Taštičky a pelmeně

Houbové taštičky

 

 

  • 40 dkg čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • pepř
  • sůl
  • strouhanka
  • máslo
  • těsto jako na nudle do polévky

 

Do cibule, zpěněné na oleji, přidáme pokrájené houby a vydusíme z nich vodu. Přidáme vejce s kořením a strouhankou,  mícháme, až směs zhoustne. Těsto vyválené do plátu pokrájíme na čtverce asi 4 x 4 cm a do jejich středu dáme lžičku směsi. Těsto přehneme do trojúhelníků a pořádně stiskneme na okrajích, aby se nerozlepily. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Ochutíme strouhaným sýrem (niva), kečupem nebo octem.

—————

Pelmeně

 

4 porce

Těsto:

  • 3 sklenice mouky
  • sklenice vody
  • vejce
  • špetka soli

Náplň: 

  • 300 g hovězího masa
  • 300 g vepřového masa
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce vody

Na ozdobení: 

  • máslo
  • zakysaná smetana
  • ocet na dochucení

 

Z vody, mouky, vejce a soli vypracujeme naprosto hladké těstíčko, jinak se pelmeně rozvaří.  Zatímco těsto odpočívá ve fólii, připravíme si náplň.

Umeleme zvlášť hovězí maso, zvlášť vepřové maso, zvlášť cibuli, přidáme sůl, pepř, trochu vody, důkladně promícháme.

Vyválíme těsto, aby bylo tenké asi 2 mm. Vykrájíme kroužky o průměru 6 cm, doprostřed každého kroužku dáme lžící náplň, okraje spojíme a dobře přitlačíme. Pelmeně vkládáme do osolené vroucí vody. Když vyplavou, ještě je 2 minuty vaříme. Na talíři zdobíme máslem a smetanou, můžeme dochutit octem.

—————

Pelmeně II

 

4 porce

  • 300 g hrubé mouky
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce drobných vepřových škvarků
  • mletý černý pepř
  • sůl

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, 1 vejce a 120 až 150 ml vody. Suroviny promícháme a pak hněteme, dokud nevznikne hladké, vláčné těsto. Zabalíme je do fólie a necháme asi 30 minut odpočinout.

Cibuli nasekáme najemno. Do mísy dáme oba druhy masa a mícháme je, dokud se nezačnou lepit. Vejce rozmícháme se 4 - 6 lžícemi ledové vody a zapracujeme je do masa. Přidáme cibuli, sůl, pepř a lžíci petrželky. Nakonec přisypeme strouhanku a směs dobře promícháme.

Odleželé těsto rozválíme na tenký plát a vypíchneme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Rozdělíme na ně náplň a okraje potřeme zbylým, rozšlehaným vajíčkem. Kolečka přeložíme a okraje těsta pevně stiskneme.

Ve větším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu. Opatrně do ní vkládáme pelmeně a zvolna vaříme asi 10 minut. Poté je vyjmeme, necháme na sítku okapat a rozdělíme na talíře. Posypeme petrželkou a opečenými škvarky. Podáváme se zakysanou smetanou.

—————

Tvarohové tašky plněné masem

 

 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g hrubé mouky
  • 200 g vařených strouhaných brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • mouka na vál

Masová náplň: 

  • mleté uvařené uzené maso
  • cibulka osmažená na sádle
  • dušený špenát nebo libovolný zeleninový salát

 

Z uvedených surovin rychle zpracujeme těsto (stáním řídne) a na pomoučeném vále rozválíme plát. Vykrajujeme kolečka, na každé do středu dáme lžičku náplně z mletého masa, přeložíme, přitiskneme a ve vroucí osolené vodě vaříme asi 6 minut. Tašky vyjmeme, omastíme cibulkou osmaženou na sádle. Vhodnou přílohou je špenát nebo zeleninový salát.

—————