Sýry

Brambory se syrečky v pivním těstíčku

 

  • 5 velkých brambor
  • 1 pivo
  • 2 lžíce mouky
  • 1 balení syrečků
  • čerstvá pálivá paprička
  • olej na smažení
  • pepř
  • sůl

 

Důkladně omyté brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě asi 20 minut, oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetrové plátky. Syrečky rozkrojíme podélně na půlky. Mouku zlehka promícháme s trochou piva, abychom získali husté těsto, osolíme a opepříme. Mezi dvě kolečka brambor vložíme kolečko syrečku, obalíme v těstíčku a osmažme v dostatečném množství oleje dozlatova. Podáváme s kouskem pálivé papriky.

—————

Fritované sýrové koule

Doba přípravy: 30 minut

1 porce 1 070 kJ

 

  • 150 g nivy
  • 150 eidamu
  • 3 žloutky
  • sníh ze 3 bílků
  • 6 lžic hladké mouky
  • strouhanka
  • olej

 

Oba sýry nastrouháme, spojíme se žloutky a moukou, nakonec lehce vmícháme pevný sníh. Lžící tvoříme malé kuličky, obalujeme ve strouhance. Vkládáme do fritézy a smažíme dozlatova. Kuličky značně zvětší svůj objem.

—————

Gratinovaný sýr s marinovanou zeleninou

4 porce

 

  • 4 ks sýru Pepa na gril
  • 450 g nakládané kyselé zeleniny (cibulka, okurka, květák, karotka)
  • tatarská omáčka Hellann´s s křenem a rajčaty

 

Sýr okořeníme a pečeme 10 minut v troubě při 210 °C. Nakládanou zeleninu dochutíme kořením nebo jemně krájenou jarní cibulkou.  Podáváme s tatarskou omáčkou a pečivem.

—————

Holandské sýrové krokety

4 porce

  • 250 g nahrubo nastrouhané staré goudy
  • 100 g hladké mouky
  • asi 400 ml mléka
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • čerstvá zelenina na ozdobu

Na  másle opečeme dozlatova mouku. Za stálého míchání směs rozředíme mlékem, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme, dokud nevznikne hustá kaše.

Goudu přidáme do pánve a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Z vychladlé směsi tvoříme válečky o velikosti asi 1,5x4 cm. Obalíme je v mouce, vejcích a ve strouhance.

Krokety smažíme na oleji dozlatova a položíme na papírový ubrousek. Podáváme s čerstvou zeleninou.

—————

Karbanátky z nivy

 

 

  • 30 dkg nivy
  • 3 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce mléka
  • sůl
  • česnek
  • majoránka
  • strouhanka na zahuštění

 

Nivu nastrouháme na jemném struhadle do misky a přidáme rozdrobenou kostku droždí, rozšlehaná vejce, mléko a rozetřený česnek. Okořeníme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Zahustíme jen trochu, aby se daly tvořit malé placičky, které osmažíme na oleji. Podáváme s bramborem nebo s bramborovou kaší.

—————

Netradiční smažený hermelín

 

2 porce

  • 2 hermelíny
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej
  • 2 banány
  • 4 plátky pomeranče
  • brusinky

 

Dobře vychlazený hermelín nakrojíme na dvě půlky a naplníme jej tenkými plátky banánu.

Sýr obalíme dvakrát v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance a poté zprudka osmažíme z obou stran.

Smažený hermelín přendáme na teplý talíř a ozdobíme pomerančem, do jehož středu přidáme kopeček brusinek nebo rybízu.

—————

Rychlá večeře

 

  • 10 dkg měkkého sýra se šunkou
  • 1 celé vejce
  • sůl a pepř podle chutí
  • prolisovaný česnek
  • strouhanka
  • olej
  • rohlíky nebo veka

 

Sýr, česnek, sůl, pepř a vajíčko promícháme na kaši. V této směsi obalíme rohlíky nebo plátky veky a potom obalíme ve strouhance. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme dorůžova. Je to dobré i studené.

—————

Smažený hermelín s překvapením

Smažený hermelín s překvapením

Doba přípravy: 25 minut

4 porce

1 porce asi 988 kJ

  • 80 g čerstvých žampionů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce másla
  • mletý pepř
  • sůl
  • 4 hermelíny
  • 50 g vlašských ořechů

Na obalování:

  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka

Žampiony nakrájíme na plátky, cibulku nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme žampiony. Přidáme cibulku a vše restujeme ještě dvě minuty. Dochutíme solí a pepřem.

Hermelíny rozkrojíme a lehce vydlabeme. K vychladlým žampionům přidáme nahrubo nasekané ořechy. Směsí naplníme žampiony a obě poloviny k sobě přitiskneme. Necháme je v chladničce ztuhnout.

Připravíme si mouku, strouhanku a rozšleháme vejce. Naplněné hermelíny opatrně obalíme nejprve v mouce, pak je namočíme do rozšlehaných vajec a nakonec je obalíme ve strouhance.

V pánvi rozpálíme olej a obalené hermelíny osmažíme po obou stranách dozlatova. Pak je položíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Vhodno přílohou jsou brambory a tatarská omáčka. 

—————

Smažený rokfór po anglicku

Doba přípravy: asi 40 minut

1 porce asi 3 135 kJ/ 748 kcal

4 porce

  • 600 g nivy
  • 2 vejce
  • 80 g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • 200 ml mléka
  • svazek kudrnky
  • 150 g hladké mouky
  • sůl
  • olej na smažení

Nivu nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Mouku prosijeme, přidáme jedno vejce a zalijeme mlékem. Vidličkou vyšleháme hladké těstíčko. Petrželku kudrnku pečlivě omyjeme, necháme okapat a potom ji najemno nasekáme. Lehce ji vmícháme do vyšlehaného těstíčka, které můžeme trochu podle chuti osolit.

Jednotlivé plátky nivy pevně zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny (můžeme ji připíchnout párátkem, aby se plátek neuvolnil) a vše potom namáčíme v připraveném těstíčku.

Na hlubší pánvi rozehřejeme tuk a připravenou nivu smažíme asi 3 - 4 minuty po obou stranách. Hotový sýr položíme na papírový ubrousek, aby se zbavil přebytečného oleje. Smaženou nivu podáváme s vařenými bramborami a zeleninovými saláty.

TIP: Stejně jako nivu můžeme smažit balkánský sýr. Protože je mimořádně slaný, nesolíme těstíčko a jednotlivé plátky krájíme velmi tenké. Podáváme s velkým množstvím čerstvé zeleniny.

—————

Špízy s olivou a uzeným sýrem

Špízy s olivou a uzeným sýrem

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 250 g uzeného tvrdého sýra (např. uzená mozzarela)
  • 12 vypeckovaných černých oliv
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku
  • sůl
  • olej na smažení

Uzený sýr nakrájíme na stejně velké kostky - přibližně na 32 kousků. Olivy necháme okapat a rozpůlíme je. Vejce rozklepneme do hlubokého talíře nebo misky, přilijeme asi 100 ml vody a rozšleháme. Přidáme hladkou mouku, kypřící prášek a sůl. Rozmícháme na řídké těstíčko.

Kostičky sýra a půlky oliv střídavě napichujeme na špejle a pak namočíme do těstíčka. Na pánvi rozpálíme olej a špízky osmažíme ze všech stran dozlatova. Hotové špízky odzobíme čerstvými bylinkami.

—————