Těstovinové saláty
Italský nudlový salát
- 250 g celozrnných těstovin
- 400 g rajčat
- 2 cukety
- 1 cibule
- 1 lžička rostlinného oleje
- 1 stroužek česneku
- mozzarella
- 250 g žampionů
- 2 lžíce lněného semínka
- 1 kelímek netučného jogurtu
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- pepř, sůl
- bazalka
Rajčata nakrájíme na úzké dílky, cukety (bez dužiny) a žampiony na tenké plátky, cibuli jemně na kostičky a česnek prolisujeme. Rozehřejeme olej a na něm vše zprudka osmahneme. Postavíme stranou. Na tenké proužky nakrájíme mozzarellu. Uvařené těstoviny smícháme se zeleninou, cibulí, česnekem a lněným semínkem. Vmícháme zálivku z jogurtu, octa, medu, soli a pepře. Nakonec přidáme bazalku a sýr.
—————
Jarní salát s čočkou
Doba přípravy: 35 minut
4 porce
- 125 g čočky
- 3 lžíce octa balsamico
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1 lžička tymiánu
- 2 jarní cibulky
- 100 g celeru
- 2 rajčata
- 300 g těstovin (např. kolínek)
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme ji přes noc do vody. Přecedíme, opět propláchneme a v osolené vodě ji vaříme doměkka. Smícháme ocet se sojovou omáčkou a olejem. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvý nebo sušený tymián. Vše důkladně prošleháme. Jarní cibulku pečlivě očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Kořenový celer očistíme, oloupeme škrabkou, omyjeme a nakrájíme na malé nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu smícháme a přelijeme ji dresinkem.
Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedíme je, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a smícháme s čočkou a zeleninovým salátem. Do salátu můžeme vmíchat místo dresinku trochu majonézy.
—————
Kuřecí salát s nakládanou zeleninou
4 - 5 porcí
- 500 g těstovin
- 300 g kuřecích prsíček
- 400 g pikantní nakládané zeleniny
- 200 g nakládaných žampionových řezů
- 200 ml šlehačky
- 1/2 kelímku pomazánkového másla
- kuřecí bujón
- olivový olej
- citrón
- sůl
- 3 lžíce rajského protlaku
- pepř
- oregano
- bazalka
Uvařené těstoviny promícháme se lžící oleje. Pak opečeme na oleji kuřecí řízky, které pak podléváme kuřecím bujónem, dokud nezměknou. Hotová prsíčka pokrájíme na kostičky a šťávu uschováme. Po zchladnutí ji promícháme se šlehačkou, pomazánkovým máslem, protlakem, kořením a citronovou šťávou, až vznikne hustá růžová omáčka. Spojíme ji s těstovinami, nakládanou zeleninou, žampiony (vše bez nálevu) a s kuřecím masem. Osolíme a necháme v chladu odležet.
—————
Ovocný salát s kuřecím masem
Doba přípravy: asi 50 minut
4 porce
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 400 g těstovinových spirálek
- 5 lžic majonézy
- 4 lžíce pesta
- 2 lžíce zakysané smetany
- 400 g vařeného kuřecího masa bez kůže
- 2 řapíky celeru
- 200 g modrých hroznů bez jadérek
- 2 velké mrkve
- lístky celeru na ozdobu
Vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř důkladně prošleháme. Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. V míse je promícháme s připravenou zálivkou a necháme je vychladnout.
Majonézu rozmícháme s bazalkovým pestem a zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Předem uvařené kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky.
Řapíkatý celer omyjeme, očistíme a šikmo nakrájíme na plátky. Hrozny omyjeme, několik ponecháme v celku, zbylé rozpůlíme. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Maso, celer a mrkev vmícháme do těstovin a zalijeme majonézovou zálivkou. Podle potřeby ještě dochutíme. Ozdobíme kuličkami hroznového vína a lístky celeru.
—————
Pikantní salát se zeleninou
Doba přípravy: asi 25 minut
4 porce
- 250 g těstovin farfalle
- sůl
- 200 g brokolice
- 80 g lusků cukrového hrášku
- cukr
- 1 červená paprika
- 100 g sterilované kukuřice
- 1 lžíce celého zeleného nakládaného pepře
- 1 zelená feferonka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hořčičných semen
- 5 lžic olivového oleje
- 6 lžic bílého octa balsamico
- 1/2 svazku posekané petrželky
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě na skus, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Brokolici očistíme, omyjeme, rozebereme na růžičky a asi 4 minuty vaříme v osolené vodě. Vodu slijeme, brokolici vyjmeme a necháme okapat. Lusky cukrového hrášku omyjeme, očistíme, případně rozpůlíme. Vložíme je do vroucí osolené vody, do níž jsme přidali trochu cukru, a vaříme 1 minutu. Uvařené lusky vyjmeme.
Papriku omyjeme, rozpůlíme, očistíme, odstraníme semínka a papriku nakrájíme na nudličky. Sterilovanou kukuřici slijeme, necháme okapat. Smícháme ji s těstovinami, brokolicí, cukrovým hráškem a paprikou a ve velké míse promícháme.
Nakládáný zelený pepř slijeme a nahrubo pokrájíme. Feferonku omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme jej s pepřem a feferonkou.
Hořčičná semínka opražíme nasucho na pánvi, dokud nepopraskají. Hořčiči přidáme k feferonkové směsi, vmícháme olej a ocet. Zálivku osolíme, přisladíme a vmícháme do ní nasekanou petrželku. Směsí přelijeme salát a promícháme.
—————
Salát s cherry rajčátky
Doba přípravy: asi 30 minut
4 porce
- 6 mladých artyčoků
- sůl
- 400 g koktejlových rajčat
- 400 g kolínek
- 6 lžic olivového oleje
- 80 g vypeckovaných černých oliv
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky nadrobno posekaných lístků tymiánu
- šťáva z 1 citronu
- čerstvě umletý pepř
- rukola a bazalka na ozdobu
Z artyčoků odstraníme dřevnaté listy. Z ostatních listů odstřihneme nůžkami špičky. Artyčoky podélně rozčtvrtíme a vaříme 12 - 15 minut v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Případně můžeme použít i nakládaná srdíčka artyčoků z konzervy. Ta slijeme a také rozčtvrtíme.
Rajčata důkladně omyjeme, očistíme a rozpůlíme. Těstoviny uvaříme na skus v dostatečném množství osolené vody, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Česnek oloupeme. Čerstvé artyčoky opečeme ze všech stran na rozehřátém olivovém oleji, přidáme k nim vypeckované olivy, přilisujeme stroužek česneku a vmícháme čerstvý tymián. Vše osmahneme, pak stáhneme z plotny a smícháme s citronovou šťávou, rajčaty a těstovinami. Osolíme a opepříme. Podáváme zdobené rukolou a bazalkou.
—————
Salát s mletým masem
Doba přípravy: asi 40 minut
4 porce
- 250 g těstovin
- sůl
- 5 lžic olivového oleje
- 1 cibule
- 400 g mletého masa
- bílý mletý pepř
- kajenský pepř
- 1 lžíce kečupu
- 2 - 4 naložené feferonky
- 350 g zelených fazolek
- červená a zelená paprika
- špetka cukru
- 4 lžíce červeného vinného octa
- citronová šťáva
Těstoviny (vřetýnka nebo spirálky) uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme, v sítu propláchneme studenou vodou, necháme dobře okapat a vmícháme 1 lžíci olivového oleje.
Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Zesklovatíme ji na 2 lžících olivového oleje, přidáme mleté maso. Prudce osmahneme a pak za častého míchání dobře propečeme. Osolíme, ochutíme černým a kajenským pepřem. Přidáme kečup, 1 - 2 naložené feferonky a necháme vychladnout.
Fazolky očistíme, omyjeme a podle délky jednou nebo dvakrát šikmo překrojíme. Vaříme v osolené vodě asi 8 - 10 minut. Scedíme, prolisujeme studenou vodou a v sítu necháme okapat. Oba druhy paprik důkladně omyjeme, překrojíme, vyřízneme semeníky a paprikové lusky rozkrájíme na tenké nudličky.
Červený vinný ocet prošleháme se 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, přidáme bílý pepř, trochu cukru a důkladně promícháme. Případně dochutíme citronovou šťávou. Do hotové zálivky vmícháme zbylé nakrájené feferonky.
Vařené těstoviny, opečenou směs s mletým masem, papriky a fazolky smícháme a přelijeme marinádou. Salát necháme nejméně 30 minut rozležet v ledničce a podle potřeby znovu ochutíme. Podáváme jako hlavní chod bez přílohy.
—————
Salát s tuňákovou omáčkou
Doba přípravy: asi 3 hodiny
6 porcí
- 500 g telecí kýty
- sůl
- 1 cibule
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 2 bobkové listy
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 feferonky
- 5 zrnek pepře
- 1 svazek petrželky
- 2 svazky pažitky
- 200 ml olivového oleje
- mořská sůl
- 300 g vařených širokých nudlí
- 1 lžička ostré hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 vejce
- 2 žloutky uvařené natvrdo
- 2 posekaná sardelová filátka
- 200 g tuňáka v oleji
- telecí vývar
- sůl
- pepř
- 4 nakládané okurky
- 2 lžíce kaparů
- 8 třešňových rajčat
- 1 zelená paprika
Telecí maso nakrájíme na kostičky a vložíme do vroucí osolené vody. Oloupeme a nakrájíme cibuli a zeleninu a přidáme k masu spolu s bobkovým listem, rozmarýnem, 1 feferonkou vcelku a pepřem. Vaříme 90 minut. Maso necháme vychladnout ve vývaru.
Petrželku a pažitku posekáme, 3 lžíce pažitky odložíme, zbylé bylinky přendáme do mísy a smícháme s olejem. Vložíme maso, promícháme a osolíme. Přikryjeme fólií a dáme na 1 hodinu vychladnout.
Do vysoké nádoby dáme hořčici, citronovou šťávu, vejce, olej a ušleháme majonézu. Přidáme žloutky, sardelky, tuňáka a rozmixujeme. Postupně přiléváme telecí vývar z masa, poté omáčku osolíme a opepříme. Přidáme nakrájené okurky, 1 posekanou feferonku a kapary. Maso promícháme s nudlemi, přidáme nakrájená rajčata a papriku. Zalijeme tuňákovou omáčkou, promícháme a posypeme pažitkou.
—————
Sýrový salát s ananasem
Doba přípravy: asi 40 minut
4 porce
- 250 g těstovin farfalle
- 1 ananasový kompot (236 ml) nebo 1 čerstvý ananas
- 1 jablko
- 1 lžíce citronové šťávy
- 250 g ledového salátu
- 175 g plátkového sýra
- 50 g jader vlašských ořechů
- 75 g majonézy
- 150 g plnotučného bílého jogurtu
- čerstvě umletý pepř
- sůl
- cukr
- 1 lžička kari
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Ananasový kompot necháme okapat, šťávu zachytíme. Čerstvý ananas oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme zdřevnatělý střed a dužinu nakrájíme na kostky.
Jablko omyjeme, vyřízneme jádřinec, nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou. Ledový salát očistíme, opereme a nakrájíme na nudličky. Vlašské ořechy nahrubo posekáme. Všechny přísady promícháme.
Smícháme majonézu s jogurtem, vmícháme 2 - 3 lžíce ananasové šťávy z kompotu, osolíme, opepříme, přisladíme, přidáme nakrájený, do ruliček stočený sýr a okořením kari. Zálivkou přelijeme salát a dobře ho promícháme. Přikrytý necháme asi 60 minut rozležet, můžeme ho ozdobit dílky ananasu.
—————
Těstovinový salát
4 porce
- 180 g těstovin
- 150 g kuřecích prsou
- mletý černý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g barevných paprik
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce černých oliv bez pecek
- 40 g mraženého hrášku
- 40 g mražené kukuřice
- 2 menší pomeranče
- 100 ml bílého jogurtu
- sůl
- bylinky na ozdobu
Těstoviny uvaříme v solené vodě na skus. Scedíme je a propláchneme studenou vodou. Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je, opepříme a na zbyléme oleji orestujeme. Poté je nasypeme na talíř a necháme zchladnout.
Papriky i cibulku očistíme a stejně jako olivy nasekáme nadrobno. Hrášek s kukuřicí propláchneme, spaříme v osolené vodě a scedíme. Pomeranče omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Jednu půlku rozkrájíme na kousky. Ze zbylých vymačkáme šťávu a smícháme ji s jogurtem.
Těstoviny, maso, olivy i zeleninu nasypeme do mísy a promícháme s jogurtovým dresinkem. Dle chuti salát dosolíme a opepříme. Rozdělíme ho na talíře, ozdobíme kousky pomeranče a bylinkou.
—————