plněná kořeněná cuketová kolečka

 

 

  • 4 menší cukety
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 40 g strouhaného sýra
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Omyté cukety povaříme v mírně osolené vodě doměkka. Musí však zůstat pevné a křupavé. Pak seřízneme špičky a opatrně je vydlabeme. Dužinu jemně nakrájíme a smícháme s kořením, strouhaným sýrem, pomletými ořechy, jogurtem, mírně osolíme, opepříme a směsí cukety naplníme. Dáme aspoň na hodinu do chladničky. Cukety pokrájíme na kolečka a podáváme.

—————

Plněná veka na 2 zpúsoby

 

 4 porce 

  • 1 velká veka
  • 1 masová konzerva
  • 3 tavené sýry
  • svazek ředkviček
  • 4 lžíce másla
  • sůl, mletý pepř
  • kari koření
  • špetka chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 zelená paprika

 

Veku rozpůlíme a střed vydlabeme. Masovou konzervu umeleme a utřeme s taveným sýrem a rozměklým máslem.

Ředkvičky nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi, kterou rozdělíme na dva díly. Jeden ochutíme kari kořením. Do druhé směsi přidáme čili, zelenou papriku nakrájenou na kostičky.

Obě směsi vtlačíme do otvorů ve vece a necháme v chladnu zatuhnout (nejlépe zabalené v alobalu).

Dobře vychladlé krájíme na kolečka 2 cm silná.

---------------------------------------------------------------------------------------

  • 1 veka
  • 2 krémové sýry
  • 25 dkg šunkového salámu
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • sterilované okurky
  • červená paprika
  • máslo
  • sůl
  • pepř

 

Veku podélně rozkrojíme, z obou polovin vydlabeme střídku a dovnitř napěchujeme směs ze všech surovin uvedených v rozpisu, které smísíme se zbylou střídkou z veky. Dáme vychladit a pak krájíme na plátky.

—————