Teplé předkrmy
Jarní závitky
4 porce
- 1 balíček (400 g) specielního těsta na závitky (k dostání v asijských prodejnách)
Náplň:
- 400 g jemně umletého masa (nejlépe vepřové)
- 200 g čerstvých klíčků
- 100 g papriky (červená i zelená)
- 50 g cibule
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- světlá sojová omáčka
- sladká chilli omáčka
Česnek pokrájíme na tenké plátky a spolu se zázvorem zprudka orestujeme. Pak přidáme osolené a opepřené mleté maso, pokrájenou zeleninu a klíčky. Zelenina se nesmí smažit dlouho, aby zůstala křupavá. Směs ještě dochutíme světlou sojovou omáčkou a pak vše zabalíme do těsta. Aby se závitky nerozpadly, doporučujeme potřít spojované konce bramborovým škrobem rozmíchaným v trošce vody. Závitky smažíme ve vysoké vrstvě oleje v pánvi wok a podáváme se sladkou chilli omáčkou.
—————
Moravské závitky
4 porce
- 4 silnější plátky moravské kýty
- 4 silnější plátky tvrdého sýra (eidamu)
- 4 sterilované okurky
- 1 očištěná červená paprika nakrájená na silnější nudličky
- asi 4 lžíce bílého vína
- 1 lžíce tymiánových lístečků
Plátky moravské kýty rozložíme na pracovní plochu. Navrch je poklademe sýrem a napříč okurkou a několika nudličkami papriky.
Plátky kýty svineme do ruliček a upevníme provázkem. V pekáčku je dáme do trouby vyhřáté na 180 °C.
Když závitky zezlátnou, přelijeme je vínem, posypeme tymiánem a necháme 7 - 8 minut opéct.
Závitky můžeme podávat teplé nebo je po vychladnutí nakrájet a podávat jako chuťovku.
—————