Špagety

Boloňské špagety - levné

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 300 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 1 malý rajský protlak
  • 1/4 pórku
  • 1/4 kostky masoxu
  • hladká mouka
  • sůl
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • koření na mleté maso nebo na špagety
  • trochu oleje

Rozpálíte trošku oleje a mleté maso na něm osmahnete, zaprášíte moukou a přidáte rajský protlak a podlijete vodou, aby směs měla kašovitou konzistenci. Přidáte masox, na kolečka nakrájený pórek, pokrájený česnek, dosolíte a dochutíte kořením. 10 minut provařte. Podáváte se špagetami a strouhaným sýrem.

—————

Rockové balkánské špagety

 

4 porce

  • špagety
  • 1 kg mletého masa
  • 2 - 3 velké cibule
  • 3 bobkové listy
  • 6 - 8 kuliček nového koření
  • 2 lžíce červené papriky
  • 2 lžičky černého pepře
  • 1,5 lžíce tymiánu
  • 1 rajský protlak
  • 1,5 - 2 lžíce soli

 

Špagety dáme vařit. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, vsypeme tymián, zamícháme, přidáme mleté maso a osolíme. Během dušení mícháme a rozmačkáváme hrudky masa. Když je maso sypké, přidáme nové koření, červenou papriku, pepř a tymián. Za stálého míchání a případného podlévání dusíme asi 30 - 40 minut. Jakmile je maso hotové, vmícháme rajský protlak a pokrm odstavíme. Doporučuji konzumovat až druhý den, jelikož bezprostředně po vmíchání protlaku má pokrm úplně jinou chuť než po odležení.

—————

Rychlé špagety s česnekem a feferonkami

 

 

  • 1 balení špaget
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 150 g parmazánu
  • může být i 1 malá červená feferonka

 

Podle návodu uvaříme špagety al dente. Na pánvi lehce rozehřejeme olivový olej a přidáme na kolečka nakrájený česnek, který upravíme dozlatova. Poté můžeme přidat nadrobno nakrájenou červenou feferonku. Přidáme okapané špagety a promícháme. Podáváme posypané parmazánem.

—————

Sicilské špagety

 

 

  • 400 g rajčat
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lístků bazalky
  • 250 g špaget
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g strouhaného parmazánu

 

Rajčata oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Dáme na pánvičku s olivovým olejem, přidáme česnek a polovinu bazalkových lístků. Necháme vařit mírným varem asi 1/2 hodiny, přitom častěji mícháme, aby se rychleji odpařila voda z rajčat. Na závěr ochutíme pepřem. Mezitím uvaříme špagety, slijeme a upravíme na talíře.

—————

Špagetová hnízda v paprikách

 

  • 240 g špaget
  • 4 různobarevné papriky
  • 1 cuketa
  • 100 g šunky
  • hotová omáčka na těstoviny
  • olivový olej
  • bylinky
  • sůl

Z paprik odkrojte vršky a vyjměte jádřince, omyjte je a rozložte do pekáčku vymazaného olivovým olejem a ve vyhřáté troubě je upečte doměkka. Omáčku na těstoviny zahřejte, přidejte nakrájenou šunku a cuketu, kterou jste oloupali a nakrájeli na kostičky.

Špagety uvařte obvyklým způsobem a scezené je přelijte omáčkou. Dobře promíchejte. Měkké papriky naplňte špagetami s omáčkou, posypejte libovolnými sekanými bylinkami. Podávejte teplé.

—————

Špagety Aglio e Olio

Špagety Aglio e Olio
  • 500 g špaget
  • sůl
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek petrželky
  • 1/2 čerstvé feferonky
  • 60 ml panenského olivového oleje
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 sušená chilli paprička

Špagety uvaříme na skus v osolené vodě dle návodu na sáčku. Mezitím oloupeme česnek, pokrájíme ho na tenké plátky, petrželku nasekáme nadrobno a jednu lžíci si odložíme stranou. Feferonku zbavíme semen a nakrájíme ji na tenké nudličky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a feferonku na něm smažíme asi 2 minuty. Přidáme česnek a smažíme další minutu (neměl by zhnědnout, aby nebyl hořký). Chilli papričku nadrobíme a přidáme k ostatním surovinám. Pak přidáme uvařené a okapané špagety a nasekanou petrželku. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Zdobíme zbytkem petrželky a podáváme.

—————

Špagety alla carbonara

  • 1 cibule
  • 300 g uzené slaniny
  • 50 g parmazánu
  • 50 g sýru Pecorino (lze nahradit třeba uzeným eidamem)
  • 500 g špaget
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 125 ml červeného vína
  • 4 vejce
  • pepř
  • 1/2 svazku petrželky

Cibuli a slaninu nakrájíme na malé kostičky, parmazán a pecorino nastrouháme najemno. Na rozehřátém olivovém oleji osmažíme cibuli a slaninu, podlijeme vínem a necháme povařit. Pak sejmeme pánev ze sporáku. Rozšleháme vejce, osolíme je, opepříme a zamícháme do nich sýry. Špagety uvaříme dle návodu na sáčku na skus a ještě teplé je promícháme s vejci a směsí cibule a slaniny. Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

—————

Špagety carbonara ***** na 2 způsoby

Doba přípravy: 20 minut *****

4 porce

  • 500 g špaget
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 150 ml smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl

Špagety uvařte podle návodu na obalu a sceďte. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi, pak ji vyjměte. Poloviční množství sýra smíchejte se smetanou a rozšlehanými žloutky. Sekaný česnek osmažte na másle. Přidejte uvařené špagety, krátce je osmažte a rozdělte na vyhřáté talíře. Na pánev vlijte smetanovou směs, prohřejte a vlijte ji na špagety. Na závěr posypte pokrm slaninou a zbylým sýrem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 porce

  • 1 palička česneku
  • 1 cibule
  • 250 g anglické slaniny
  • 5 snítek petrželky
  • 1 vejce
  • 4 lžičky hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 g špaget
  • sůl a pepř

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme, slaninu nakrájíme na kousky. Petržel omyjeme, osušíme a nasekáme. V míse rozšleháme vejce s moukou do směsi, postupně přimícháme smetanu. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a přidáme česnek a cibuli. Při střední teplotě necháme zesklovatět. Přidáme slanin a opékáme ji 5 minut dozlatova.

Mezitím ve větším množství osolené vody uvaříme špagety, které pak vložíme do hluboké mísy. Přidáme k nim směs slaniny a cibule, vejce a smetany. Dobře promícháme, opepříme, posypeme nasekanou petrželkou a dáme na stůl.

 

—————

Špagety Ischia

 

4 porce 

  • 400 g špaget
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 50 g černých oliv bez pecky
  • 6 filátek ančoviček
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lístečky bazalky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm oloupaný, na plátky nakrájený česnek. Přidáme kapary, ančovičky a olivy. Směs v pánvi zalijeme rajčaty a vše přivedeme k varu. Omáčku osolíme, opepříme a na mírném ohni asi 10 minut povaříme. Nakonec do ní vmícháme nadrobno pokrájenou bazalku.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je, rozdělíme  na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.

—————

Špagety po selsku

 

 

  • 300 g špaget z tvrdé pšenice
  • 50 g petržele
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 80 g eidamu 30 %
  • sůl, pepř
  • bazalka nebo oregano
  • petrželová nať nebo pažitka

 

Nastrouhanou petržel podusíme v trošce vody, přidáme česnek utřený s oreganem a solí, zalijeme rajčatovým protlakem a povaříme. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. Uvařené těstoviny upravíme na talíř a zalijeme omáčkou. Ozdobíme snítky petrželové natě nebo pažitkou.

—————