Mandlové

Mandlové krajky

 

20 kousků 

  • 100 g másla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce smetany
  • 50 g loupaných najemno namletých mandlí
  • 1/2 lžičky mandlového aroma
  • olej na potření plechu

 

Máslo v kastrůlku podlijeme smetanou a zvolna necháme rozpustit. Pak ho odstavíme a vmícháme do něj mouku s namletými mandlemi. Poté přidáme mandlové aroma.

Na plech vytřený olejem naneseme pomocí lžičky malé hromádky. Ve vyhřáté troubě je při 190 °C necháme péct asi 15 minut. Během pečení se hromádky roztečou na tenké placičky.

Po upečení je necháme vychladnout na plechu. Když zcela ztuhnou, odloupneme je.

—————

Mandlové obdélníčky

Doba přípravy: asi 50 minut

1 kousek asi 775 kJ/ 185 kcal

30 kousků

Těsto:

  • 200 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 180 g jemně mletých mandlí
  • 270 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1/2 citronu

Dohotovení:

  • 150 g malinové marmelády
  • 150 g čokoládové polevy
  • strouhaný kokos
  • 50 g mandlových lupínků
  • 1 bílek
  • 4 lžíce cukru moučka
  • tuk na plech

Změklé máslo, cukr, nastrouhanou kůru z citronu a žloutek utřeme do pěny. Postupně přidáváme mleté mandle a prosátou hladkou mouku. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu nejméně 3 hodiny odležet.

Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme plát silný asi 5 mm a nakrájíme z něj obdélníky o velikosti přibližně 3 x 4 cm. Položíme je na plech nejlépe vyložený pečícím papírem na pečení nebo řádně vymaštěný. Vsuneme do trouby, pečeme při 180 °C asi 10 minut. Vychladlé obdélníčky slepujeme k sobě marmeládou vždy po dvou k sobě.

Mandlové lupíky promícháme s bílkem a cukrem. Vytvarujeme malé hromádky, které klademe na pomaštěný plech, a necháme v troubě při 200 °C zkaramelizovat. Ještě teplé tvarujeme pomocí kávové lžičky křupinky.

V rozehřáté čokoládové polevě namáčíme řezy. Necháme je dobře zatuhnout a zdobíme křupinkami nebo kokosem.

 

—————

Mandlové taštičky Uppakra

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 594 kJ/ 142 kcal

28 kousků

Těsto:

  • 230 g másla
  • 1 žloutek
  • 60 g moučkového cukru
  • 230 g hladké mouky
  • 100 g bramborového škrobu
  • 100 g mandlí

Dohotovení: 

  • 1 bílek na potření
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • 3 lžíce hrubého krystalového cukru

 

Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, žloutek a utřeme do pěny. Pak vmícháme prosátou  hladkou mouku s bramborovým škrobem, polovinu oloupaných najemno nastrouhaných mandlí a dobře vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme v chladu asi dvě hodiny odležet.

Ztuhlé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Do středu kolečka vložíme oloupanou mandli, těsto přehneme do tří čtvrtin a zmáčkneme.

Taštičky rozložíme na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi s hrubým cukrem.

Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme přo 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Taštičky chutnají výborně k čaji i ke sklence vína.

—————