Těstovinové saláty

Italský nudlový salát

 

  • 250 g celozrnných těstovin
  • 400 g rajčat
  • 2 cukety
  • 1 cibule
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 stroužek česneku
  • mozzarella
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 kelímek netučného jogurtu
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • pepř, sůl
  • bazalka

 

Rajčata nakrájíme na úzké dílky, cukety (bez dužiny) a žampiony na tenké plátky, cibuli jemně na kostičky a česnek prolisujeme. Rozehřejeme olej a na něm vše zprudka osmahneme. Postavíme stranou. Na tenké proužky nakrájíme mozzarellu. Uvařené těstoviny smícháme se zeleninou, cibulí, česnekem a lněným semínkem. Vmícháme zálivku z jogurtu, octa, medu, soli a pepře. Nakonec přidáme bazalku a sýr.

—————

Jarní salát s čočkou

Jarní salát s čočkou

Doba přípravy: 35 minut

4 porce

  • 125 g čočky
  • 3 lžíce octa balsamico
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g celeru
  • 2 rajčata
  • 300 g těstovin (např. kolínek)

Čočku přebereme, propláchneme a namočíme ji přes noc do vody. Přecedíme, opět propláchneme a v osolené vodě ji vaříme doměkka. Smícháme ocet se sojovou omáčkou a olejem. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvý nebo sušený tymián. Vše důkladně prošleháme. Jarní cibulku pečlivě očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Kořenový celer očistíme, oloupeme škrabkou, omyjeme a nakrájíme na malé nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu smícháme a přelijeme ji dresinkem.

Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedíme je, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a smícháme s čočkou a zeleninovým salátem. Do salátu můžeme vmíchat místo dresinku trochu majonézy.

—————

Kuřecí salát s nakládanou zeleninou

4 - 5 porcí

 

  • 500 g těstovin
  • 300 g kuřecích prsíček
  • 400 g pikantní nakládané zeleniny
  • 200 g nakládaných žampionových řezů
  • 200 ml šlehačky
  • 1/2 kelímku pomazánkového másla
  • kuřecí bujón
  • olivový olej
  • citrón
  • sůl
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • pepř
  • oregano
  • bazalka

 

Uvařené těstoviny promícháme se lžící oleje. Pak opečeme na oleji kuřecí řízky, které pak podléváme kuřecím bujónem, dokud nezměknou. Hotová prsíčka pokrájíme na kostičky a šťávu uschováme. Po zchladnutí ji promícháme se šlehačkou, pomazánkovým máslem, protlakem, kořením a citronovou šťávou, až vznikne hustá růžová omáčka. Spojíme ji  s těstovinami, nakládanou zeleninou, žampiony (vše bez nálevu) a s kuřecím masem. Osolíme a necháme v chladu odležet.

—————

Ovocný salát s kuřecím masem

Ovocný salát s kuřecím masem

Doba přípravy: asi 50 minut

4 porce

  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 400 g těstovinových spirálek
  • 5 lžic majonézy
  • 4 lžíce pesta
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 400 g vařeného kuřecího masa bez kůže
  • 2 řapíky celeru
  • 200 g modrých hroznů bez jadérek
  • 2 velké mrkve
  • lístky celeru na ozdobu

Vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř důkladně prošleháme. Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. V míse je promícháme s připravenou zálivkou a necháme je vychladnout.

Majonézu rozmícháme s bazalkovým pestem a zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Předem uvařené kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky.

Řapíkatý celer omyjeme, očistíme a šikmo nakrájíme na plátky. Hrozny omyjeme, několik ponecháme v celku, zbylé rozpůlíme. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Maso, celer a mrkev vmícháme do těstovin a zalijeme majonézovou zálivkou. Podle potřeby ještě dochutíme. Ozdobíme kuličkami hroznového vína a lístky celeru.

—————

Pikantní salát se zeleninou

Pikantní salát se zeleninou

Doba přípravy: asi 25 minut

4 porce

  • 250 g těstovin farfalle
  • sůl
  • 200 g brokolice
  • 80 g lusků cukrového hrášku
  • cukr
  • 1 červená paprika
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 1 lžíce celého zeleného nakládaného pepře
  • 1 zelená feferonka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčičných semen
  • 5 lžic olivového oleje
  • 6 lžic bílého octa balsamico
  • 1/2 svazku posekané petrželky

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě na skus, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Brokolici očistíme, omyjeme, rozebereme na růžičky a asi 4 minuty vaříme v osolené vodě. Vodu slijeme, brokolici vyjmeme a necháme okapat. Lusky cukrového hrášku omyjeme, očistíme, případně rozpůlíme. Vložíme je do vroucí osolené vody, do níž jsme přidali trochu cukru, a vaříme 1 minutu. Uvařené lusky vyjmeme.

Papriku omyjeme, rozpůlíme, očistíme, odstraníme semínka a papriku nakrájíme na nudličky. Sterilovanou kukuřici slijeme, necháme okapat. Smícháme ji s těstovinami, brokolicí, cukrovým hráškem a paprikou a ve velké míse promícháme.

Nakládáný zelený pepř slijeme a nahrubo pokrájíme. Feferonku omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme jej s pepřem a feferonkou.

Hořčičná semínka opražíme nasucho na pánvi, dokud nepopraskají. Hořčiči přidáme k feferonkové směsi, vmícháme olej a ocet. Zálivku osolíme, přisladíme a vmícháme do ní nasekanou petrželku. Směsí přelijeme salát a promícháme.

—————

Salát s cherry rajčátky

Salát s cherry rajčátky

Doba přípravy: asi 30 minut

4 porce

  • 6 mladých artyčoků
  • sůl
  • 400 g koktejlových rajčat
  • 400 g kolínek
  • 6 lžic olivového oleje
  • 80 g vypeckovaných černých oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky nadrobno posekaných lístků tymiánu
  • šťáva z 1 citronu
  • čerstvě umletý pepř
  • rukola a bazalka na ozdobu

Z artyčoků odstraníme dřevnaté listy. Z ostatních listů odstřihneme nůžkami špičky. Artyčoky podélně rozčtvrtíme a vaříme 12 - 15 minut v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Případně můžeme použít i nakládaná srdíčka artyčoků z konzervy. Ta slijeme a také rozčtvrtíme.

Rajčata důkladně omyjeme, očistíme a rozpůlíme. Těstoviny uvaříme na skus v dostatečném množství osolené vody, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Česnek oloupeme. Čerstvé artyčoky opečeme ze všech stran na rozehřátém olivovém oleji, přidáme k nim vypeckované olivy, přilisujeme stroužek česneku a vmícháme čerstvý tymián. Vše osmahneme, pak stáhneme z plotny a smícháme s citronovou šťávou, rajčaty a těstovinami. Osolíme a opepříme. Podáváme zdobené rukolou a bazalkou.

—————

Salát s mletým masem

Salát s mletým masem

Doba přípravy: asi 40 minut

4 porce

  • 250 g těstovin
  • sůl
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 cibule
  • 400 g mletého masa
  • bílý mletý pepř
  • kajenský pepř
  • 1 lžíce kečupu
  • 2 - 4 naložené feferonky
  • 350 g zelených fazolek
  • červená a zelená paprika
  • špetka cukru
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • citronová šťáva

Těstoviny (vřetýnka nebo spirálky) uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme, v sítu propláchneme studenou vodou, necháme dobře okapat a vmícháme 1 lžíci olivového oleje.

Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Zesklovatíme ji na 2 lžících olivového oleje, přidáme mleté maso. Prudce osmahneme a pak za častého míchání dobře propečeme. Osolíme, ochutíme černým a kajenským pepřem. Přidáme kečup, 1 - 2 naložené feferonky a necháme vychladnout.

Fazolky očistíme, omyjeme a podle délky jednou nebo dvakrát šikmo překrojíme. Vaříme v osolené vodě asi 8 - 10 minut. Scedíme, prolisujeme studenou vodou a v sítu necháme okapat. Oba druhy paprik důkladně omyjeme, překrojíme, vyřízneme semeníky a paprikové lusky rozkrájíme na tenké nudličky.

Červený vinný ocet prošleháme se 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, přidáme bílý pepř, trochu cukru a důkladně promícháme. Případně dochutíme citronovou šťávou. Do hotové zálivky vmícháme zbylé nakrájené feferonky.

Vařené těstoviny, opečenou směs s mletým masem, papriky a fazolky smícháme a přelijeme marinádou. Salát necháme nejméně 30 minut rozležet v ledničce a podle potřeby znovu ochutíme. Podáváme jako hlavní chod bez přílohy.

—————

Salát s tuňákovou omáčkou

Salát s tuňákovou omáčkou

Doba přípravy: asi 3 hodiny

6 porcí

  • 500 g telecí kýty
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 svazek polévkové zeleniny
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 feferonky
  • 5 zrnek pepře
  • 1 svazek petrželky
  • 2 svazky pažitky
  • 200 ml olivového oleje
  • mořská sůl
  • 300 g vařených širokých nudlí
  • 1 lžička ostré hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 2 žloutky uvařené natvrdo
  • 2 posekaná sardelová filátka
  • 200 g tuňáka v oleji
  • telecí vývar
  • sůl
  • pepř
  • 4 nakládané okurky
  • 2 lžíce kaparů
  • 8 třešňových rajčat
  • 1 zelená paprika

Telecí maso nakrájíme na kostičky a vložíme do vroucí osolené vody. Oloupeme a nakrájíme cibuli a zeleninu a přidáme k masu spolu s bobkovým listem, rozmarýnem, 1 feferonkou vcelku a pepřem. Vaříme 90 minut. Maso necháme vychladnout ve vývaru.

Petrželku a pažitku posekáme, 3 lžíce pažitky odložíme, zbylé bylinky přendáme do mísy a smícháme s olejem. Vložíme maso, promícháme a osolíme. Přikryjeme fólií a dáme na 1  hodinu vychladnout.

Do vysoké nádoby dáme hořčici, citronovou šťávu, vejce, olej a ušleháme majonézu. Přidáme žloutky, sardelky, tuňáka a rozmixujeme. Postupně přiléváme telecí vývar z masa, poté omáčku osolíme a opepříme. Přidáme nakrájené okurky, 1 posekanou feferonku a kapary. Maso promícháme s nudlemi, přidáme nakrájená rajčata a papriku. Zalijeme tuňákovou omáčkou, promícháme a posypeme pažitkou.

—————

Sýrový salát s ananasem

Sýrový salát s ananasem

Doba přípravy: asi 40 minut

4 porce

  • 250 g těstovin farfalle
  • 1 ananasový kompot (236 ml) nebo 1 čerstvý ananas
  • 1 jablko
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 250 g ledového salátu
  • 175 g plátkového sýra
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 75 g majonézy
  • 150 g plnotučného bílého jogurtu
  • čerstvě umletý pepř
  • sůl
  • cukr
  • 1 lžička kari

Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Ananasový kompot necháme okapat, šťávu zachytíme. Čerstvý ananas oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme zdřevnatělý střed a dužinu nakrájíme na kostky.

Jablko omyjeme, vyřízneme jádřinec, nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou. Ledový salát očistíme, opereme a nakrájíme na nudličky. Vlašské ořechy nahrubo posekáme. Všechny přísady promícháme.

Smícháme majonézu s jogurtem, vmícháme 2 - 3 lžíce ananasové šťávy z kompotu, osolíme, opepříme, přisladíme, přidáme nakrájený, do ruliček stočený sýr a okořením kari. Zálivkou přelijeme salát a dobře ho promícháme. Přikrytý necháme asi 60 minut rozležet, můžeme ho ozdobit dílky ananasu.

—————

Těstovinový salát

Těstovinový salát

4 porce

  • 180 g těstovin
  • 150 g kuřecích prsou
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g barevných paprik
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce černých oliv bez pecek
  • 40 g mraženého hrášku
  • 40 g mražené kukuřice
  • 2 menší pomeranče
  • 100 ml bílého jogurtu
  • sůl
  • bylinky na ozdobu

Těstoviny uvaříme v solené vodě na skus. Scedíme je a propláchneme studenou vodou. Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je, opepříme a na zbyléme oleji orestujeme. Poté je nasypeme na talíř a necháme zchladnout.

Papriky i cibulku očistíme a stejně jako olivy nasekáme nadrobno. Hrášek s kukuřicí propláchneme, spaříme v osolené vodě a scedíme. Pomeranče omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Jednu půlku rozkrájíme na kousky. Ze zbylých vymačkáme šťávu a smícháme ji s jogurtem.

Těstoviny, maso, olivy i zeleninu nasypeme do mísy a promícháme s jogurtovým dresinkem. Dle chuti salát dosolíme a opepříme. Rozdělíme ho na talíře, ozdobíme kousky pomeranče a bylinkou.

—————