Studené polévky
Borůvková polévka
4 porce
- 500 ml mléka
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g borůvek
- 100 g zakysané smetany
Krutonky:
- 2 plátky toastového chleba
- 50 g másla
Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém másle kostičky velmi zvolna opečeme dozlatova.
Mléko osladíme moučkovým a vanilinovým cukrem a převařme. Odstavíme ho a necháme vychladnout.
Asi 200 g očištěných borůvek rozmixujeme a propasírujeme. Společně se zakysanou smetanou je vmícháme do vychladlého mléka.
Polévku rozdělíme do misek. Každou porci ozdobíme zbylými borůvkami a chlebovými krutonky.
—————
Chlódnik
- 1 litr kefíru
- 6 lžic smetany (může být i zakysaná)
- 3 uvařené a oloupané červené řepy
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 1 střední salátová okurka
- 1/2 svazečku pažitky
- 100 g bůčku
- 5 uvařených bambor
- sůl
- pepř
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme žloutky se solí. Do středně velké mísy nastrouháme řepu na struhadle s většími oky. Přidáme žloutky, nasekanou pažitku, nastrouhanou okurku a smetanu. Promícháme a vmícháme i nasekané bílky a kefír, vše ochutíme pepřem a opatrně ještě solí. Necháme vychladit nejméně hodinu v lednici. Bůček nakrájíme na kostičky a osmažíme. Brambory uložíme na talíř a posypeme osmaženým bůčkem. K tomu přidáme do samostatných misek nebo hrnečků porci připraveného chlódniku.
—————
Hrášková polévka s mátou
- svazek čerstvé máty nebo meduňky
- 2 lžíce másla
- 1 velká bílá pokrájená cibule
- 1 lžička soli
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 1,2 kg hrášku (i mraženého)
Drobnější lístky máty vložte do tvořítka na led a zalijte vodou, dejte zmrazit. Máslo rozehřejte v kastrolu a osmahněte na něm cibuli. Osolte, opepřete a na mírném plameni poduste asi 10 minut, až cibule zesklovatí. Přidejte vývar a hrášek, povařte asi 4 minuty, přesuňte do mísy a postavte ji do ledové vody.
Vychladlou polévku rozmixujte. Podávejte s mátovými ledovými kostkami nebo ledovou tříští, případně ozdobené lístky máty.
TIP: Vylepšené mátové nebo meduňkové ledové kostky vzniknou, když bylinu přelijete vroucí vodou a necháte asi 2 hodiny stát, až voda nasákne její vůni a trochu se zbarví. Mátu pak sceďte a vodu rozlijte do tvořítek na led, kam ještě můžete přidat lísteček. Zmražte.
—————
Kukuřicová polévka
- 4 sáčky mražené kukuřice
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 hrnek mléka
- 1/3 hrnku limetkové šťávy
- 1 lžička mletého koriandru
- špetka cayenského pepře
- 250 g vařených krevetek
- sůl
- pepř
- 1 hrnek malých rajčátek
- 1 avokádo
Rozmixujeme kukuřici, jogurt, mléko, limetkovou šťávu, koriandr a cayenský pepř. Přelijeme do polévkové mísy a přidáme nasekané krevetky (několik odložíme stranou na ozdobu talířů), osolíme a opepříme. Polévku podáváme ozdobenou rozpůlenými rajčaty, nakrájeným avokádem a celou krevetkou.
—————
Okurková polévka
- 4 velké okurky
- 600 ml smetany
- 500 ml bílého jogurtu
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sekané petrželové natě
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
Nasekanou petrželku smíchejte s olejem a rozetřeným česnekem. Nakonec přidejte smetanu. Směs osolte a přidejte pepř. Okurky oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka. Vše dejte vychladit do lednice a před podáváním zalijte jogurtem smíchaným s pepřem a solí.
—————
Okurková polévka Tarator
- 6 dl jogurtu
- 5 dl mléka
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic oleje
- 500 g salátových okurek
- 3 lžíce kopru
- 4 lžíce jader vlašských ořechů
Jogurt rozšleháme s mlékem, osolíme, opepříme a smícháme s prolisovaným česnekem. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené okurky smíchané s olejem. Polévku necháme 3 hodiny vychladit v ledničce. Před podáváním rozdělíme na talíře a ozdobíme nadrobno nasekaným koprem a rozsekanými jádry vlašských ořechů.
—————
Rajská polévka s cibulí a okurkou
4 porce
- 1,2 kg rajčat z konzervy
- 2 oloupané stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1/2 salátové okurky
- asi 3 lžíce citronové šťávy
- asi 2 lžičky tabasca
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Sterilovaná rajčata vyklopíme, osolíme a dochutíme citronovou šťávou a tabascem.
Stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Opečeme je na oleji a přilijeme do rajčat. Polévku rozmixujeme a necháme vychladit.
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Okurku omyjeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu osolíme a promícháme.
Vychlazenou polévku rozdělíme do mističek. Porce ozdobíme okurkou a cibulí.
—————
Studená polévka gazpacho - dietní
1 porce 718 kJ
4 porce
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 - 3 lžíce vinného octa
- 1 salátová okurka
- 3 krajíčky toastového chleba
- sůl
- pepř
- 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
Papriky nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, 2 stroužky česneku na tenké plátky. Na troše olivového oleje osmažíme cibulku a papriky (asi 20 minut), 3 minuty před koncem přidáme plátky česneku a necháme vychladnout. Z krajíčků toastového chleba odkrojíme kůrky, zalijeme vodou a lehce rozmělníme prsty.
Okurku oloupeme, rozkrojíme napůl a semínka odstraníme, zbytek nastrouháme na hrubším struhadle. Do větší mísy vyklopíme rajčata, zalijeme vodou nebo vývarem a metličkou promícháme. Přidáme rozmočený chléb, papriku s cibukou a česnekem, okurku a poslední stroužek česneku. Osolíme, opepříme a dochutíme octem. Dáme na 1 - 3 hodiny chladit a poté podáváme.
—————
Studená polévka s jogurtem
4 porce
- 900 g selského bílého jogurtu Hollandia
- 2 dl panenského olivového oleje
- 6 vajec natcrdo
- 100 g tenkých plátků anglické slaniny
- svazek ředkviček
- svazek jarní cibulky
- petrželová nať
- mladé kopřivy
- vegeta
- hrubě mleté chilli papričky
- semínka slunečnice, dýně a pinie
Selský jogurt vymícháme s olejem a kořením do hladké krémovité konzistence. Ředkvičky nakrájíme na malé měsíčky, cibulku, petrželku, kopřivy na proužky. Připravenou zeleninu i bylinky vmícháme do jogurtové směsi a uložíme na 30 minut do chladu, aby se chuti dobře spojily. Jedno vejce natvrdo nakrájíme na plátky, zbylá na kostičky. Slaninu opečeme na pánvi dozlatova. Kostky vajec vmícháme do polévky a pak nalijeme do talířů. Povrch ozdobíme plátky vajec, slaninou a posypeme semínky. Polévka skvěle chutná s tyčinkami z listového těsta.
—————
Studený boršč
- 1 l kefírového mléka
- naložená červená řepa
- 1 salátová okurka nebo 3 větší nakládačky
- 2 natvrdo uvařená vejce
- mladá cibulka
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr
- sůl
Do mísy nalijeme kefírové mléko. Přidáme k němu červenou řepu a zamícháme. Pokrájíme okurku na malé kousky - asi jako do bramborového salátu. Můžeme ji také nastrouhat. Nakrájíme také čerstvou cibulku podle své chuti. Osolíme a zamícháme. Polévku nalijeme do talířů, přidáme nakrájená vařená vejce, kopr a jako ozdobu kysanou smetanu. Podáváme s malými vařenými bramborami.
—————