Sušenky
Brazilské tyčinky
Doba přípravy: 45 minut
6 porcí
- 300 g hladké mouky
- 250 g hery
- 150 g cukru
- 150 g ořechů
- pikantní marmeláda
Poleva:
- 2 žloutky
- 140 g moučkového cukru
- čokoláda na vaření
Z propracovaného těsta vyválíme tenkou placku. Nakrájíme na pásky 8 x 25 cm a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Upečeme dozlatova.
Po vychladnutí potřeme marmeládou a slepíme. Povrch natřeme polevou a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Po zchladnutí krájíme na malé tyčinky.
—————
Celozrnné sušenky
Mouku smícháme olejem a medem, rozmícháme společně se špetkou soli, trochou koření (s estragonem šetřete, má výraznou aromatickou chuť) a rozmixovanou směsí mandlí a vloček.
Uhněteme těsto, z něj vytvoříme hrudky (může být i jakákoli forma), které vložíme na plech vymazaný olivovým olejem nebo vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě (200 °C). Sušenky mají střední glykemický index a výborně se hodí k běžné stravě!
—————
Hrnkové cukroví - výborné
1 kousek asi 382 kJ
- 5 hrnků ovesných vloček
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 kondenzované slazené mléko
- 1 hrnek oleje
- ořechy (podle chuti)
- rozinky (podle chuti)
Oloupané ořechy jemně posekáme. Pak promícháme všechny ingredience a ze směsi tvarujeme středně velké hrudky. Cukroví rozložíme na vymazaný plech a 10 - 20 minut je sušíme ve vyhřáté troubě při 120 °C dorůžova.
—————
Ježci
18 kousků
Světlý krém:
- 125 ml šlehačky
- 100 g nakrájené bílé čokolády
Tmavý krém:
- 125 ml šlehačky
- 100 g hořké čokolády
Sušenky:
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 70 g změklého másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
Dohotovení:
- kakao na posypání
Smetanu necháme přejít varem, odstavíme, přidáme bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Dáme na noc do lednice zatuhnout. Stejně připravíme i tmavý krém.
Mouku prosijeme s práškem do pečiva a kakaem. Přidáme oba cukry, máslo a vejce. Rychle vypracujeme těsto a ve fólii ho uložíme na 30 minut do chladna.
Těsto rozválíme a formičkou vykrájíme asi 6 cm kolečka. Na plechu v troubě při 180 °C pečeme asi 15 minut. Náplň na vychlazené sušenky nastříkáme. Poprášíme kakaem.
—————
Kávové piškotky s likérovou náplní
30 kousků
Piškoty:
- 160 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 8 žloutků
- 1 lžíce mleté kávy
Krém:
- 150 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 ml vaječného likéru
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně zašleháme žloutky a vmícháme mouku prosátou s kávou. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé piškotky. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 15 minut.
Z másla, cukru a likéru vyšleháme hladký krém. Vychladlé piškotky opatrně odtrhneme od papíru, na kterém se pekly, a po dvou je slepíme krémem.
—————
Kořenění motýlci
50 kousků
- 250 g hladké špaldové mouky
- 120 g másla
- 75 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- sůl
Do mísy prosijeme hladkou mouku. Přidáme třtinový cukr, vejce, špetku soli, změklé máslo a koření. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu (nejlépe přes noc) odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na tenký plát. Vypíchneme z něj motýlky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Sušenky vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 10 - 15 minut do zlatohněda.
—————
Máslové kytičky
60 kousků
- 300 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- lžíce rumu
- 1 lžíce kakaa
- špetka soli
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, rum a po částech mouku prosátou se solí. Vypracujeme vláčné těsto.
Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné vmícháme kakao. Ve fólii necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
Z obou těst tvoříme kytičky; buď modelujeme malé kuličky, které položíme do kroužky na plech vyložený pečícím papírem a stlačíme je, až se spojí do tvaru, nebo těstem naplníme lis na cukroví a stříkáme na studený nevymaštěný plech. Pečeme při 200 °C asi 15 minut.
—————
Máslové sušenky
25 kousků
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g maizeny
- 100 g másla
- 60 g moučkového cukru
- hladká mouka na vál
Na vál prosijeme mouku s maizenou a cukrem. Přidáme na malé kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a na 30 minut dáme do ledničky odležet.
Proleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát asi 0,7 cm silný a formičkou z něj vykrájíme sušenky libovolných tvarů.
Sušenky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a při 200 °C je pečeme asi 15 minut.
—————
Oříškové čokotyčinky
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 170 kcal/ 713 kJ
30 kousků
- 3 vejce
- 250 g hery
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g nastrouhaných mandlí
- 200 g hladké mouky
- 100 g lískových oříšků
- tuk a hrubá mouka do formy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Heru dáme do mísy a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme cukr, žloutky a utřeme do pěny. Rozpustíme dvě třetiny čokolády, přilijeme ji do mísy a přidáme mandle. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka jej vmícháme do směsi. Nakonec vmícháme prosátou mouku.
Oříšky nasekáme nahrubo, zbylou čokoládu nasekáme na malé kousky. Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do něj rozetřeme, povrch uhladíme a posypeme oříšky a kousky čokolády.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut a necháme na kovové mřížce vychladnout. Upečený plát nakrájíme na proužky 2 x 8 cm a podáváme.
—————
Ovesné sušenky s medem
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 61 kcal/ 256 kJ
50 kousků
- 50 g rozinek
- 1 vejce
- 150 g ovesných vloček
- 200 g másla
- 250 g medu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky perníkového koření
Rozinky a ovesné vločky nasypeme do misky, pokapeme trochou teplé vody a promícháme. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout, nakrájíme je na kousky a vyšleháme s medem do pevné pěny. Nakonec zašleháme vejce.
Mouku promícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou a prolijeme ji na medovou pěnu. Přidáme namočené ovesné vločky s rozinkami. Vše důkladně promícháme, ochutíme solí (asi 1/2 lžičky), vanilkovým cukrem a perníkovým kořením.
Cukrářský sáček naplníme těstem a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka. Sušenky pečeme v předehřáté troubě při 190 °C 25 minut.
—————