Mandlové
Mandlové krajky
20 kousků
- 100 g másla
- 60 g polohrubé mouky
- 2 lžíce smetany
- 50 g loupaných najemno namletých mandlí
- 1/2 lžičky mandlového aroma
- olej na potření plechu
Máslo v kastrůlku podlijeme smetanou a zvolna necháme rozpustit. Pak ho odstavíme a vmícháme do něj mouku s namletými mandlemi. Poté přidáme mandlové aroma.
Na plech vytřený olejem naneseme pomocí lžičky malé hromádky. Ve vyhřáté troubě je při 190 °C necháme péct asi 15 minut. Během pečení se hromádky roztečou na tenké placičky.
Po upečení je necháme vychladnout na plechu. Když zcela ztuhnou, odloupneme je.
—————
Mandlové obdélníčky
Doba přípravy: asi 50 minut
1 kousek asi 775 kJ/ 185 kcal
30 kousků
Těsto:
- 200 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 180 g jemně mletých mandlí
- 270 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 1/2 citronu
Dohotovení:
- 150 g malinové marmelády
- 150 g čokoládové polevy
- strouhaný kokos
- 50 g mandlových lupínků
- 1 bílek
- 4 lžíce cukru moučka
- tuk na plech
Změklé máslo, cukr, nastrouhanou kůru z citronu a žloutek utřeme do pěny. Postupně přidáváme mleté mandle a prosátou hladkou mouku. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu nejméně 3 hodiny odležet.
Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme plát silný asi 5 mm a nakrájíme z něj obdélníky o velikosti přibližně 3 x 4 cm. Položíme je na plech nejlépe vyložený pečícím papírem na pečení nebo řádně vymaštěný. Vsuneme do trouby, pečeme při 180 °C asi 10 minut. Vychladlé obdélníčky slepujeme k sobě marmeládou vždy po dvou k sobě.
Mandlové lupíky promícháme s bílkem a cukrem. Vytvarujeme malé hromádky, které klademe na pomaštěný plech, a necháme v troubě při 200 °C zkaramelizovat. Ještě teplé tvarujeme pomocí kávové lžičky křupinky.
V rozehřáté čokoládové polevě namáčíme řezy. Necháme je dobře zatuhnout a zdobíme křupinkami nebo kokosem.
—————
Mandlové taštičky Uppakra
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 594 kJ/ 142 kcal
28 kousků
Těsto:
- 230 g másla
- 1 žloutek
- 60 g moučkového cukru
- 230 g hladké mouky
- 100 g bramborového škrobu
- 100 g mandlí
Dohotovení:
- 1 bílek na potření
- 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
- 3 lžíce hrubého krystalového cukru
Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, žloutek a utřeme do pěny. Pak vmícháme prosátou hladkou mouku s bramborovým škrobem, polovinu oloupaných najemno nastrouhaných mandlí a dobře vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v chladu asi dvě hodiny odležet.
Ztuhlé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Do středu kolečka vložíme oloupanou mandli, těsto přehneme do tří čtvrtin a zmáčkneme.
Taštičky rozložíme na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi s hrubým cukrem.
Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme přo 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Taštičky chutnají výborně k čaji i ke sklence vína.
—————