Nudle

Asijské nudle s rybou a zeleninou - dietní

1 porce 1 474 kJ

4 porce

  • 400 g filé z tresky
  • 300 g baby karotky
  • 150 g fazolových lusků
  • 1 balení širokých asijských nudlí
  • 100 ml sojové omáčky
  • 1 chilli paprička zbavená semínek a nasekaná na kousky
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce oleje

Do hrnce s 1 litrem vroucí osolené vody vložíme rybí maso nakrájené na malé kostičky, přivedeme k varu a vaříme asi 6 minut. Lusky omyjeme, mrkev omyjeme, necháme okapat a vše nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Všechnu zeleninu přidáme k rybě a vaříme ještě 4 minuty.

Nudle připravíme podle návodu na obalu. Do hrnce nalijeme 200 ml rybího vývaru, přivedeme ho k varu, přidáme sojovou omáčku, víno, chilli papričku, zázvor a olej a 2 minuty povaříme. Přidáme nudle, vývar s rybou a zeleninou a necháme krátce prohřát. Podáváme posypané koriandrem.

—————

Čínské nudle - levné

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 3 větší mrkve
  • 1 střední pórek
  • trochu oleje
  • podle chuti sůl
  • mletý pepř
  • kari
  • sojová omáčka
  • 1 balíček instantních rýžových nudlí

Mrkev nahrubo nastrouháte, pórek nadrobno pokrájíte. Dno pánve pokryjete olejem, necháte zahřát, vsypete zeleninu a krátce osmažíte za stálého míchání. Až změkne, ochutíte dle vlastní chuti solí, kořením a sojovou omáčkou. Nakonec promícháte s nudlemi, které jste připravili dle návodu na obalu.

—————

Čínské nudle se zeleninou a slepičím masem

 

4 porce 

  • 250 g čínských pšeničných nudlí
  • 400 g vařeného slepičího masa
  • 40 g sušeného jidášova ucha
  • 100 g žampionů
  • 100 ml bílého vína
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 červené papriky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • dle chuti tabasco
  • olej

 

Jidášovo ucho necháme nabobtnat ve studené vodě. Poté ho scedíme. Žampiony očistíme. Všechny houby překrájíme.

Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky, mrkev na půlkolečka, papriky na nudličky, cibulky na špalíčky. Slepičí maso pokrájíme na nudličky.

Ve woku rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibule s mrkví, paprikami a houbami. Když zelenina změkne, přidáme slepičí maso a cibulky.

Směs podlijeme vínem, dochutíme sojovou omáčkou a tabaskem a zahustíme moučkou rozmíchanou v trošce vody. Poté ji odstavíme.

Promícháme s čínskými nudlemi připravenými dle návodu na obalu.

—————

Nudle po sicilsku

 

  • 400 g těstovin
  • 200 g anglické slaniny
  • 160 g celeru
  • 120 g mrkve
  • 500 g rajčat nebo 100 g rajčatového protlaku
  • 40 g oleje
  • 50 g másla
  • strouhaný sýr
  • petrželka kudrnka
  • sůl

 

Kostičky anglické slaniny a do poloměkka uvařený celer a mrkev osmahneme na oleji dorůžova. Přidáme nakrájená rajčata nebo protlak. Povaříme, osolíme a zjemníme máslem. Omáčkou přelijeme uvařené těstoviny, na talíři posypeme strouhaným sýrem a petrželkou.

—————

Nudle s kešu oříšky a zeleninou

Nudle s kešu oříšky a zeleninou

Doba přípravy: 35 minut

1 porce asi 1989 kJ/475 kcal

4 porce

  • 400 g pšeničných bezvaječných nudlí
  • 2 jarní cibulky
  • sůl
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g sterilovaných kukuřičných klásků
  • hrst sekané petrželové nati
  • 1 citron
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • hrst kešu oříšků
  • 1 citron
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky

Nudle vložíme do vroucí osolené vody a vaříme je doměkka. Papriky, jarní cibulku a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé nudličky. Z chilli papričky vyndáme semínka a nakrájíme ji na kolečka. Poté nakrájíme očištěný česnek na plátky.

Kukuřičné klásky necháme okapat. Petrželovou nať omyjeme, necháme ji chvíli okapat a pak ji nasekáme najemno. Ve velké pánvi (wok) rozehřejeme olej. Přidáme do ní nakrájený česnek, chilli papričku, kešu oříšky a vše dvě minuty opékáme. Pak přidáme ostatní zeleninu a zlehka vše orestujeme.

Nakonec dáme do pánve uvařené nudle a vše zakapeme sojovou a chilli omáčkou. Pokrm zlehka promícháme, až se zelenina a nudle spojí a prohřejí. Vše ještě dochutíme solí a citronovou šťávou. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a podáváme ho ozdobený plátkem citronu.

—————

Nudle s pikantní cuketovou omáčkou

Nudle s pikantní cuketovou omáčkou
  • 4 středně velké cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 červené chilli papričky
  • 250 g širokých nudlí
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvě nasekané bazalky
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 lžic sladké smetany
  • 4 lžíce nastrouhaného ementálu
  • sůl
  • pepř
  • bazalka na ozdobu

Cukety očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno, očistíme chilli papričky a nakrájíme je na kolečka. Nudle vaříme asi 10 minut v osolené vodě na skus. Mezitím v pánvi zahřejeme olej, krátce na něm osmažíme česnek, přidáme pokrájenou cuketu a vše necháme za občasného promíchání dusit asi 7 minut. Přidáme bazalku, chilli papričky, citronovou šťávu, smetanu a sýr. Osolíme a opepříme. Nudle slijeme, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Nalijeme na ně cuketovou omáčku a zdobíme bazalkou.

—————

Nudle se šunkou a houbami

 

  • 350 g úzkých nudlí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 6 jarních cibulek na kolečka
  • 3 utřené stroužky česneku
  • půl lžičky sušeného tymiánu
  • 200 g hub (mohou být i žampiony)
  • 200 g dušené šunky, nakrájené na tenké proužky
  • 200 g mraženého hrášku
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • mletý pepř
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • snítky čerstvého tymiánu nebo zelená petrželka

 

Těstoviny uvaříme. Na pánvi na oleji 3 minuty dusíme jarní cibulku a česnek. Přidáme zbytek oleje, tymián a houby a dusíme další 3 minuty. Pak přidáme šunku, hrášek, vývar, sůl a trochu pepře a přivedeme do varu. Snížíme teplotu a na mírném ohni dusíme další 3 minuty, až se tekutina trochu vyvaří.

Z těstovin slijeme vodu, přidáme na pánev, vmícháme sýr a lehce promícháme. Ozdobíme zelenými snítkami a podáváme.

—————

Nudlová hnízda s omáčkou pesto

 

  • 500 g nudlových hnízd
  • 300 g mozzarelly
  • 2 vejce
  • 2 rajčata
  • cuketa
  • trochu mléka
  • olivový olej
  • bazalka
  • pepř
  • sůl
  • paprika

Omáčka:

  • hrnek sušených rajčat
  • olivový olej
  • vlašské ořechy
  • strouhaný parmazán
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Hnízda uvaříme na skus a rozložíme na pečícím papíru na plechu. Papriky, cibulku a cuketu nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji a spolu s nakrájenými rajčaty touto směsí naplníme nudlová hnízda. Vejce smícháme s mlékem a bazalkou, osolíme, opepříme a naplněná hnízda přelijeme. Povrch poklademe plátky mozzarelly a vše v troubě zapečeme při 200 °C asi 10 minut. Podáváme s omáčkou pesto.

Rajčata namočíme do vroucí vody, slijeme a rozmixujeme s česnekem, ořechy a parmazánem. Za stálého míchání pozvolna přilijeme olej, osolíme a opepříme podle chuti.

—————

Rýžové nudle s thajskými vepřovými nudličkami

 

4 porce

Doba přípravy: 55 minut

1 porce asi 2 582 kJ/ 618 kcal 

  • 300 g vykostěných vepřových kotlet
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 2 vejce
  • sůl
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • špetka cayenského pepře
  • 200 g sójových klíčků
  • 2 snítky čerstvého koriandru
  • 1/2 stonku citrónové trávy
  • 400 g rýžových nudlí
  • 2 baby cukety
  • 1 žlutý baby patizon
  • 2 mrkve

 

Z vepřových kotlet odkrojíme tukovou vrstvu a čisté libové maso nakrájíme na přibližně půl centimetru silné nudličky. Stroužky česneku oloupeme a jemně usekáme, zázvor oloupeme a nastrouháme.

Vejce rozšleháme se špetkou soli a nalijeme na olejem vymazanou pánev. Jakmile se vejce srazí, omeletu opatrně otočíme a dopečeme. Hotovou omeletu necháme zchladnout a pak nakrájíme na tenké nudličky.

Na rozehřátém oleji rychle orestujeme česnek a nasypeme na něj maso. Za stálého míchání opékáme ještě 5 minut. Přidáme sójovou omáčku, klíčky, strouhaný zázvor a ochutíme cayenským pepřem. Minutu podusíme, odstavíme a vmícháme nasekaný koriandr a citrónovou trávu.

Rýžové nudle si připravíme dle návodu na obalu. Baby zeleninu nakrájíme na menší kousky, oškrábanou mrkev na kostičky a na zbylém oleji zeleninu krátce orestujeme. Do misek rozdělíme nudle a na ně navršíme maso s klíčky, zeleninu a vaječné nudličky.

—————

Těstoviny na rozmarýnu se šunkou a avokádem

Těstoviny na rozmarýnu se šunkou a avokádem

  4 porce

  • 400 g špaget nebo nudlí
  • 4 šalotky
  • 200 g uzené šunky
  • 2 střední avokáda
  • 1 lžička olivového oleje
  • několik snítek rozmarýnu
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 2 lžíce smetany
  • trochu soli

Těstoviny uvaříme al dente (trochu tužší) ve větším množství osolené vody. Oloupeme šalotku a nasekáme ji najemno, šunku nakrájíme na nudličky. Rozpůlíme avokádo, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvičce rozehřejeme olivový olej a na něm restujeme šalotku asi 2 minuty. Přidáme avokádo, šunku a rozmarýn a povaříme 1 - 2 minuty. Přidáme nastrouhanou kůru a smetanu, při mírné teplotě povaříme pět minut. Těstoviny necháme okapat, vložíme do mísy a podáváme s omáčkou.

—————