Mašličky

Farfalle se šalvějí - levné

4 porce

  • 250 g farfalle
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • lžička mleté sladké papriky

Farfalle uvaříme v osolené vodě a scedíme. Slaninu nakrájíme na kousíčky a vyškvaříme. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, papriku a polovinu šalvějových lístků a dusíme 10 minut. Osolíme, ochutíme paprikou, potom vmícháme farfalle a ještě 3 minuty všechno společně opékáme. Na talíří můžete posypat strouhaným sýrem.

—————

Mašličky s vepřovým masem, cuketou a sýrovou omáčkou

 

4 porce

  • 4 vepřové řízky
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce předem uvařených sušených hub
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 400 g těstovin
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 200 g nivy
  • bílý pepř

 

Řízky trochu naklepeme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a  na oleji ze všech stran opečeme. Přidáme omytou, osušenou a na kostičky nakrájenou cuketu, povařené a odkapané houby a vše krátce orestujeme. V jiném kastrolku rozehřejeme máslo, rychle orestujeme mouku a za stálého míchání přilijeme mléko a mícháme, až omáčka zhoustne. Pak přidáme strouhanou nivu, opepříme a jenom krátce prohřejeme. Maso s cuketou, houbami a uvařené scezené těstoviny dáme na talíře, promícháme a přelijeme sýrovou omáčkou.

—————

Těstoviny s hráškem

 

1 porce

  • těstoviny  (penne, široké nudle, farfalle, fetucciny)
  • 1 lžíce oleje
  • 20 dkg slaniny
  • 1 malá konzerva hrášku
  • (sterilované žampinony a černé olivy)
  • (hrst strouhané nivy)
  • šlehačka
  • tymián, bazalka, pepř
  • čerstvá petrželka
  • sůl

 

Uvařím těstoviny. Na veliké pánvičce na oleji minutku osmahnu na kostičky nakrájenou slaninu. Pak přidám hrášek, dají se ještě přidat také žampiony, černé olivy....

Zaliji šlehačkou, osolím, okořením tymiánem, bazalkou, pepřem a čerstvou petrželkou. Pokud chci ještě pikantněji změnit chuť jídla, přidám hrst strouhané nivy.

Celé důkladně promíchám s vařenými těstovinami a na závěr ještě podle potřeby dosolím.

—————