Plněná vejce

Pikantní vejce plněná hermelínovou pěnou

 

Doba přípravy: 20 minut

1  porce asi 1 087 kJ/ 259 kcal

4 porce

  • 4 vejce
  • 2 hermelíny (200 g)
  • 60 ml 33% smetany
  • 20 ml vodky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetka cayenského pepře
  • 1 červená paprika
  • pažitka
  • salát na ozdobení

Vejce uvaříme natvrdo (8 - 10 minut), necháme vychladnout, oloupeme a podélně rozkrojíme na dvě poloviny. Z hermelínu odkrojíme kůrčičku. Vnitřek dáme do mixéru, zalijeme vodkou, smetanou, ochutíme mletou paprikou a pepřem. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu.

Hermelínovou náplň rozdělíme na půlky vajec a ozdobíme na nudličky nakrájenou paprikou a pažitkou. Naplněná vejce podáváme ozdobená listy salátu či jinou zeleninou.

—————

Plněná vejce na 9 způsobů

 

Vaječné soudečky se sýrovým krémem

Doba přípravy: 10 minut + doba vaření vajec     (8 minut)

1 kus = 200 kcal/ 840 kJ

 

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 40 g másla
  • 30 g nivy
  • sůl
  • 30 g trvanlivého salámu
  • zelenina na ozdobu

 

Z vajec odkrojíme oba konce, žloutky vyjmeme malou lžičkou, rozmělníme je vidličkou, přidáme změklé máslo, jemně nastrouhanou nivu, špetku soli a ušleháme krém. Naplníme jej do vajec, ta postavíme na mísu a zbylým krémem vejce ozdobíme. Vejce obložíme kornoutky ze salámu a zeleninou a podáváme.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vejce v šunkových kornoutech

 

Doba přípravy: 10 minut + vaření vajec (8 minut)

1 kus = 105 kcal/ 440 kJ

 

  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 20 g másla
  • sardelová pasta nebo hořčice
  • 40 g měkkého taveného sýru
  • 4 plátky šunky (po 15 g)

 

Vejce rozkrojíme podélně na půlky, spodní část bílků velmi mírně skrojíme, žloutky vyjmeme, rozmělníme vidličkou nebo prolisujeme, přidáme rozmělněný sýr, změklé máslo, sardelovou pastu nebo hořčici a vše napěníme. Půlky vajec naplníme, postavíme do šunkových kornoutů a obložíme zeleninou.

---------------------------------------------------------------------------------------

Vejce v debrecínské pečeni

 

Doba přípravy: 10 minut + vaření vajec (8 minut)

1 kus = 512 kJ

 

  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 20 g másla
  • 40 g měkkého taveného sýra
  • mletá sladká paprika
  • 15 g kečupu
  • 4 plátky debrecínské pečeně (60 g)

Uvařená vychladlá vejce rozkrojíme podélně na půlky, spodní část bílků jemně skrojíme, žloutky vyjmeme, rozmělníme vidličkou nebo prolisujeme, přidáme rozmělněný sýr, změklé máslo, papriku, kečup a vše napěníme. Půlky vajec naplníme, postavíme do kornoutků z debrecínské pečeně a obložíme zeleninou.

---------------------------------------------------------------------------------------

Plněná vejce s hořčicovým krémem

 

12 kousků

  • 6 vajec
  • 50 g másla
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • olivy, kousek papriky a petrželka na dozdobení
  • sůl
  •  

Vejce uvaříme natvrdo. Když zchladnou, oloupeme je a podélně rozpůlíme.

Žloutky vyjmeme a prolisujeme přes jemné sítko do misky. Do misky se žloutky přidáme změklé máslo, pomazánkové máslo a obě hořčice. Vše osolíme a vyšleháme do pěny.

Vaječnou náplň přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a nastříkáme ji do bílkových mističek. Dozdobíme olivami, petrželkou a paprikou.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vejce plněná uherskou pěnou

 

  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 100 g másla
  • 50 g uherského salámu
  • 50 g taveného sýra

 

Vejce oloupeme a rozpůlíme. Čtyři kolečka uherského salámu neháme na ozdobu stranou, zbytek salámu rozmixujeme se žloutky, sýrem a máslem. Pěnu ozdobně nastříkáme na bílky, dozdobíme kornoutky salámu a zeleninou.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vejce s lososovou pěnou

 

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 4 menší plátky uzeného lososa
  • 150 g másla
  • citron
  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. řeřicha, kopr, petrželka)

 

Vejce oloupeme, napříč rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Nastrouháme je a ušleháme s máslem a dvěma plátky lososa, drobně posekanými, do pěny. Naplníme bílky, spojíme je k sobě, nahoru nastříkáme pěnu a ze zbylých plátků lososa nakrájíme proužky a stočíme je do růžiček. Růžičkami a bylinkami vejce ozdobíme. Pokapeme citronem a podáváme jako chutný předkrm.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vejce se šproty

 

  • 4 natvrdo vařená vejce
  • asi 8 - 10 šprotů
  • 150 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1/2 lžičky sardelové pasty
  • zelená petrželka

 

Vejce oloupeme, vyjmeme žloutky a ušleháme je s máslem, rozmačkanými šproty (4 necháme na ozdobu) a sardelovou pastou. Pěnou naplníme bílky a ozdobíme je šproty, zelenou petrželkou a kroužky cibule.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vejce se šunkovou pěnou

 

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g šunky
  • 100 g másla
  • 1 lžička kečupu
  • mletý pepř
  • sůl
  • ředkvičky
  • zelená petrželka
  • hlávkový salát

 

Plátek šunky odložíme na ozdobu a zbytek rozmixujeme s změklým máslem, kečupem, pepřem a solí do jemné pěny. Uvařená vejce oloupeme, každé příčně rozkrájíme na čtyři plátky, mezi ně nastříkáme šunkovou pěnu. Z odložené šunky nakrájíme proužky, svineme je do roliček a vejce ozdobíme a obložíme hlávkovým salátem, ředkvičkami a zelenou petrželkou.

---------------------------------------------------------------------------------------

Doba přípravy: 20 minut (obrázek)

  • 5 vajíček
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžička hořčice
  • špetka soli a pepře
  • 1/2 malé cibule

Uvaříme vejce natvrdo, asi 10 minut. Do misky dáme máslo, hořčici, sůl a pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno, pak všechny suroviny dobře promícháme.

Potom oloupeme vejce, vyjmeme žloutky a zamícháme je do pomazánky s trochou másla, hořčice, cibule, soli a pepře. Uvařené bílky rozkrájíme napůl a nastříkáme na ně hotovou pomazánku. Vejce můžeme ozdobit kouskem rajčete a papriky. Přikusujeme chleba nebo opečenou housku či bagetu.

—————

Plněná vejce se sýrem a křenem

  • 4 vejce
  • 30 g tvrdého sýra
  • 1 lžička kremžské hořčice
  • 20 g másla
  • křen
  • petrželka
  • sůl

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme s máslem, hořčicí a solí. Přidáme strouhaný křen a strouhaný sýr. Směsí naplníme bílky a ozdobíme petrželkou.

—————

Vejce s olivovou pěnou

 

  • 12 vajec
  • 200 g pomazánkového másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučené hořčice
  • vypeckované zelené nebo i tmavé olivy
  • zelená petrželka

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a opláchneme, 2 vejce dáme stranou. Ostatní vejce podélně překrojíme na poloviny, vyndáme žloutky a spodní část vajec trochu skrojíme, aby půlky vajec na míse dobře stály. Pomazánkové máslo rozšleháme se zakysanou smetanou, uvařenými žloutky a hořčicí. Vypeckované olivy necháme dobře okapat, dvě třetiny jich nadrobno posekáme, ostatní nakrájíme na tenké plátečky. Zelenou petrželku omyjeme, necháme okapat a natrháme na kousky. Do pomazánky vmícháme nasekané olivy, podle chuti můžeme přisolit a opepřit, a nastříkáme ji ozdobně na poloviny vajec. 2 natvrdo uvařená vejce nakrájíme na osminky. Vejce s olivovou pomazánkou odzobíme osminkami natvrdo uvařených vajec, plátečky oliv a snítkou zelené petrželky.

—————

Vejce s paštikovou pěnou

 

  • 8 - 10 vajec
  • 200 g másla
  • 2 malé krabičky játrové paštiky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
  • kousek salátové okurky
  • několik ředkviček

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, opláchneme, podélně překrájíme na poloviny a spodní část vajec trochu skrojíme, aby půlky vajec na míse dobře stály. Žloutky necháme ve vejcích. Salátovou okurku opláchneme a nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka. Ředkvičky očistíme, omyjeme a rovněž nakrájíme na tenká kolečka. Změklé máslo ušleháme s játrovou paštikou a hořčicí a pěnu podle chuti osolíme a opepříme. Paštikovou pěnu ozdobně nastříkáme na půlky vajec a dozdobíme kolečky okurky a ředkviček.

—————

Vejce s tuňákovou pěnou

 

  • 8 - 10 vajec
  • 2 krabičky kvalitního tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě
  • 1 krabička pomazánkového másla
  • sůl a pepř
  • několik kapec citronové šťávy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • mandlové lupínky
  • pažitka

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, opláchneme, podélně překrájíme na poloviny, vyndáme žloutky a spodní část vajec trochu skrojíme, aby půlky vajec na míse dobře stály. Maso z tuňáka necháme dobře okapat od oleje nebo od šťávy a v misce rozšleháme s uvařenými vaječnými žloutky, pomazánkovým máslem a hořčicí. Pěnu podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme několika kapkami citronové šťávy. Pažitku omyjeme a nadrobno posekáme. Půlky vajec ozdobně nastříkáme tuňákovou pěnou a posypeme pažitkou a mandlovými lupínky.

—————

Žabáčci z vajec

 

8 kousků

 

  • 8 vajec
  • 4 listy hlávkového salátu
  • 4 černé olivy bez pecek
  • 1 menší salátová okurka
  • kousek červené papriky

 

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Okurku nakrájíme na plátky, papriku na tenké nudličky a salát natrháme. Olivy necháme okapat, rozpůlíme je a nasekáme na plátky.

Na zploštělé straně vejce seřízneme, aby dobře stála. Uprostřed je nakrojíme a do otvorů vložíme půlkolečka okurky jako tlamičky. Z papriky uděláme nosní dírky. Z plátků okurky a půlkoleček oliv vyrobíme oči, které zapíchneme na špičky vajec. Z okurky vyřízneme nožky. Ozdobíme salátem.

—————