Celozrnné
Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou
-
300 g celozrnných těstovin
-
300 g hlívy ústřičné
-
3 rajčata
-
3 lžíce olivového oleje
-
sůl
-
mletý pepř
-
drcený kmín
-
3 stroužky česneku
-
petrželka
Rajčata nakrájíme na proužky, česnek utřeme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou petrželku a ještě chvíli dusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.
—————
Celozrnné těstoviny s omáčkou a kuřecím masem
2 porce
1 porce = 1 442 kJ/343 kcal
- 100 g celozrnných těstovin
- 1 kuřecí řízek
- 200 g mrkve
- 80 g celeru
- 10 g cibule
- 1 lžička oleje
- sůl
- celý pepř
- citronová šťáva
- 2 zrnka nového koření
- půl bobkového listu
Maso nakrájejte na kostičky, rozpalte olej a maso opečte z obou stran. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a nové koření, bobkový list, sůl, pepř a podlijte vodou, aby bylo vše potopené. Zvolna duste doměkka. Maso a koření vyndejte, zeleninu rozmixujte, podle potřeby zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Těstoviny uvařte podle návodu, sceďte a přelijte omáčkou.
—————
Špagety s mletým vepřovým masem
2 porce
- 150 g špaget (nebo jiných těstovin) z celozrnné mouky
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 50 g cibule
- 200 g libového mletého vepřového masa
- 2-3 stroužky česneku
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce strouhaného nízkotučného eidamu
- pažitka
Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je a promícháme s trochou oleje. Ve zbylém horkém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osmahneme je, osolíme, zastříkneme horkou vodou a 25 minut je zvolna dusíme (podle potřeby přiléváme horkou vodu).
Vydušené maso promícháme s kečupem a oloupaným rozsekaným česnekem. Špagety upravíme na talíře, doplníme masem, posypeme sýrem a ozdobíme opláchnutou nadrobno nakrájenou pažitkou.
—————