Špagety
Boloňské špagety - levné
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 300 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 1 malý rajský protlak
- 1/4 pórku
- 1/4 kostky masoxu
- hladká mouka
- sůl
- 2 - 3 stroužky česneku
- koření na mleté maso nebo na špagety
- trochu oleje
Rozpálíte trošku oleje a mleté maso na něm osmahnete, zaprášíte moukou a přidáte rajský protlak a podlijete vodou, aby směs měla kašovitou konzistenci. Přidáte masox, na kolečka nakrájený pórek, pokrájený česnek, dosolíte a dochutíte kořením. 10 minut provařte. Podáváte se špagetami a strouhaným sýrem.
—————
Rockové balkánské špagety
4 porce
- špagety
- 1 kg mletého masa
- 2 - 3 velké cibule
- 3 bobkové listy
- 6 - 8 kuliček nového koření
- 2 lžíce červené papriky
- 2 lžičky černého pepře
- 1,5 lžíce tymiánu
- 1 rajský protlak
- 1,5 - 2 lžíce soli
Špagety dáme vařit. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, vsypeme tymián, zamícháme, přidáme mleté maso a osolíme. Během dušení mícháme a rozmačkáváme hrudky masa. Když je maso sypké, přidáme nové koření, červenou papriku, pepř a tymián. Za stálého míchání a případného podlévání dusíme asi 30 - 40 minut. Jakmile je maso hotové, vmícháme rajský protlak a pokrm odstavíme. Doporučuji konzumovat až druhý den, jelikož bezprostředně po vmíchání protlaku má pokrm úplně jinou chuť než po odležení.
—————
Rychlé špagety s česnekem a feferonkami
- 1 balení špaget
- 4 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 150 g parmazánu
- může být i 1 malá červená feferonka
Podle návodu uvaříme špagety al dente. Na pánvi lehce rozehřejeme olivový olej a přidáme na kolečka nakrájený česnek, který upravíme dozlatova. Poté můžeme přidat nadrobno nakrájenou červenou feferonku. Přidáme okapané špagety a promícháme. Podáváme posypané parmazánem.
—————
Sicilské špagety
- 400 g rajčat
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- 5 lístků bazalky
- 250 g špaget
- 3 lžíce olivového oleje
- 50 g strouhaného parmazánu
Rajčata oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Dáme na pánvičku s olivovým olejem, přidáme česnek a polovinu bazalkových lístků. Necháme vařit mírným varem asi 1/2 hodiny, přitom častěji mícháme, aby se rychleji odpařila voda z rajčat. Na závěr ochutíme pepřem. Mezitím uvaříme špagety, slijeme a upravíme na talíře.
—————
Špagetová hnízda v paprikách
- 240 g špaget
- 4 různobarevné papriky
- 1 cuketa
- 100 g šunky
- hotová omáčka na těstoviny
- olivový olej
- bylinky
- sůl
Z paprik odkrojte vršky a vyjměte jádřince, omyjte je a rozložte do pekáčku vymazaného olivovým olejem a ve vyhřáté troubě je upečte doměkka. Omáčku na těstoviny zahřejte, přidejte nakrájenou šunku a cuketu, kterou jste oloupali a nakrájeli na kostičky.
Špagety uvařte obvyklým způsobem a scezené je přelijte omáčkou. Dobře promíchejte. Měkké papriky naplňte špagetami s omáčkou, posypejte libovolnými sekanými bylinkami. Podávejte teplé.
—————
Špagety Aglio e Olio
- 500 g špaget
- sůl
- 5 stroužků česneku
- 1 svazek petrželky
- 1/2 čerstvé feferonky
- 60 ml panenského olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 sušená chilli paprička
Špagety uvaříme na skus v osolené vodě dle návodu na sáčku. Mezitím oloupeme česnek, pokrájíme ho na tenké plátky, petrželku nasekáme nadrobno a jednu lžíci si odložíme stranou. Feferonku zbavíme semen a nakrájíme ji na tenké nudličky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a feferonku na něm smažíme asi 2 minuty. Přidáme česnek a smažíme další minutu (neměl by zhnědnout, aby nebyl hořký). Chilli papričku nadrobíme a přidáme k ostatním surovinám. Pak přidáme uvařené a okapané špagety a nasekanou petrželku. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Zdobíme zbytkem petrželky a podáváme.
—————
Špagety alla carbonara
- 1 cibule
- 300 g uzené slaniny
- 50 g parmazánu
- 50 g sýru Pecorino (lze nahradit třeba uzeným eidamem)
- 500 g špaget
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- 125 ml červeného vína
- 4 vejce
- pepř
- 1/2 svazku petrželky
Cibuli a slaninu nakrájíme na malé kostičky, parmazán a pecorino nastrouháme najemno. Na rozehřátém olivovém oleji osmažíme cibuli a slaninu, podlijeme vínem a necháme povařit. Pak sejmeme pánev ze sporáku. Rozšleháme vejce, osolíme je, opepříme a zamícháme do nich sýry. Špagety uvaříme dle návodu na sáčku na skus a ještě teplé je promícháme s vejci a směsí cibule a slaniny. Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.
—————
Špagety carbonara ***** na 2 způsoby
Doba přípravy: 20 minut *****
4 porce
- 500 g špaget
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžíce másla
- 1 - 2 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 150 ml smetany
- 50 g strouhaného sýra
- sůl
Špagety uvařte podle návodu na obalu a sceďte. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi, pak ji vyjměte. Poloviční množství sýra smíchejte se smetanou a rozšlehanými žloutky. Sekaný česnek osmažte na másle. Přidejte uvařené špagety, krátce je osmažte a rozdělte na vyhřáté talíře. Na pánev vlijte smetanovou směs, prohřejte a vlijte ji na špagety. Na závěr posypte pokrm slaninou a zbylým sýrem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 porce
- 1 palička česneku
- 1 cibule
- 250 g anglické slaniny
- 5 snítek petrželky
- 1 vejce
- 4 lžičky hladké mouky
- 200 ml smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 g špaget
- sůl a pepř
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme, slaninu nakrájíme na kousky. Petržel omyjeme, osušíme a nasekáme. V míse rozšleháme vejce s moukou do směsi, postupně přimícháme smetanu. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a přidáme česnek a cibuli. Při střední teplotě necháme zesklovatět. Přidáme slanin a opékáme ji 5 minut dozlatova.
Mezitím ve větším množství osolené vody uvaříme špagety, které pak vložíme do hluboké mísy. Přidáme k nim směs slaniny a cibule, vejce a smetany. Dobře promícháme, opepříme, posypeme nasekanou petrželkou a dáme na stůl.
—————
Špagety Ischia
4 porce
- 400 g špaget
- 400 g rajčat z konzervy
- 50 g černých oliv bez pecky
- 6 filátek ančoviček
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce kaparů
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lístečky bazalky
- mletý černý pepř
- sůl
Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm oloupaný, na plátky nakrájený česnek. Přidáme kapary, ančovičky a olivy. Směs v pánvi zalijeme rajčaty a vše přivedeme k varu. Omáčku osolíme, opepříme a na mírném ohni asi 10 minut povaříme. Nakonec do ní vmícháme nadrobno pokrájenou bazalku.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.
—————
Špagety po selsku
- 300 g špaget z tvrdé pšenice
- 50 g petržele
- 150 g rajčatového protlaku
- 2 - 3 stroužky česneku
- 80 g eidamu 30 %
- sůl, pepř
- bazalka nebo oregano
- petrželová nať nebo pažitka
Nastrouhanou petržel podusíme v trošce vody, přidáme česnek utřený s oreganem a solí, zalijeme rajčatovým protlakem a povaříme. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. Uvařené těstoviny upravíme na talíř a zalijeme omáčkou. Ozdobíme snítky petrželové natě nebo pažitkou.
—————