- 4 natvrdo vařená vejce
- 100 g másla
- 50 g uherského salámu
- 50 g taveného sýra
Vejce oloupeme a rozpůlíme. Čtyři kolečka uherského salámu neháme na ozdobu stranou, zbytek salámu rozmixujeme se žloutky, sýrem a máslem. Pěnu ozdobně nastříkáme na bílky, dozdobíme kornoutky salámu a zeleninou.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vejce s lososovou pěnou
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 4 menší plátky uzeného lososa
- 150 g másla
- citron
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. řeřicha, kopr, petrželka)
Vejce oloupeme, napříč rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Nastrouháme je a ušleháme s máslem a dvěma plátky lososa, drobně posekanými, do pěny. Naplníme bílky, spojíme je k sobě, nahoru nastříkáme pěnu a ze zbylých plátků lososa nakrájíme proužky a stočíme je do růžiček. Růžičkami a bylinkami vejce ozdobíme. Pokapeme citronem a podáváme jako chutný předkrm.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vejce se šproty
- 4 natvrdo vařená vejce
- asi 8 - 10 šprotů
- 150 g másla
- 1 malá cibule
- 1/2 lžičky sardelové pasty
- zelená petrželka
Vejce oloupeme, vyjmeme žloutky a ušleháme je s máslem, rozmačkanými šproty (4 necháme na ozdobu) a sardelovou pastou. Pěnou naplníme bílky a ozdobíme je šproty, zelenou petrželkou a kroužky cibule.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Vejce se šunkovou pěnou
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 100 g šunky
- 100 g másla
- 1 lžička kečupu
- mletý pepř
- sůl
- ředkvičky
- zelená petrželka
- hlávkový salát
Plátek šunky odložíme na ozdobu a zbytek rozmixujeme s změklým máslem, kečupem, pepřem a solí do jemné pěny. Uvařená vejce oloupeme, každé příčně rozkrájíme na čtyři plátky, mezi ně nastříkáme šunkovou pěnu. Z odložené šunky nakrájíme proužky, svineme je do roliček a vejce ozdobíme a obložíme hlávkovým salátem, ředkvičkami a zelenou petrželkou.
---------------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 20 minut (obrázek)
- 5 vajíček
- 3 lžíce másla
- 2 lžička hořčice
- špetka soli a pepře
- 1/2 malé cibule
Uvaříme vejce natvrdo, asi 10 minut. Do misky dáme máslo, hořčici, sůl a pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno, pak všechny suroviny dobře promícháme.
Potom oloupeme vejce, vyjmeme žloutky a zamícháme je do pomazánky s trochou másla, hořčice, cibule, soli a pepře. Uvařené bílky rozkrájíme napůl a nastříkáme na ně hotovou pomazánku. Vejce můžeme ozdobit kouskem rajčete a papriky. Přikusujeme chleba nebo opečenou housku či bagetu.