Celozrnné

Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou

 

 

  • 300 g celozrnných těstovin
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 3 rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • 3 stroužky česneku
  • petrželka
     
     

Rajčata nakrájíme na proužky, česnek utřeme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou petrželku a ještě chvíli dusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

—————

Celozrnné těstoviny s omáčkou a kuřecím masem

 

2 porce                                  

1 porce = 1 442 kJ/343 kcal

  • 100 g celozrnných těstovin
  • 1 kuřecí řízek
  • 200 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 10 g cibule
  • 1 lžička oleje
  • sůl
  • celý pepř
  • citronová šťáva
  • 2 zrnka nového koření
  • půl bobkového listu

 

Maso nakrájejte na kostičky, rozpalte olej a maso opečte z obou stran. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a nové koření, bobkový list, sůl, pepř a podlijte vodou, aby bylo vše potopené. Zvolna duste doměkka. Maso a koření vyndejte, zeleninu rozmixujte, podle potřeby zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Těstoviny uvařte podle návodu, sceďte a přelijte omáčkou.

—————

Špagety s mletým vepřovým masem

 

2 porce 

  • 150 g špaget (nebo jiných těstovin) z celozrnné mouky
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g cibule
  • 200 g libového mletého vepřového masa
  • 2-3 stroužky česneku
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce strouhaného nízkotučného eidamu
  • pažitka

 

Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je a promícháme s trochou oleje. Ve zbylém horkém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osmahneme je, osolíme, zastříkneme horkou vodou a 25 minut je zvolna dusíme (podle potřeby přiléváme horkou vodu).

Vydušené maso promícháme s kečupem a oloupaným rozsekaným česnekem. Špagety upravíme na talíře, doplníme masem, posypeme sýrem a ozdobíme opláchnutou nadrobno nakrájenou pažitkou.

—————